Când trebuie să renunţi la brand, greu se mai botează un liceu

Când trebuie să renunţi la brand, greu se mai botează un liceu
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Printr-un ordin de ministru, emis la sfârşitul anului trecut, autorităţile locale sunt obligate să schimbe numele Liceului de Marină, deoarece profilul preponderent al instituţiei nu se mai regăseşte în vechea denumire. Consilierii locali au fost nevoiţi să voteze denumiri noi pentru patru instituţii aflate în această situaţie, dar denumirea de "Danubius" propusă pentru Liceul de Marină li s-a părut neinspirată, iar luarea deciziei a fost amânată pentru luna aceasta.

Schimbarea numelor unor licee din Galaţi, începând cu anul şcolar 2019-2020, a fost aprobată prin vot la ultima şedinţă a Consiliului Local din 2018. Astfel, Liceul Tehnologic Auto "Traian Vuia" a devenit Liceul de Transporturi Auto "Traian Vuia", Liceul Tehnologic de Alimentaţie şi Turism "Dumitru Moţoc" a devenit Liceul de Turism şi Alimentaţie "Dumitru Moţoc", iar Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate a devenit Liceul Tehnologic "Carol I".

Singurul care a rămas cu vechea denumire este Liceul Tehnologic de Marină Galaţi. Proiectul prin care urma să fie botezat Liceul Tehnologic "Danubius" Galaţi a fost retras pe ordinea de zi a şedinţei şi amânat pentru luna ianuarie, de primarul Ionuţ Pucheanu. Edilul-şef al urbei nu a luat decizia singur, ci alături de consilierii locali.

Cât contează un ordin de ministru

"Vreau o discuţie cât se poate de liberă, mai ales cu cadrele didactice care sunt prezente în sală, dacă e oportună retragerea. Înţeleg că discuţiile au plecat de la faptul că mai există un Liceu "Dunărea" şi atunci să nu se facă o confuzie între «Danubius» şi «Dunărea». Dacă mă întrebaţi pe mine, nu cred că ar putea fi, dar e o părere personală. Credeţi că amânarea până în luna ianuarie a luării deciziei de schimbare a acestei denumiri afectează în vreun fel bunul mers al acestei instituţii?", a întrebat Pucheau.

Replica a venit din partea consilierului local PNL Onuţ Atanasiu, care a precizat că e vorba de un ordin de ministru. "Câte ordine de ministru n-aţi respectat dumneavoastră?", a glumit primarul.

Viceprimarul PSD Sorin Enache a precizat că proiectul de hotărâre întruneşte condiţiile legale: "Motivul pentru care se schimbă denumirea este că acea specializare nu mai este preponderentă. Au doar o clasă de marină şi, conform ordinului de ministru, denumirea trebuie să conţină specializarea preponderentă. Părerea mea este că denumirea aleasă este un pic neinspirată. Deşi s-au respectat etapele, au votat în Consiliul de Administraţie, au prezentat nişte documente, s-au consultat cu asociaţia părinţilor", a spus Enache.

Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi şi amânat pentru luna ianuarie.

Amânarea a bucurat o parte dintre profesori

O parte dintre cadrele didactice ale instituţiei de învăţământ s-au bucurat de această amânare, sperând că denumirea va rămâne axată pe brandul liceului, unicul în ţară care pregăteşte marinari pentru navele comerciale. Din disperarea de a păstra tradiţia, unii profesori ne-au declarat că au făcut demersuri ca instituţia să treacă sub oblăduirea Armatei, să se transforme în liceu militar, lucru care ar aduce numai avantaje, începând cu finanţare foarte bună şi posibilităţi de angajare de 100 la sută pentru absolvenţi. Dar chiar şi aceştia recunosc că şansele ca propunerea lor să fie aprobată sunt foarte mici.

Cu toate acestea, inspectoarea generală Mioara Enache susţine că, prin ordinul respectiv, autorităţile locale sunt obligate să schimbe numele, deşi şi-ar dori să poată păstra acest brand. "Numai o clasă de marină pe nivel de studiu există. Restul sunt de mecanică sau de comerţ, ceea ce nu ne mai îndreptăţeşte să păstrăm vechea denumire, deşi ne-am dori", spune inspectoarea generală.

De la directoarea instituţiei, profesoara Antoaneta Costea, am aflat că în cursul zilei de ieri a avut loc o întrevedere cu primarul, căruia profesorii de la Liceul de Marină i-au prezentat mai multe variante de nume: "Nu vom dezvălui încă variantele, pentru că nu ştim dacă vor fi acceptate. Sperăm însă să reuşim să găsim o soluţie, pentru că suntem singurul liceu rămas nebotezat, iar peste două săptămâni, Inspectoratul Şcolar trebuie să aibă definitivată situaţie reţelei şcolare", ne-a lămurit Costea Antoaneta.

Iată că "năşirea" unei instituţii de învăţământ nu e deloc o treabă uşoară, mai ales când schimbarea numelui presupune să dai cu piciorul uneia dintre puţinele tradiţii ale oraşului, rămasă până în prezent nealterată.

Citit 3769 ori Ultima modificare Marți, 08 Ianuarie 2019 23:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.