Patru premii pentru Universitatea „Dunărea de Jos”, la un târg de inovaţie în alimentaţie

Patru premii pentru Universitatea „Dunărea de Jos”, la un târg de inovaţie în alimentaţie
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi a câştigat trei din cele şase premii importante acordate la Târgul Internațional de Invenții și Inovații "Inovaliment", care s-a desfășurat în perioada 21-25 noiembrie.

În cadrul târgului de invenții și inovații au fost prezentate peste 40 de lucrări științifice, din categorii precum: Biotehnologii, Alimente sustenabile, Alimente funcționale, Ingrediente inovatoare, Securitate alimentară, Aplicații tehnologice avansate.

Marele Premiu pentru Inovaţie i-a revenit Adinei Teodorescu, de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, pentru cercetarea "Valorificarea integrată a fructelor de măceșe (Rosa canina) în produse alimentare și bioingrediente cu funcționalitate demonstrate".

Totodată, două dintre premiile întâi oferite pentru fiecare categorie de concurs au revenit tot Galaţiului. La Categoria "Alimentele viitorului", Premiul I a fost câştigat de lucrarea "Valorificarea sucului de struguri din soiul Băbească Neagră la obținerea de produse gelificate (Jeleuri din suc de struguri din soiul Băbească Neagră)”, realizată de Oana Nistor, de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați. La categoria "Biotehnologii", Premiul I a fost câştigat de "Ingredient tribiotic obținut prin cofermentare cu consorții de microorganisme din culturi artizanale (kombucha și granule de chefir de lapte)", autoare fiind Marina Pihurov, de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați.

Toate lucrările premiate vor fi promovate și evaluate, în vederea transferului tehnologic, deoarece unul dintre obiectivele târgului este cel de a conecta cercetarea științifică cu mediul de business, promit organizatorii.

O altă lucrare valoroasă de la Galaţi, distinsă cu Premiul al II-lea, a fost "Bere cu adaos de extract din pielița strugurilor roșii", realizată de Daniela Serea, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați.

Criteriile de acordare a premiilor

Principalele criterii care au stat la baza acordării premiilor au fost: gradul de inovație și de sustenabilitate, coeficientul de rentabilitate economică și potențialul pieței, utilizarea tehnologiilor emergente.

Comisia de evaluare a fost formată din specialiști din mediul universitar și reprezentanți ai mediului de business din România.

"Principala concluzie a conferințelor științifice din cadrul târgului Inovaliment este aceea că puterea transformării sistemului alimentar stă în cercetare și inovare. Ce vom mânca în viitor depinde de cât de deschiși vor fi oamenii spre nou și de o educație culinară adaptată noilor cerințe ale alimentației viitorului", susţin organizatorii.

Citit 2258 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2023 07:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.