Noi reguli pentru lecţiile desfăşurate online

Noi reguli pentru lecţiile desfăşurate online
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Profesorii pun note fără să mai ceară acordul părinților, este interzisă înregistrarea cursurilor predate online, elevii primesc absențe, dacă nu participă la orele online, iar părinții pot participa la ore cu elevii minori, acestea sunt câteva din regulile pentru școala online, publicate în Monitorul Oficial.

Ministerul Educației a emis un nou ordin de ministru cu regulile pentru predarea online, este vorba despre Ordinul 5.545/2020, document semnat pe 10 septembrie și publicat pe 11 septembrie în Monitorul Oficial. Regulile se adresează tuturor profesorilor, elevilor și părinților, dar și directorilor de școli și grădinițe și inspectoratelor școlare. Participanții sunt profesorii, elevii, dar și părinții lor, dacă elevii sunt minori. “Prin participant la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului se înțelege: cadrul didactic, preșcolarul, elevul, părintele, tutorele legal instituit sau susținătorul legal al elevului minor sau un membru al familiei în grija/supravegherea căruia este încredințat elevul minor”, se arată în document. 

Profesorii nu mai trebuie să pună note cu acordul părinților

Documentul reglementează și acordarea notelor pentru școala online. Spre deosebire de “instrucțiunea” din primăvară, profesorii pot pune note sau pot da calificative elevilor, fără să mai aibă acordul cuiva.

Documentul semnat de ministrul Educației prevede că “în organizarea și desfășurarea activității didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, cadrul didactic verifică sistematic realizarea sarcinilor de lucru de către preșcolari/elevi și îi încurajează prin oferirea feedbackului constructiv/pozitiv cu accent permanent pe proces, soluții și pe rezultat, nu pe consecințe.

În procesul evaluării sarcinilor de lucru se recomandă utilizarea unor tehnici de colaborare în perechi sau în grupuri mici, încurajarea elevilor să aplice autoevaluarea și evaluarea reciprocă.

Temele trebuie să fie creative

Pentru prima dată într-un document oficial, Ministerul Educației prevede ca temele date elevilor să fie creative și să nu obosească elevul sau să îi consume prea mult timp

“În elaborarea sarcinilor de lucru trebuie să se urmărească respectarea particularităților de vârstă ale elevilor în ceea ce privește resursa de timp, nivelul de înțelegere al acestora și gradul de dificultate a itemilor.

Sarcinile de lucru trebuie să fie creative, să nu conducă la pierderea interesului elevilor față de învățare, la oboseală fizică și emoțională, la reducerea timpului destinat unor activități recreative, familiale sau comunitare, inclusiv a timpului destinat somnului, alimentației etc”, se arată în metodologie.

Responsabilitățile elevilor pentru școala online

Elevii participă la activitățile stabilite de cadrele didactice și de către conducerea unității de învățământ, conform programului comunicat, rezolvă și transmit sarcinile de lucru în termenele și condițiile stabilite de către cadrele didactice; au o conduită adecvată statutului de elev, dezvoltând comportamente și atitudini prin care să se asigure un climat propice mediului de învățare. Elevii nu comunică altor persoane datele de conectare la platforma destinată învățământului prin intermediul tehnologiei și al internetului; nu înregistrează activitatea desfășurată în mediul online. Elevii au obligația de a participa la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului; în caz contrar, elevul este considerat absent și se consemnează absența în catalog, cu excepția situațiilor justificate.

Citit 2260 ori Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2020 01:32

2 comentarii

 • postat de Razzy
  Luni, 14 Septembrie 2020 23:30
  188.24.198.***
  De parca ar avea de unde sa stie cand inregistrez eu cursul.... )))) ufff, mare ti-e gradina Ta Doamne ! Daca chiar vrei sa faci lucrul acesta, desi nu ai avea un motiv anume fiindca toti se vor comporta ca la carte stiindu-se live, chiar nimic nu te impiedica ! E ca atunci cand vorbeste cu tine un politist cu bodycam si unul care nu poarta asa ceva, clar exista diferenta !
  0
  0
  Raportează
 • postat de SPIRU HARET
  Luni, 14 Septembrie 2020 18:50
  78.96.82.***
  DUPA ACESTE RECULI SA SE DESFASOARE SI BACALAUREATUL, EV NAT SI TITULARIZAREA, DEFINITIVATUL ETC. ! TRAIASCA UNIVERSITATEA SPIRU HARET CARE FACEA NUMAI CURSURI ID ONLINE !
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.