Câţi elevi au luat Bacalaureatul cu medii mai mari decât la admiterea în liceu. Un altfel de top al maturităţii

Câţi elevi au luat Bacalaureatul cu medii mai mari decât la admiterea în liceu. Un altfel de top al maturităţii
Liceul Teoretic "Emil Racoviţă"
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

De câţiva ani, de fiecare dată când publicăm topurile promovării pe licee, sunt voci care ne solicită să facem o analiză a notelor luate de elevii de la instituţiile cu "ştaif" la Bacalaureat, în comparaţie cu cele obţinute cu patru ani mai devreme, la admiterea în liceu.

Dacă pornim de la ideea că trebuie văzut în ce măsură elevii respectivi au fost în stare să-şi menţină acelaşi nivel pe tot parcursul liceului, un astfel de top are relevanţa lui. Care sunt motivele pentru care la un liceu s-a intrat cu o ultimă medie foarte mare, iar la Bacalaureat mulţi nu au reuşit să mai ţină pasul sunt multiple. Deşi unii s-ar repezi să dea vina pe profesori, ar trebui aduse în discuţie şi alte cauze. Un prim aspect ar fi "şmechereala" liceenilor, care odată admişi îşi permit să se relaxeze, uneori prea mult, pentru că, este ştiut, profilul elevului de liceu nu mai seamănă cu cel de generală. Al doilea aspect ţine de sfera de interes: cum bacalaureatul nu mai contează la admitere la toate facultăţile, s-au canalizat să înveţe pe disciplinele care le trebuie pe viitor.

La liceele tehnologice ne-a fost însă greu de alcătuit un astfel de top, în primul rând pentru că acolo se intră cu medii sub 5,00, iar Bacalaureatul se promovează cu medii peste 6,00. În plus, aici există o fluctuaţie mare a candidaţilor, mulţi din seria curentă nu ajung în Bacalaureat pentru că nu au situaţia la învăţătură încheiată, alţii nu se prezintă, deşi s-au înscris, iar numărul celor proveniţi din seriile anterioare este destul de mare. Însă, de lăudat ar fi elevii care reuşesc să se depăşească pe ei înşişi, luând la Bacalaureat note mai mari decât cea mai mare medie cu care s-a intrat la admitere.

Unitatea de învăţământ care are cea mai mare pondere de elevi care au luat Bacalaureatul cu cel puţin ultima medie cu care s-a intrat în 2017 la admitere este Liceul Teoretic "Emil Racoviţă". Aici s-a intrat cu medii între 9,41 şi 6,94, 91,80 la sută dintre absolvenţi reuşind să ia la Bacalaureat medii de la 6,94 în sus. Sunt şi zece absolvenţi care au reuşi să se ridice peste media 9,41, cea mai mare fiind 9,73. Şi aici există un neajuns, ultima medie de intrare fiind apropiată de pragul de 6,00, cu care se promovează Bacalaureatul.

Pe locul al doilea se situează "Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Tecuci, unde 86,85 la sută dintre absolvenţi au avut medii cel puţin egale cu 7,52, ultima medie de intrare la admitere în 2017. Următorul este Colegiul Naţional "C. Negri", unde 83,42 la sută au luat medii peste 8,54, ultima medie de intrare la liceu a generaţiei actuale. Pe locul al patrulea se situează Colegiul Naţional "V. Alecsandri", unde 73,49 dintre candidaţi au luat la Bacalaureat note peste 9,02, cât a fost ultima medie de admitere în 2017. Chiar şi aşa, proporţia notelor "frumoase" este destul de mare, având în vedere media mare de admitere.

Următoarele în clasament sunt Liceul "Mircea Eliade", cu 70,31 la sută şi o ultimă medie de intrare în 2017 de 7,53, Colegiul Naţional "Al. I. Cuza", cu 69,56 la sută (ultima medie de admitere 8,23), Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu", cu 63,88 la sută (ultima medie, 8,62), "Calistrat Hogaş" din Tecuci, cu 47,36 la sută (ultima medie, 7,66), "Sf. Maria", cu 45,45 la sută (ultima medie, 7,10), "Dunărea", cu 42,53 la sută (ultima medie, 7,89).

Aşa cum am mai spus, la liceele tehnologice, fluctuaţiile sunt prea mari pentru a putea realiza un astfel de top, dar putem "contabiliza" elevii care în decursul celor patru ani de liceu au primit plusvaloare din partea instituţiei, reuşind să depăşească la Bacalaureat cea mai mare medie cu care s-a intrat la admitere în 2017. La acest capitol, pare să exceleze Liceul Tehnologic "Anghel Saligny", unde cea mai mare medie la Bacalaureat este de 9,65. Aici sunt 19 candidaţi care au luat Bacalaureatul cu medii peste 7,25, cea mai mare medie la admiterea din 2017. Nu este mai prejos nici "Elena Doamna", unde cea mai mare medie de Bacalaureat este de 9,40, iar cea mai mare medie de la admiterea de acum patru ani este de 7,69. Sunt 20 de absolvenţi care au reuşit să depăşească acest prag. La Metalurgic sunt 15 medii la Bacalaureat peste 6,85 (cea mai mare la admiterea 2017), la "Paul Dimo" sunt 13 medii peste 7,11, la "Dumitru Moţoc" sunt tot 13 peste 7,18, iar la "Radu Negru" sunt şapte peste 6,97. La Liceul "Traian Vuia" Auto, s-a înregistrat o singură medie la Bacalaureat peste 7,85, a unui candidat care a luat 9,45.

Citit 3749 ori Ultima modificare Joi, 15 Iulie 2021 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.