Un licean din Galaţi, în juriul unui festival internaţional de film

Un licean din Galaţi, în juriul unui festival internaţional de film
În foto, Vlad Ciocoiu
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Vlad Ciocoiu, elev în clasa a XII-a la Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin", a fost selectat să facă parte din juriul FIPADOC, un festival de film documentar internaţional cu tradiţie, un fel de Cannes al documentarelor, aşa cum mi-a explicat chiar tânărul care va reprezenta cu cinste Galaţiul la acest eveniment de anvergură.

Festivalul are loc în oraşul Biarritz, Franţa, în perioada 17-23 ianuarie 2022, şi are, pe lângă un juriu alcătuit din celebrităţi ale filmului, şi unul format din tineri cu vârste între 17 şi 23 de ani.

"Cea care ne-a oferit această minunată oportunitate a fost doamna profesoară de franceză Larisa Pelin. Ne-a spus că se depun aplicaţii pentru juriul tinerilor de la FIPADOC. Mi s-a părut incredibil că mi se oferă această şansă. Am aplicat eu şi colega mea Patricia Preda, de la noi din liceu, dar am înţeles că au fost şi alţi tineri din Galaţi. Am avut de făcut o recenzie şi o prezentare a unui documentar la alegere, etapă urmată de un interviu în limba engleză, la telefon. Am fost selectat doar eu. Este cel mai important lucru la care voi lua parte și mă bucur enorm. Mă aştept la o experienţă de neuitat", spune tânărul gălăţean, care a fost premiat de două ori în cadrul Festivalului de Film pentru Liceeni BOOVIE.

Acesta susţine că selecţia în juriu reprezintă pentru el un salt spectaculos, ca de la Focşani (locul unde se desfăşoară BOOVIE) la Biarritz. "Mă bucură şi faptul că juriul tinerilor de la ediţia de anul trecut a premiat documentarul "Colectiv". Înseamnă mult pentru mine ca român, dar şi ca om implicat în problemele sociale. Nu mă laud, însă unul dintre criteriile de selecţie, pe lângă modul în care gândeşti şi capacitatea de comunicare într-o limbă străină, a fost gradul de implicare în viaţa socială şi politică", mai povesteşte Vlad.

Patricia Preda (foto mai jos), cea care a câştigat Marele Premiu de anul acesta la BOOVIE, spune că, deşi nu a fost selectată, se bucură pentru că şi aplicaţia în sine a fost o experienţă din care a avut o mulţime de învăţat, mai ales că îşi doreşte să îşi facă o carieră în domeniul cinematografiei.

Profesoara Larisa Pelin, cea care le-a adus elevilor această ofertă generoasă, susţine că meritul este al elevilor, întrucât s-au descurcat foarte bine şi singuri, din moment ce au ajuns amândoi la proba interviului telefonic. "De peste un deceniu, Liceul de Arte gălățean este partener activ în cadrul programului de colaborare dintre Consiliul Județean Galați și Consiliul Regional Nouvelle Aquitaine, fiind implicat în orchestra internațională reunită an de an în cadrul Festivalului Tinerilor de la Bordeaux, în programe de voluntariat, schimburi de bune practici între elevi și profesori prin intermediul liceului partener din La Réole. Am primit ca pe o deosebită onoare, dar mai ales oportunitate pentru elevii mei, invitația de a ocupa, în urma unui foarte serios proces de selecție, un loc în Juriul tinerilor europeni din cadrul prestigiosului festival FIPADOC, o invitație care era adresată, de altfel, tuturor tinerilor din județul nostru.

Cunoscând interesele, pasiunile și activitățile lor legate de domeniul cinematografiei, i-am considerat imediat cei mai potriviți. Și nu m-am înșelat: rezultatul a dovedit-o. Avem tineri valoroși, crescuți în școala românească, ce ne fac cinste și ne vor reprezenta cu demnitate în orice moment și în orice loc. Sunt foarte mândră de ei!", a ţinut să precizeze profesoara Larisa Pelin.

Citit 5924 ori Ultima modificare Joi, 23 Decembrie 2021 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.