Peste 2.000 de salariaţi din învăţământul gălăţean, în stradă (FOTO și VIDEO)

Peste 2.000 de salariaţi din învăţământul gălăţean, în stradă (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

Trotuarele de la Păpădie au devenit neîncăpătoare, când au început să se adune angajaţii din învăţământul gălăţean la mitingul şi marşul programate luni, 29 mai, de Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP), ca proteste care dublează greva generală declanşată pe fondul nemulţumirilor legate de salariile prea mici. Nici măcar ploaia care începuse chiar la ora declanşării mitingului nu i-a făcut să dea înapoi, atât de hotărâţi au fost.

Printre pancarte, steaguri, fluiere şi vuvuzele, frânturile de discuţii pe care le puteai auzi erau tot despre note, medii, planificări, condici, lecţii, semn că oamenii şcolii au rămas ai şcolii chiar şi în timpul grevei generale. Dacă-i întrebi de ce au ieşit la protest vor recunoaşte că, într-adevăr, salariile mici sunt principalul motiv. Asta i-a determinat să oprească lucrul. Însă înverşunarea cu care au ieşit să-şi strige nemulţumirea în stradă a fost alimentată de modul în care s-au simţit trataţi de guvernanţi şi în timpul ultimelor negocieri, dar şi pe parcursul celor 18 ani care s-au scurs de la ultima grevă generală. O bulversare totală creată de legi contradictorii şi de schimbări la nesfârşit, o subfinanţare simptomatică a sistemului, dar şi o lipsă totală de respect din partea mai marilor ţării pentru o profesie care, chiar dacă "produce" ceva, stă la baza societăţii, pentru că toţi meseriaşii şi specialiştii din toate domeniile au trecut întâi printr-o şcoală.

"Suntem acuzaţi că muncim doar patru ore pe zi. Însă nimeni nu pune la socoteală orele petrecute la corectat lucrări şi caiete, la făcut planificări, orele pe care le petreci studiind, pentru că nu te duci în faţa elevilor nepregătit, orele în care citeşti cărţi, ca să devii tu însuţi mai luminat, ca apoi să poţi lumina minţile elevilor. Şi multe altele. Toate acestea nu le ia nimeni în calcul", spune un cadru didactic de la Şcoala Nr. 13.

Disciplinaţi, încolonaţi într-un şir lung, fără să încurce circulaţia, străjuiţi de jandarmi, angajaţii din învăţământul gălăţean şi-au strigat nemulţumirea într-un marş pe Brăilei şi Domnească, până în faţa Prefecturii. Şi aici spaţiul s-a dovedit neîncăpător pentru câţi protestatari s-au adunat.

"Jandarmii care ne-au ajutat să organizăm protestul ne-au spus că am fost peste 2.000 de oameni, spre 2.500. E clar că umilinţa constantă la care ne supune Guvernul ne-a ajuns la os", spune liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Lidia Antoniu.

"Au crezut că dacă ne dau nişte carduri cu bani pentru cărţi vom renunţa la protest, păcăliţi, aşa cum fac la fiecare campanie electorală, când dau găleţi şi şepci şi se aşteaptă să fie votaţi. Vrem salarii decente, care să redea meseriei noastre demnitatea şi locul pe care îl are în societate. Aşa vom vedea că le pasă şi că vor o Românie educată", declară un cadru didactic de la Şcoala Nr. 9. Pentru personalul nedidactic, salariile sunt şi mai mici: "Am puţin peste 2.000 de lei în mână, după 40 de ani de muncă", spune o îngrijitoare de la o grădiniţă.

"Vrem salarii decente!", "Vrem o Românie bine educată!", "Vrem guvernanţi bine educaţi!", "Grilă de salarizare, nu pomeni electorale!", "Salariu bun, profesor motivat!", "Respect! Demnitate! Stop umilinţei!", "Viitorul României este în clasele noastre!", sunt numai câteva dintre sloganurile de pe pancartele protestatarilor.

Mitingul s-a încheiat cu un "Deşteaptă-te, române!", intonat din piepturile a peste 2.000 de protestatari, aplaudaţi de trecători. Cu toate acestea, nimeni din partea Prefecturii nu a ieşit să vorbească cu cei veniţi la pichetare. Greva generală continuă, iar marţi şi miercuri, pe 30 şi 31 mai, sunt programate pichetări ale Prefecturii la Galaţi şi marş şi miting la Bucureşti.

