Secretele unui ceai minune, studiate de masteranzii de la Universitatea "Dunărea de Jos"

Secretele unui ceai minune, studiate de masteranzii de la Universitatea "Dunărea de Jos"
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Kombucha este o băutură, un soi de ceai, care se obţine prin fermentaţie, ce se consumă de peste 2000 de ani în China, iar în Statele Unite ale Americii a fost lansată o adevărată modă, existând chiar şi o asociaţie destinată acestei băuturi. În comerţ circulă şi diverse produse sub acest nume, însă masteranzii de la Facultatea de Ştiinţa Alimentelor din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" au făcut studii prin care au descoperit cum se poate păstra această băutură vie, fără să i se altereze proprietățile.

Mihail Balaban şi Isabela Anghel, coordonaţi de profesoara Iulia Bleoancă, au testat proprietăţile ceaiului Kombucha şi au căutat şi găsit o modalitate prin care acesta ar putea fi comercializat fără să i se piardă proprietăţile ce i-au adus de-a lungul timpului renumele de ceai minune.

"Am studiat diferite produse din comerţ. Unele au termen de valabilitate şi de un an. E clar că acel ceai nu mai beneficiază de savoarea şi proprietăţile nutritive şi naturiste. Kombucha este obţinut prin fermentarea ceaiului verde sau negru, cu ajutorul unei simbioze de drojdii şi bacterii. Prin urmare, este o băutură vie, de aici şi interesul stârnit în ultima vreme. Dacă îl laşi mai mult de o săptămână îşi pierde gustul şi aroma, ceea ce s-ar consuma fiind mult mai alcoolizat. Dacă foloseşti substanţe care taie fermentaţia, nu mai putem vorbi de acea băutură vie. Prin urmare, ceea ce oamenii cumpără sub denumirea de kombucha e destul de departe de principiile acestei băuturi. Inovația noastră constă în găsirea unui procedeu de realizare a acestei băuturi fermentate care să poată fi consumată cât mai rapid, deci să ajungă la consumator cât mai repede, astfel încât toate calitățile sale să își facă efectul. Recomandarea noastră este că ar trebui consumat într-un termen de maximum o săptămână, cu condiția să fie păstrat la frigider, pentru a nu fermenta. Are o concentrație de alcool sub 0,1 la sută. Am găsit însă Kombucha în comerţ cu 1,2 şi chiar 2 la sută alcool, fără ca acest lucru să fie specificat pe etichetă", ne-a povestit Mihail Balaban, masterand anul II Nutriție, la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.

Acesta susţine că a încercat şi o îmbogăţire a gustului şi aromei acestei băuturi, adăugând mentă, fructe de arania sau ghimbir. 

Mihail Balaban susţine că, datorită fermenţilor, ceaiul este un bun digestiv, lucru pe care îl poate susţine. Nu a făcut însă studii prin care să testeze celelalte proprietăţi miraculoase care sunt atribuite acestei băuturi vii. Dar din moment ce se consumă de peste 2000 de ani e posibil să le aibă. E vorba de proprietăţile antioxidante de la ceaiul verde, dar şi de faptul că se crede că acest kombucha este şi anticancerigen, blocând mutaţia genetică şi creşterea celulelor canceroase, dar şi omorând celulele canceroase existente.

Mihail Balaban are 56 de ani, a lucrat în armată, are un doctorat în managementul afacerilor şi este producător de alimente sănătoase, pe care le comercializează prin mai multe firme cu care colaborează. Alimentaţia sănătoasă este pasiunea sa de multă vreme, pe care abia acum, după trecerea în rezervă, şi-o poate dezvolta. "Mi-a plăcut să gătesc de mic. Nu aveam nici 5 ani când le pregăteam surorilor mele mai mici cartofi prăjiţi, cât timp mama era la lucru", povesteşte el.

Citit 4785 ori Ultima modificare Joi, 05 Mai 2022 01:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.