Elevă din Galaţi, premiată la un concurs organizat de NASA

Elevă din Galaţi, premiată la un concurs organizat de NASA
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Gălăţeanca Alexia Elena Miron, elevă în clasa a IX-a, face parte din echipa României care a câștigat premiul al III-lea la secțiunea "Large team", la concursul "Gerard K. O'Neill" Space Settlement, susținut de NASA și sponsorizat de Societatea Națională de Astronautică din SUA. Este un concurs internațional prestigios, organizat anual, din 1994. Anul acesta, la competiţie au participat elevi din 19 țări, printre care SUA, Canada, Coreea de Sud, Marea Britanie, India, Pakistan, China, Brazilia, Spania, România, Franța, Polonia etc. Nu mai puţin de 26.725 de participanți au intrat în competiție cu peste 4.567 de proiecte.

Tema concursului a fost construirea și menținerea unei civilizații în spațiu, care să aibă între 10.000 şi 50.000 de persoane, scopul proiectului fiind cel de a extinde capacitățile cognitive ale elevilor, dar, mai ales, de a-i ajuta să lucreze în echipă, punând în comun diverse cunoștințe pentru realizarea unui proiect de maximum 50 de pagini.

Absolventă a gimnaziului din cadrul Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" cu media 10,00, Alexia Elena Miron a fost admisă la Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti, unde a fost cooptată în echipa celor şase elevi de clasa a IX-a care au lucrat la proiect.

"A trebuit să ne imaginăm cum ar fi viaţa în afara Pământului, în cazul unor evenimente de tipul încălzirii globale. A trebuit să ţinem cont de toate aspectele pe care le presupune o navă spaţială de mari dimensiuni, care orbitează în spaţiu. Noi am ales ca nava noastră să orbiteze în jurul Lunii şi să aibă 45.000 de oameni. Ne-am ocupat de forma navei, într-o aplicaţie 3D, am tratat aspecte care ţin de fizică, de gravitaţie, dar şi de chimie. A trebuit să menţionăm cum vom construi scutul, izolaţia termică, motoarele, propulsoarele. Lucruri care au presupus muncă amănunţită şi multă documentare pe internet. Totodată, a trebuit să vorbim despre societatea pe care o creăm, selectată în urma unui interviu. Să ne gândim cum va fi Guvernul, sistemul de Educaţie, Economia, cum vor arăta aşezările şi casele. Am încercat să venim cu lucruri originale, care nu s-au mai prezentat în ediţiile anterioare şi am avut foarte mare grijă să nu plagiem. Textul nostru nu trebuia să se regăsească nicăieri în forma pe care am trimis-o şi, chiar dacă am preluat informaţii de pe internet cu menţionarea sursei, a trebuit să prelucrăm forma astfel încât să nu semene cu ceea ce s-a mai scris", ne povesteşte Alexia.

Tânăra gălăţeancă nu a fost cooptată întâmplător în echipa acestui proiect elaborat. Personalitate complexă, ea excelează în mai multe domenii. Dacă în clasa a V-a a fost olimpică naţională la Matematică, iar în clasa a VII-a a luat Premiul I la Olimpiada "Gazeta Matematică", acum, în clasa a IX-a, a fost selectată în lotul pentru Olimpiada Naţională de Limba şi literatura română. De asemenea, a câştigat premii la competiţii de Fizică şi Chimie.

În calitate de câștigători ai Premiului al III-lea, elevii români au fost invitați de către National Space Society să participe la Conferința Internațională de Dezvoltare Spațială, la Embassy Suites by Hilton, Texas, Dallas-Frisco, Statele Unite ale Americii, în perioada 25-28 mai 2023. Acest eveniment are ca scop atât prezentarea proiectului, cât și premierea lucrărilor câștigătoare.

"Din păcate, acest deziderat nu poate fi susținut de școală, prin urmare, aş avea nevoie de sprijin financiar, printr-o sponsorizare pentru transport şi cazare, costurile estimative ridicându-se la circa 4.000 de euro de elev. Participarea la eveniment ar fi o recompensă a muncii și performanței  noastre, dar şi o motivație în plus pentru următoarele proiecte la care vom lucra împreună, dar şi oportunităţi de a ne îmbogăţi experienţa şi cunoştinţele. Este foarte important să ajungem acolo", ne spune Alexia.

Cei care îşi doresc să o sprijine pe gălăţeanca ce va avea, cu siguranţă, un viitor promiţător o pot contacta pe e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Detalii despre concurs şi despre rezultatele înregistrate pot fi consultate la adresa https://space.nss.org/settlement/nasa/Contest/Results/2023/index.html.

 
Citit 10484 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Aprilie 2023 09:29

2 comentarii

  • postat de Gigel
    Vineri, 14 Aprilie 2023 19:04
    5.13.130.***
    Statul roman e ocupat sa acorde ajutoare peste ajutoare celor care nu vor sa munceasca.
    0
    0
  • postat de Anonim
    Vineri, 14 Aprilie 2023 08:35
    188.26.59.***
    Statul român nu poate ajuta asemenea capacități intelectuale? Statul român nu poate susține decât prostia și lucrurile de prost gust. Statul român nu susține nimic bun în țara asta. În general steagul acestei țări te trage în jos când tu ca cetățean vrei să țintești tot mai sus.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.