INEDIT | O piesă istorică despre apărătorii oraşului Galați, în interpretarea elevilor din judeţele Galaţi şi Tulcea

INEDIT | O piesă istorică despre apărătorii oraşului Galați, în interpretarea elevilor din judeţele Galaţi şi Tulcea
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Asociaţia "Tinerii şi viitorul", condusă de profesoara Ştefania Tristiana Cojocaru, şi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos organizează sâmbătă, 19 ianuarie, de la ora 10,00, în Sala "Sergiu Dumitrescu" a muzeului, un spectacol dedicat apărătorilor Galaţiului, oraş decorat de Franţa şi Italia pentru sacrificiile şi lupta sa. Este vorba despre "Miracolul sacrificiului", o piesă scurtă scrisă de jurnalistul Victor Cilincă. Parteneri ai evenimentului sunt Direcţia Judeţeană de Cultură şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Evenimentul este un parteneriat între unităţi de învăţământ din judeţele Galaţi şi Tulcea. Vom putea vedea cum se descurcă la lecţia de istorie, jucată frumos, elevi de la Şcoala Gimnazială "Ion Creangă" din comuna I. C. Brătianu, judeţul Tulcea, care vor interpreta partea de prolog, elevi de la Şcoala Generală Nr. 26 din Galaţi, care vor juca în scena 1, voluntari de la "Tinerii şi viitorul", în scena 2, elevi de la Liceul Tehnologic "Costache Conachi" din comuna Pechea, judeţul Galaţi, pentru scena 3 şi cei de la "Tinerii şi viitorul", în scena de final. Interesant este că fiecare trupă a lucrat independent.

Amintim şi că, anul trecut, cu ocazia vizitei ambasadoarei Franţei şi ataşatului Apărării franceze la Bucureşti, de Ziua Armistiţiului, "Tinerii şi viitorul" a mai prezentat  în limba franceză un text asemănător, care cuprinde, ca şi acum, scena decorării oraşului nostru de către şeful Misiunii Militarea Franceze, generalul Henri Mathias Berthelot.

"Este un vis al meu mai vechi, acela de a schimba scepticismul gălăţenilor maturi, prin entuziasmul copiilor şi tinerilor, care s-a întâlnit cu propunerea inedită a doamnei profesoare Cojocaru, a cărei organizaţie de voluntari participă la multe evenimente de educaţie, sociale, reconstituiri istorice. Cei de la Tinerii şi viitorul au co-organizat ultima ediţie a Festivalului "Antiquitas Rediviva" la Galaţi", spune autorul despre ineditul eveniment şi despre aplecarea sa de a scrie teatru istoric pentru elevi.

Citit 2491 ori Ultima modificare Vineri, 18 Ianuarie 2019 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.