Elev gălăţean, premiat la competiţii internaţionale de balet. Din pandemie se iese în paşi de dans. (FOTO și VIDEO)

Elev gălăţean, premiat la competiţii internaţionale de balet. Din pandemie se iese în paşi de dans. (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Deşi e vacanţă, pe Horia Bucur l-am putut prinde la o discuţie scurtă la telefon, pentru că era la Bucureşti, aşteptând să intre la filmări pentru emisiunea "Oameni de 10" de la TVR. Elev în clasa a XI-a la Coregrafie la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin", gălăţeanul s-a făcut remarcat nu numai la olimpiadele naţionle, ci şi la concursuri internaţionale.

Îmi mărturiseşte din prima că, pentru el, timpul liber din pandemie a însemnat un extraordinar progres în dezvoltarea sa profesională. A avut ocazia să participe la o mulţime de cursuri, ore de antrenament şi workshopuri. L-am descoperit întâmplător, printr-un filmuleţ postat pe pagina sa de socializare. Dincolo de graţie şi acurateţe, are o interpretare firească şi expresivă. Dansul nu e a doua sa natură, ci prima. I se pare mai greu să meargă pur şi simplu pe stradă ca toată lumea, decât să plutească în paşi de balet. Dansul e lumea în care poate respira şi visa. 

E pe scenă de la şapte ani, când a început ca dansator sportiv. În clasa a V-a a devenit elev la Liceul de Artă şi, îndrumat de profesoara sa, Ofelia Andrei, a început să iubească baletul. Zborul şi curgerea din mişcări parcă sunt făcute după inima lui. În 2017, 2018 şi 2019 a devenit olimpic naţional la coregrafie, obţinând premiile I şi II. Însă adevăratul drum spre perfecţiune a început după ce a câştigat Premiul I la Young Star Ballet Competition, ocazie cu care a primit cinci oferte de burse pentru studiul baletului în străinătate.

O educaţie mult mai costisitoare decât altele 

A ales să meargă la Zurich, unde i se oferiseră trei ani de cursuri gratuite la o şcoală prestigioasă de balet. În bursă intrau cazarea şi transportul zilnic de acasă la şcoală, dar nu şi biletele de avion şi masa. "Elveţia e o ţară foarte scumpă. Am fost nevoit să mă întorc acasă, după o lună şi jumătate. Nu pentru că nu mă adaptasem la cerinţele lor. Chiar am prins evaluarea de semestru acolo şi am obţinut a doua notă pe clasă. Însă nu îmi permiteam financiar să stau. Deşi mi se acordaseră peste 35.000 de euro pe an pentru cursuri şi cazare, masa şi drumurile spre România mă costau peste 1.000 de euro pe lună, bani pe care nu ni i-am permis. Aşa că am fost nevoit să mă întorc", povesteşte tânărul, cu o undă de regret în glas.

Chiar dacă nu a reuşit să rămână în Elveţia, a revenit acasă cu ambiţii mari şi cu speranţa că ocaziile nu se termină acolo. Anul trecut, la un concurs internaţional organizat la Sibiu, se face remarcat, fiind în primii cinci cei mai buni băieţi. "A fost momentul când am cunoscut-o pe doamna Izabela Rudolf, cea care organizează workshop-urile Revolve Dance la care am participat şi m-am antrenat cu maeştri din America, Rusia şi Cuba. Mi-am permis să merg la aceste cursuri, deoarece în urma clasamentului obţinut anul trecut, dar şi anul acesta, când m-am clasat în primii trei, am primit reducere din partea organizatorilor. În plus, sunt norocos că am prieteni în Bucureşti şi nu mai cheltuiesc bani pe cazare şi masă, în timpul antrenamentelor", explică Horia.

În prezent se antrenează pentru un mare concurs internaţional - Youth Grand Prix Romania - care se va desfăşura pentru prima dată în România la finalul lunii mai, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Dansatorii din toată lumea se vor prezenta fizic pe scenă, doar membrii juriului, personalităţi ale lumii dansului mondial, vor viziona online evoluţiile tinerilor.

Anul viitor va fi unul foarte important pentru cariera sa, întrucât după terminarea liceului trebuie să aplice imediat pentru a fi angajat într-o companie de balet, acest lucru fiind pentru el mai important decât chiar şi continuarea studiilor la facultate: "Cariera noastră se termină devreme, deci trebuie să înceapă şi mai devreme. E important să fii angajat de o companie, pentru că aşa ai loc şi timp să te dezvolţi, să-ţi faci un nume. Lucruri pe care nu le poţi face doar la facultate. Voi aplica şi în România şi în străinătate. Şi voi alege în funcţie de ceea ce mi se oferă. Cel mai mult înclin să rămân acasă. Aş vrea să mă pot angaja la Opera Română. Mi-ar sta bine să devin primul gălăţean prim-balerin la Opera Română!"

Alte imagini VIDEO, AICI

Citit 4652 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Aprilie 2021 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.