LICEUL TEHNOLOGIC ”ANGHEL SALIGNY” GALAȚI EXEMPLU DE IMPLEMENTARE AL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI DUAL

LICEUL TEHNOLOGIC ”ANGHEL SALIGNY” GALAȚI EXEMPLU DE IMPLEMENTARE AL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI DUAL
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Calificarea resursei umane, prin formarea competențelor practice reprezintă o provocare pentru învățământul profesional și tehnic. În acest sens, învățământul profesional în sistem dual reprezintă o valoroasă alternativă pentru relansarea învățământului profesional în România și o soluție de a facilita integrarea tinerilor pe piața muncii.

La Galați, prima clasă de învățământ profesional dual a fost înființată în anul 2021, în cadrul Liceului Tehnologic ”Anghel Saligny” Galați, la inițiativa operatorilor economici DISTRIGAZ SUD REȚELE și ENGIE SERVICII, parte a grupului de companii ENGIE în România, care s-au implicat activ în școlarizarea și calificarea a 25 de elevi, în meseria de ”Instalator, instalații tehnico-sanitare și de gaze”.

Învățământul profesional dual reprezintă o formă de învățământ tehnic, cu o durată de studii de 3 ani, organizată la inițiativa unei companii private (Grupul ENGIE România), în calitate de partener de practică și potențial angajator. În acest parteneriat, Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” Galați asigură resursa umană şi materială pentru pregătirea teoretică a elevilor, iar Grupul ENGIE susține formarea practică a tinerei generații, cu o importantă investiție financiară, de resurse materiale și umane.

Tinerii care s-au înscris în programul de învățământ profesional dual ENGIE au parte de beneficii importante:

  • Primul și poate cel mai important avantaj este învățarea unei meserii de viitor, “Instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze”. Astfel, cunoștințele teoretice și practice în domeniul tehnic sunt asigurate și transmise de cei mai buni profesioniști ai Distrigaz Sud Rețele și ENGIE Servicii – Instalatorii, Maiștrii, Inginerii cu o vastă experiență profesională în domeniul instalațiilor (Tutorii de practică) ce transferă noii generații valorile companiei și îi introduc pe tineri în secretele acestei meserii de viitor.

Un alt avantaj este reprezentat de angajarea tuturor absolvenților - la finalul celor 3 ani de pregătire școlară și practică, după obținerea calificării în meseria de ”Instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze” (calicare recunoscută atât la nivel  

  • național cât și internațional), toți elevii primesc din partea agentului economic ofertele de angajare.
  • Și nu în ultimul rând, elevii beneficiază, pe toaăa durata celor 3 ani de studiu, de o serie de burse și suplimente financiare, ce pot ajunge până la suma de 1.050 lei lunar, pentru susținerea și stimularea dezvoltării acestora:
  • 500 lei net lunar – bursa de studiu;
  • 200 lei net lunar – bursa de merit (elevii cu rezultate școlare bune, primesc lunar acest “premiu” pentru stimularea performanței);
  • 150 lei net lunar – supliment financiar pentru cheltuieli de cazare sau transport, oferit tuturor elevilor din clasa de învățământ dual. Un număr important de elevi înscriși la clasa ENGIE provin din mediul rural, astfel încât compania vine în întâmpinarea nevoilor acestora pentru deplasare/navetă sau cazare în internatul Liceului Tehnologic ”Anghel Saligny” Galați,  asigurându-le acest supliment financiar;
  • 200 lei net lunar – primesc, din partea statului roman, toți elevii înscriși în învățământul profesional;
  • masa asigurată din partea companiei în fiecare zi de practică;
  • rechizitele necesare activității școlare, pe care elevii le primesc în prima zi de școală;
  • echipamentele de lucru și de protecție, necesare activității practice.

Pe lângă aceste avantaje de care beneficiază tinerii, societatea în general are de cîștigat de pe urma acestui model de programe de învățământ dual.

Parteneriatul public-privat, concretizat prin colaborarea dintre Autoritățile Publice, Inspectoratul Școlar și școlile profesionale pe de o parte, și agenții economici, reprezentând mediul de business privat, pe de alta parte, creeaza împreuna cadrul în care se poate adapta curricula școlară la nevoile concrete ale business-ului, se corelează astfel cerințele mediului de afaceri cu tendințele pieței forței de muncă și cu ofertele educaționale.

Învățământul dual reprezintă un model de bune practici, aducând o valoare adăugată, o calitate și rezultate măsurabile pentru relansarea învățământului profesional și tehnic, obținute prin:

  • implicarea resurselor umane în instruirea practică desfășurată în favoarea elevului - 3 tutori de practică din parte agentului economic, împreună cu 1 cadru didactic din partea liceului, asigură pregătirea unei clase cu 25 de elevi (aprox. 6 elevi/coordonator) și împreună participă la formarea competențelor specifice calificării;
  • implicarea resurselor de timp alocate pentru instruirea fiecărui elev – existând cate 1 coordonator la fiecare 6 elevi, facilitează o durată de familiarizare, învățare și aprofundare a fiecarei procedeu de lucru, de execuție tehnică a unei lucrări de 50 minute/elev;
  • zero abandon școlar;
  • îmbunătățirea frecvenței și reducerea absenteismului (pierderea burselor lunare și a facilităților financiare la 3 absențe nemotivate / lună);
  • reducerea comportamentelor negative, prin evaluări comportamentale și de atitudine, periodice (abaterile disciplinare ducând la pierderea beneficiilor materiale);
  • implementarea unui standard de pregatire practică pentru acordarea burselor (minim nota 7.00 la disciplinele de specialitate și practice).

Grupul de companii ENGIE în România va investi în continuare în acest program de învățământ profesional dual - „Energie pentru meseria mea”.

Programul a fost lansat în anul 2018 și până acum sunt 220 elevi în clasele ENGIE, organizate în București, Brașov, Galați și Constanța. Din aceștia, 114 au absolvit cursurile și în prezent sunt angajați ai uneia din filialele grupului: Distrigaz Sud Rețele, cea mai mare companie de distribuție gaze naturale din țară și ENGIE Servicii, companie de servicii tehnice în domeniul energiei, pentru clienții casnici.

(P) 

Citit 2783 ori Ultima modificare Luni, 19 Decembrie 2022 11:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.