Bianca Negrău, calificată la Internaţionala de Lingvistică. O materie care nu se predă la şcoală.

Bianca Negrău, calificată la Internaţionala de Lingvistică. O materie care nu se predă la şcoală.
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Bianca Negrău, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", a reuşit să se califice în lotul lărgit la Olimpiada Internaţională de Lingvistică, iar în prezent aşteaptă rezultatele ultimei selecţii, pentru a vedea dacă s-a calificat în lotul restrâns.

"Chiar dacă s-a ţinut doar Concursul Online de Lingvistică, am reuşit să mă calific în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Lingvistică. După o lună de pregătire cu membrii comisiei, am avut o probă de selecţie pentru lotul restrâns, la care a trebuit să rezolv cinci probleme în şase ore, după modelul internaţionalei, iar în curând voi afla dacă sunt printre cei patru elevi ce vor reprezenta România la această etapă", ne spune tânăra, care are o experienţă destul de bogată la această competiţie, ea participând la fazele naţionale încă din clasa a V-a.

"Am descoperit Olimpiada de Lingvistică în clasa a V-a, cu ajutorul doamnei profesoare Mariana Mihai, dar atunci nu am putut să înţeleg pe deplin ce aptitudini ar trebui să aibă un olimpic la această materie. În clasa a VIII-a, cu ajutorul doamnei profesoare Cristina Bejan, am reuşit să dezleg acest mister şi a fost primul an în care am ajuns la etapa naţională, la care am obţinut menţiune de la MEN, urmând ca la liceu, sub îndrumarea doamnei profesoare Cătălina Popa, să mă calific în fiecare an la faza naţională", mai povesteşte ea.

Este un concurs destul de dificil, pentru că îmbină limba română cu matematica, dar solicită şi o logică impecabilă. În plus, este o disciplină care nu se predă la şcoală, ceea ce pentru Bianca nu a fost un impediment, ci o provocare binevenită. "Cel mai atractiv la lingvistică este faptul că nu se preda la şcoală. Din aceasta cauză, probabil ca majoritatea nici nu înţeleg ce cuprinde şi confundă deseori această olimpiadă cu cea de limba română. Nu este în totalitate greşit. O mare parte din subiecte se concentrează pe gramatică, dar pot apărea şi sisteme de numeraţie şi chiar moduri de formare a arborilor de familie în diferite ţări ale lumii. Pentru a putea rezolva subiectele propuse, un elev ar trebui să aibă creativitate şi un simt al logicii, dar şi foarte multă răbdare şi perseverenţă, întrucât cele mai bune idei vin când te aştepti cel mai puţin. O probă la Olimpiada de Lingvistică, secţiunea de performanţă (clasele 9-12), constă în rezolvarea a trei subiecte în trei ore. Fiecare subiect presupune traducerea unor structuri dintr-o limbă inventată, ieşită din circulaţie sau vorbită de un număr foarte mic de oameni, în limba română şi invers, iar la final este nevoie de o explicaţie structurată a modului în care funcţionează limba respectivă. Gradul de dificultate al problemelor nu depinde doar de nivelul de pregătire al elevilor, ci şi de intuitivitatea lor, pentru că deseori se întâmplă ca un elev cu un rezultat mai slab să ştie să rezolve un subiect mai bine decât altul cu rezultat mai bun", explică olimpica gălăţeană de ce a ales să participe an de an la această competiţie. Anul acesta, chiar dacă s-a calificat şi la Naţionala de Chimie, Bianca a ales să participe la proba de baraj pentru Lingvistică (deşi pe viitor vrea să facă Medicină), deoarece cele două competiţii se desfăşurau în aceeaşi perioadă.

Citit 3968 ori Ultima modificare Joi, 24 Iunie 2021 01:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.