S-a stins din viață prof. univ. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan

S-a stins din viață prof. univ. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan
Evaluaţi acest articol
(55 voturi)

A plecat dintre noi fostul rector al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, prof. univ. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan.

Născut pe 29 octombrie 1956 la Tg. Bujor, Iulian Bîrsan a absolvit, în 1981, Politehnica Bucureşti, Facultatea TCM, secţia Maşini – unelte.

A activat în Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi din 1984, după încheierea stagiului în producţie, ocupând funcţii de inginer cercetare, asistent, şef de lucrări, conferenţiar, profesor.

A ocupat funcţii de conducere în Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați: decan/responsabil Facultatea Transfrontalieră (1999-2007), prorector (2007-2012) şi rector (2012-2020).

În ultimii 22 de ani a promovat învăţământul românesc în Republica Moldova prin organizarea unei filiale la Cahul şi a unor specializări la Chişinău şi Izmail (Ucraina), la ora actuală filiala (devenită Facultatea Transfrontalieră) având peste 5.500 de absolvenţi de licenţă şi/sau masterat.

În ultimii şase ani a dezvoltat o filială la Enna (Sicilia), Italia, cu studii de medicină în limba română având în prezent un număr de aproximativ 500 de studenţi. Pentru această realizare a fost premiat de Provincia (autonomă) Sicilia cu medalia de merit (nr. 66/150).

Prof. univ. dr. ing. Iulian Bîrsan a fost conducător de doctorat din 2005. 

Pe linie de cercetare, a avut preocupări în domeniul dinamicii cuplajelor elastice, aprofundate în timpul doctoratului, a echipamentelor pentru industria alimentară activitate susţinută prin publicarea mai multor lucrări în Editura tehnică; a analizelor mecanice ale materialelor/compozitelor polimerice, activitate susţinută prin publicarea unor lucrări ştiinţifice în reviste şi conferințe stiinţifice şi brevete de invenţii.

Prof. Iulian Bîrsan a fost Doctor Honoris Causa al Universităţii B. P. Hasdeu din Cahul şi al Universităţii de Educaţie şi Sport din Chişinău, pentru promovarea şi susţinerea învăţământului românesc în Rep. Moldova.

A primit Premiul „Moţoc” al Academiei de Stiinţe Agricole şi Silvice „Gh. Ionescu – Siseşti" pentru lucrarea „Manualul Inginerului din Industria Alimentară”.

A publicat 15 cărţi la diferite edituri; trei îndrumare; peste 150 lucrări ştiinţifice; peste 60 lucrări ştiinţifice comunicate; a deţinut şapte brevete.

Citit 16889 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 10:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.