20.000 de leghe sub mări şi sub sticlă. Comori-moluşte rare, la Complexul Ştiinţelor Naturii din Galați
Foto: Victor Cilincă

20.000 de leghe sub mări şi sub sticlă. Comori-moluşte rare, la Complexul Ştiinţelor Naturii din Galați
Privirile copiilor şi telefoane-fotograf spun totul!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Parcă savantul profesor Pierre Aronnax, din fascinanta carte a lui Jules Verne „20.000 de leghe sub mări”, le-a vorbit despre moluşte cu forme şi culori incredibile, copiilor prezenţi la vernisajul expoziţiei intitulate „Cochilii – nestemate ale mării”, din Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răzvan Angheluţă”.

De fapt, au „povestit” muzeografa Olga Mormocea – coordonatoarea expoziţiei aşezate sub sticla vitrinelor, prof. Ioana Stoian, colecţionară (profesoară pensionară de Biologie, strănepoată a eroului State Costache, căzut în Bătălia Galaţiului din ianuarie 1918, este vicepreşedintă a ONG-ului Galaţi, oraşul meu!),  Mădălin Şerban – directorul Complexului muzeal, Mihaela Cristescu, şef secţie muzeală.

Şi chiar parcă erau nestemate în vitrine, judecând după reacţia celor mici care, înainte de a privi pe îndelete, s-au bulucit să pozeze cât mai multe comori naturale, incredibile arhitecturi de sidef, în vitrinele de la etajul clădirii principale. 

Din comorile muzeului face parte şi importanta colecţie a prof. univ. dr. Alexandru V. Grossu, cel care a trimis zeci de mii de exemplare şi muzeelor din ţară, sau cea a profesorului de Boiologie gălăţean Albert Gierling, care a achiziţionat de la echipajele Polarelor cochilii exotice. În 2008, Muzeul gălăţean a achiziţionat şi moluşte exotice din Franţa. Şi elevii au contribuit cu astfel de minuni. Iar elevii profesorului de artă plastică Cornel Corcăcel au expus desene cu scoici. 

Aşa cum apa râului modelează în sute de ani pietrele, apele mării au mângâiat milioane de ani scoicile, dându-le forme incredibile, sculptate de timp. 

Din cele peste 8.600 de moluşte ale Muzeului, au fost expuse acum 300, ne-a spus directorul Complexului. Dna  Stoian a adus câteva zeci de moluşte preţioase, din cele câteva sute păstrate în apartamentul său.

La rândul meu, mi-am amintit, privind la cele câteva exemplare de Cardium edule, inimioare cu „carnea” scoicii groasă, după cum sugerează şi numele ştiinţific: am călcat, pe şosele africane prin mările de nisip, pe astfel de scoici folosite în locul pietricelelor în amestecul cu asfalt. Mi-a atras atenţia inelul doamnei profesoare, meşterit dintr-un Conus marmoreus. „E otrăvitor”, m-a avertizat dna Stoian despre molusca cea carnivoră din Filipine. Profesoara a colecţionat, în zeci de ani, scoici aduse tot de marinarii de pe pescadoare, şi a trimis, până la Revoluţie, prin „Polare”, bidoane de formol pentru conservarea acestor bijuterii care veneau la Galaţi în borcan. 

Astăzi, unele „scoici” fiind pe cale de dispariţie, cele expuse devenind tot mai rare piese de colecţie, fiind interzisă colectarea exemplarelor vii care au mai supravieţuit, a avertizat profesoara. Am remarcat şi un Nautilus foarte rar, de culoare brună, nu cenuşie. A ajuns aici din Pacific. Dacă nu ai un submarin „Nautilus”, pofteşte mata la Muzeu, să vezi ce s-a ascuns sub ape sărate!

Foto 1. Privirile copiilor şi telefoane-fotograf spun totul!; Foto 2. Scoici lucrate parcă de meşteri. Cea mare zebrată: un Nautilus de Pacific; Foto 3. Inelul din "scoica" otrăvită; Foto 4. Cardium edule a fost ales drept simbolul firemei Shell Oil Company; Foto 5. Veritabile comori ale pitatilor, în formă de scorpion, de con sau chiar frumoase gheocuri; Foto 6. Singurele moluşte care au fost mâncate la vernisaj au fost... din ciocolată; Foto 7. Unii copii nu s-au abţinut de la privit nici în timpul prezentărilor  ...şi uriaşele mărilor calde (Foto 8)

Citit 1571 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Martie 2019 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.