2021 - un an al extremelor pentru învăţământul gălăţean

2021 - un an al extremelor pentru învăţământul gălăţean
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Despre anul 2021 se poate spune că a fost unul atipic, pentru învăţământul gălăţean, şi nu numai, cu lucruri noi, cu situaţii extreme, cu întorsături neprevăzute şi decizii de ultim moment, dar şi cu câteva lucruri admirabile, demne de intrat în istorie. Cele mai multe dintre aceste situaţii inedite au fost provocate, cum se ştie deja, de pandemie, acesta fiind al doilea an în care elevii au experimentat şcoala online.

A fost al doilea an când elevii şi profesorii s-au întors în bănci purtând măşti, când părinţii nu au mai avut voie să treacă de gardul şcolilor, iar şedinţele şi cursurile s-au desfăşurat în mare parte online. Învăţământul s-a desfăşurat şi în 2021 în trei culori. Adică s-au păstrat o vreme cele trei scenarii, roşu, galben şi verde, instituite la debutul anului şcolar 2020-2021. După cum se ştie, a fost destul de multă harababură, deşi directorii de şcoli s-au zbătut să asigure condiţii normale de desfăşurare a cursurilor. Învăţământul nu a mai fost deloc unitar, aceasta fiind o soluţie de compromis pentru a stopa răspândirea virusului, dar şi pentru a menţine totuşi elevii în bănci. În unele localităţi, şcoala s-a desfăşurat online, pe când altele au avut elevii prezenţi fizic în bănci. Ba chiar şi mai rău, au fost clase de la anumite şcoli care au intrat pe rând în online, în timp ce ceilalţi elevi erau prezenţi la ore. Dacă şcoala online a fost dictată iniţial de incidenţa cazurilor de Covid-19 în localităţi sau de numărul îmbolnăvirilor, au fost şi perioade în care închiderea unităţilor de învăţământ s-a făcut după procentul de vaccinare al cadrelor didactice, lucru nemaiîntâlnit până acum, pentru ca apoi să se ajungă la o soluţie mai realistă, cursurile desfăşurându-se în funcţie de incidenţa cazurilor, dar şi de procentul de vaccinare.

Teste de salivă cu cântec şi descântec

Tot pentru prima dată s-a experimentat în şcoli testarea în masă a elevilor şi profesorilor pentru depistarea cazurilor de îmbolnăvire. Testarea a fost implementată tipic în stil românesc de mai marii din funcţii ministeriale. Testele au venit la grămadă, în perioada în care profesorii erau liberi, de sărbători legale, motiv pentru care au fost aduşi de acasă să le sorteze şi să le pună în pachete pentru fiecare elev. Apoi, testele nu s-au mai putut realiza decât parţial, furnizorii care au câştigat licitaţia nereuşind să livreze produsele la timp. Toată desfăşurarea de forţe pusă pe spatele profesorilor a părut mai degrabă un cadru legal pentru atribuirea cu dedicaţie a unor mulţi bani publici, decât o încercare de a monitoriza eficient fenomenul îmbolnăvirilor.

Cele mai cele vacanţe

Tot pandemia a făcut ca anul 2021 să fie unicat în istoria învăţământului, cu vacanţe date peste cap de valurile de infectări. Astfel, elevii au experimentat cea mai lungă vacanţă de Paşte, fiind nevoiţi să stea o lună acasă primăvara, motiv pentru care au avut cea mai scurtă vacanţă de vară, semestrul prelungindu-se cu mai bine de o săptămână. Prin urmare, în loc de trei luni, cât erau obişnuiţi să aibă, elevii s-au bucurat doar de două luni şi 18 zile de vacanţă, între 26 iunie şi 12 septembrie.

Însă lucrurile nu s-au oprit aici. Elevii au cunoscut în 2021 şi fenomenul intitulat "vacanţă forţată", la mijlocul toamnei, când autorităţile au ordonat închiderea totală a şcolilor din cauza valului al patrulea de Sars-Cov-2. Acest fapt a generat o altă premieră în învăţământ, cea mai scurtă vacanţă de iarnă avută vreodată în România pentru gimnazişti şi liceeni, care a durat numai o săptămână.

An încheiat cu proteste

Nici cadrelor didactice nu le-a fost anul uşor. Guvernanţii au decis să-i taie din nou de la măririle salariale promise cu ceva timp în urmă, motiv pentru care, în loc să se gândească la Sărbătorile de Iarnă, profesorii au ieşit în stradă, la Bucureşti şi în mai toate oraşele din ţară, cerând să li se acorde majorarea de 16 la sută. Situaţia trenează şi acum, sindicaliştii fiind pregătiţi de grevă, în baza semnăturilor adunate de la membri.

Premiere şi recorduri şi la examene

De departe, cea mai importantă noutate în materie de examene a fost în anul 2021 susţinerea Evaluării Naţionale de la clasa a VIII-a cu subiecte noi, adaptate programei specifice pentru prima generaţie care a experimentat reforma învățământului primar şi gimnazial. Reformă care s-a oprit la nivelul liceului, ei fiind nevoiţi să înveţe acum după programele vechi. A fost al doilea an în care rezultatele au fost secrete, elevii primind nişte coduri, dar şi un an în care la Bacalaureat Galaţiul s-a clasat în topul celor mai bune judeţe, ocupând locul al patrulea, cu procentajul de promovare de 76 la sută, unul dintre cele mai mari din ultimii ani.

Surprize la concursul de directori

Emoţii au avut anul acesta şi şefii instituţiilor de învăţământ, care au fost nevoiţi să se prezinte la un concurs naţional pentru a-şi păstra postul. Rezultatele au fost secrete, aşa că, deocamdată, Inspectoratul Şcolar Judeţean nu a făcut publice numele celor care vor fi managerii şcolilor în următorii patru ani, deşi în cancelarii s-au cam aflat rezultatele, destul de mulţi dintre actualii directori nereuşind să promoveze examenul.

Citit 1869 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Ianuarie 2022 16:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.