DOCUMENT Profesorii şi-ar putea primi banii de concediu după începerea anului şcolar 2021-2022

DOCUMENT Profesorii şi-ar putea primi banii de concediu după începerea anului şcolar 2021-2022
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Există riscul ca profesorilor să li se plătească banii de concediu după începerea anului școlar 2021-2022, susțin cele două federații sindicatele din preuniversitar într-o plângere oficială depusă la Ministerul Muncii, obținută de Edupedu.ro.

Reacția acestora vine după ce au fost modificate regulile pentru concediile de odihnă ale cadrelor didactice în plină perioadă de vacanță. Sindicatele FSLI și FSE Spiru Haret au depus la Ministerul Muncii pe 14.07.2021 o adresă prin care reclamă ordinul ministrului Educației nr. 4050 din 29.06.2021. Reprezentanții profesorilor susțin că prevederile încalcă Codul Muncii, Legea 31/2020. Adresa este semnată de Simion Hăncescu și Marius Nistor, președinții celor două federații sindicale.

În plângere este trecut și articolul prin care indemnizația de concediu nu se mai acordă cu 5 zile înaintea plecării în vacanță, ci doar după o cerere făcută cu 30 de zile înainte. Este vorba despre Art. 8, alineatul 3. Sindicatele susțin că dispozițiile încalcă articolul 150, alineatul trei din Codul Muncii “care instituie obligația angajatorului de a acorda indemnizație de concediu cu cinci zile înainte de începerea acestuia și care nu condiționează acordarea dreptului respectiv de depunerea unei cereri de către angajat. Mai mult, având în vedere data intrării în vigoare a acestor norme metodologice (după începerea vacanței școlare și intrarea în concediu de odihnă a salariaților cărora le sunt aplicabile normele), nu este instituită vreo normă derogatorie pentru anul școlar în curs. "Nu trebuie uitat că cele mai multe cadre didactice sunt deja în concediu de odihnă, astfel că acest alineat este inaplicabil. Totodată, există riscul ca, în raport cu aceste prevederi, să li se plătească profesorilor indemnizația de concediu după începerea anului școlar 2021 – 2022, situație de neacceptat”, s spune în comunicat.

Citit 3099 ori Ultima modificare Joi, 15 Iulie 2021 15:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.