Citit 3608 ori Ultima modificare Marți, 30 Mai 2023 18:53

11 comentarii

 • postat de Remus
  Marți, 30 Mai 2023 13:54
  86.124.127.***
  Observați că nici un profesor nu a cerut modificarea programei școlare, reducerea numărului de materii, schimbarea procedurilor de examinare si notare, stagii de perfecționare in alte țări pentru implementarea unui sistem mai modern de educație. Nu, niste îmbuibați vor mai multa îmbuibare, pentru ca educația in România e despre salariile unora care la fel ca in sănătate, evita sa isi faca meseria pentru a fi direcționați către cabinete particulare sau meditații in cazul lor.
  0
  0
 • postat de Sandu
  Marți, 30 Mai 2023 11:08
  89.136.7.***
  Absolut hidos!
  0
  0
 • postat de Sistemul educațional a fost furat sistematic, de PSD și PNL an de an.
  Marți, 30 Mai 2023 09:24
  109.166.134.***
  Ce-am mai citit de pe net, din datele oficiale de la statistică INS. În 2011, pe guvernarea PDL, a intrat legea Educației, în care s-a alocat un procent de 6% din PIB. Din păcate guvernele perindate prin Palatul Victoriei (apropo, care Victorie, a cui Victorie ?) , nu au alocat niciodată acești 6% din PIB, maximum fiind 4.3%-Guvern Tăriceanu 2 și cel mai mic în 2013, de 2,8%-Guvernul Ponta 2.. Restul procentelor până la 6%, guvernele au furat bani din sistemul de învățământ, bănuiesc, pentru pensii speciale și salarii speciale. Furtul organizat an de an, a fost făcut de PSD-PNL, guvernare
  0
  0
 • postat de Giovany
  Marți, 30 Mai 2023 06:37
  213.233.88.***
  Dragi profesori, nu va lăsați prostit, intimidați, mințiți de acești nenorociți care astăzi s-au cocoțat în fruntea țării și va privesc de sus, având impresia ca au vre-o valoare.
  Niste ratati profesional care n-au fost capabili să sa-si exercite o profesie acum va dau vouă lectii despre ce sa cereți și ce vi se cuvine.
  Ati pierdut deja peste 1/4 din salariu curat veti pierde jumătate, dar nu cedati .
  Știu e frustatrant să vezi ca anumiți colegi spărgătorii de grevă probabil psd-sti de frunte va sfidează prefacandu-se ca-si fac orele..ce ore ca si asa copii stiu ca-i greva si nu vin la școa
  0
  0
 • postat de Das
  Luni, 29 Mai 2023 23:41
  84.117.46.***
  Nu va mai fi la cautare sa devii profesor , nu va mai fi nici rentabil si e mult stres . Generatiile care vin va trebui sa invete singuri de pe internet sau din cartile de la biblioteca iar cei care au bani in privat cu profesori platiti . Peste 5-10 ani Romania va fi formata din 80% oameni care se vor droga, vor merge la pacanele si vor sta pe tik tok , analfabeti, necalificati, hoti, talhari si grupuri infractionale ca sa poata supravietui. Nici politisti nu vor mai fi atunci. Jumate ies la pensie si nimeni nu vrea sa se mai faca politist. Va fi la mare cautare meseria de medic .
  0
  0
 • postat de Laur
  Luni, 29 Mai 2023 23:36
  109.76.4.***
  Sunt solicitări pe care guvernul nu le poate onora. Scrie cineva. Dar ce poate onora guvernul? Pensiile speciale? Capusarea tuturor instituțiilor statului cu clientela politica? Cu numiri peste numiri în consilii de administrații de tot felul? Cu sute de secretari de stat? Cu mii de consilieri? Cu diverse departamente inventate pentru diverse fosile politice? Cu salarii de mii de euro a unor directori de regii de stat? Cu salarii plătite atâtor tute trimise peste hotare sa ne reprezinte cultural prin intermediul unor instituții? Cu contracte umflate, și achiziții publice făcute în batjocura?
  0
  0
 • postat de AUGUSTIN
  Luni, 29 Mai 2023 21:57
  86.124.127.***
  Sper ca Guvernul sa abordeze acest protest in aceiasi maniera cum a abordat problema implementari unui salariu minim european in Romania- pe scurt, in loc sa ia de referința valoarea unui cos de cumpărături, a luat drept țintă valoarea de 50% din salariul mediu brut, ceea ce va duce la o creștere a salariului minim pe economie de la 1900 la 2000 de lei, adică 100 de lei in plus. Menționez ca sunt 1,5 milioane angajați cu salariul minim pe economie in România. Stiu, ei nu contează, pentru ca nu ii reprezintă nici un sindicat, cand e vorba de marirea salariului minim pe economie, sar patronatele
  0
  0
 • postat de marr
  Luni, 29 Mai 2023 21:24
  86.124.200.***
  Cat de curand urmeaza si celelalte Sindicate - Sanatate si Transporturi .
  Politicienii-Sarlatani inca mai spera ca-i doar asa , ceva trecator ..
  Sa vezi Tavalugu' ...cand incepe sa prinda Marime si viteza .
  0
  0
 • postat de Gigel
  Luni, 29 Mai 2023 19:47
  5.13.228.***
  Educatia e importanta? Fara doar si poate si cei din invatamant trebuiesc platiti ca atare, partea proasta e ca asa cum in domeniul sanitar metehnele vechi nu au disparut desi au fost trecuti pe grila maxima, unii, nu a crescut si grija fata de pacient, nu s-a schimbat si mentalitatea. Asa va fi si in invatamant si peste tot, pentru ca asta e omul si din cauza asta se distrug usor toate domeniile.
  0
  0
 • postat de mariana
  Luni, 29 Mai 2023 18:35
  89.39.81.***
  o sa vina criza economica adevarata, de razboi....vreti bani, sindicatele vor sa puna guverne. o sa aveti bani citi fluturi mai sint pe cimp. banii isi vor pierde valoarea...puneti sufletul la treaba. puneti valorile umane in actiunile voastre....bani. vrem bani. o sa-i folositi la sters. nu vor mai avea valoare daca toti cred ca doar EU exist....
  0
  0
 • postat de Traian
  Luni, 29 Mai 2023 18:28
  86.124.127.***
  Sunt solicitări pe care guvernul nu le poate onora. Se intampla si la case mai mari- greva asistentilor medicali din Marea Britanie, protestul din Franta legat de cresterea varstei de pensionare unde au participat zeci de sindicate cu aproape 1 milion de protestatari, nu s-a întâmplat nimic. In Romania cred ca pana la sfârșitul săptămânii se vor liniști, indiferent de oferta, pentru ca atunci când va veni ziua de salariu si profesorul va primi numai jumatate din leafa pt ca jumatate din luna a fost in greva, le mai ies fluturii din cap.
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.