Pentru că drumurile se înfundă mereu iarna, singura şcoală din judeţul Galați cu patru clase la simultan

Pentru că drumurile se înfundă mereu iarna, singura şcoală din judeţul Galați cu patru clase la simultan
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Dacă în tot judeţul majoritatea şcolilor care au clase simultane au fost comasate, la Vădeni, sat component al comunei Cavadineşti, nu s-a reuşit acest lucru. Mai mult decât atât, dacă, de regulă, într-o clasă simultană sunt maximum două niveluri de studiu, aici sunt toate clasele primare.

Aflată într-un sătuc la margine de judeţ şi de ţară, Şcoala de la Vădeni numără în total 15 preşcolari la grădiniţă şi 18 elevi în toate cele cinci clase primare. Toţi cei 18 elevi au o singură învăţătoare, care se străduieşte să le lumineze minţile într-o formă de învăţământ care se cheamă simultan. În mod normal, elevii ar fi trebuit transferaţi la şcoala din Cavadineşti. Însă, în timpul iernii, drumurile devin impracticabile şi câte o săptămână sau două.

"Am încercat într-un an să-i aducem la Cavadineşti. La o ninsoare mai serioasă, au fost nevoiţi să stea acasă şi două săptămâni. Apoi, s-au obişnuit aşa. Am mai stat două săptămâni, că era mai bine acasă. Am fost nevoiţi să ne ducem după ei ca să-i aducem la şcoală. Pentru că provin din familii sărace, care se mulţumesc cu puţin, lipsa motivaţiei pentru învăţătură e o trăsătură comună a acestor copii. Prin urmare, în anul următor, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean, am decis să-i ţinem în sat şi să recurgem la un program special, astfel încât să poată învăţa lucrurile elementare", povesteşte directoarea Ioana Bujoreanu.

În imagine, directoarea Ioana Bujoreanu

Prin urmare, în loc să predea patru ore pe zi, învăţătoarea de la Vădeni face şase ore. De la  8,00 la 10,00 dimineaţa se vede doar cu clasele mici, pregătitoare, întâia şi a II-a. Acum, cu ei face orele importante de matematică, scriere şi citit. De la 10,00 la 12,00, intră în scenă şi elevii de la clasele a III-a şi a IV-a. Este momentul când se fac orele mai puţin dificile: desen, muzică, educaţie fizică, etc. La ora 12,00, prichindeii pleacă acasă, iar cei mari rămân în continuare, două ore, pentru noţiunile serioase, de matematică şi română.

Citit 3811 ori Ultima modificare Marți, 18 Decembrie 2018 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.