Din septembrie 2017, Școala Gimnazială ,,Constantin Gh. Marinescu’’ desfășoară proiecte Erasmus+ finanțate de Uniunea Europeană
Prin intermediul acestor proiecte, 14 cadre didactice și 40 elevi au participat la mobilități desfășurate în Marea Britanie, Portugalia, Spania, Italia, Croația, Bulgaria, Grecia, Turcia, Lituania, Finlanda, Germania, Franța, Belgia.
Formarea profesorilor a vizat o gamă vastă de probleme ale școlii contemporane, precum incluziunea, diminuarea agresivității în școală, educația digitală, educația ecologică etc. Fiecare mobilitate generează o schimbare pozitivă în comportamentul participanților și în final aduce beneficii elevilor. Mobilitățile de grup cu elevii au implicat abilități deosebite de adaptare, negociere și reziliență. Elevii școlii noastre au stat în familii și au cunoscut valori bazate pe norme culturale diferite. Toți elevii români implicați în proiect comunică dezinvolt în limba engleză, adesea mult mai bine decât colegii lor din alte țări care vorbesc nativ o limbă de circulație internațională. Elevii străini s-au bucurat la rândul lor de ospitalitatea familiilor românești și au vizitat obiective de interes pentru tematica proiectelor.
Cum atragem elevii din medii defavorizate către şcoală
Experienţa mea Erasmus+ a început în 2017, în localitatea Vasto, Italia cu proiectul „Școala incluzivă - o școală pentru fiecare”.
Toate detaliile au fost clarificate din timp, așa că știam unde voi locui, cu cine voi călători și aveam o idee destul de clară despre formarea pe care urma să o parcurg. Doamna PIP Gina Perju a fost colega mea de călătorie și de curs, un sprijin de nădejde în toate situaţiile neprevăzute. Așadar, pe 25 noiembrie, după un zbor scurt, am aterizat pe aeroportul Ciampino. Ar fi prea puţin să spun că m-a impresionat Roma. Am simţit că într-un fel m-am întors după mulţi ani acasă. Limba rapidă și muzicală, animaţia din jurul atracţiilor turistice și clădirile vechi, monumentale îmi dădeau impresia stranie că joc într-un film regizat de Vittorio de Sica.
Însă principalul obiectiv al Proiectului Erasmus+ este formarea profesională și implementarea în activitatea zilnică a cunoștinţelor dobândite. Cursul „Inclusive teaching, family and social counseling for disadvantaged students and in order to prevent the early dropout” avea la bază observaţia că elevii care provin medii defavorizate abandonează școala mai devreme și mai frecvent decât colegii lor din medii normale. Atragerea acestor copii către învăţătură și implicit îndepărtarea lor de ispitele străzii reprezenta valoarea centrală a cursului. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv strategic, am dezbătut avantajele și limitele unor metode mai puţin convenţionale, cum ar fi jocul de rol și relaxarea cu ajutorul bilelor de cauciuc. Dar nicio metodă nu poate da rezultate fără schimbarea paradigmei educaţionale. Astfel, competiţia va fi diminuată în favoarea cooperării, iar angoasa examenelor va fi înlocuită de bucuria participării la cursuri într-un mediu care susţine afirmarea individului.
Cum să faci cursurile online mai atractive
Ajuns în România, totul mi se părea cenușiu și deja visam la următoarea mobilitate Erasmus+…
Aceasta a avut loc în perioada 17-23 aprilie 2021 și s-a desfășurat la Alcala de Henares, Madrid. La cursul „Creativity in Teaching and Learning using ICT: The Digital Classroom” am participat împreună cu PIP Gina Perju și doamna profesoară de geografie Mădălina Vasile. Pentru mine, locul nașterii marelui romancier Miguel de Cervantes a fost un pelerinaj de suflet unde m-am întâlnit la tot pasul cu „prietenii” mei de suflet. La tot pasul îi vedeam pe Don Quijote sub masca demnă și modestă a unui bătrânel gătit de sărbătoare, pe Sancho Panza ademenindu-mă cu felii de jamon serrano cum doar la taverna Cuadras de Rocinante poţi găsi, ba chiar am zărit-o și pe Dulcinea del Toboso, în zeci de ipostaze la fel de provocatoare și mândre ca și „bunica” lor nemuritoare.
Dar să revenim la curs… Pandemia de COVID 19 ne schimbase aproape peste noapte radical modul de viaţă. Interacţiunile sociale erau diminuate, la locul de muncă oamenii purtau mască, autorităţile promovau agresiv vaccinarea. Cel mai mult se schimbase școala… Sala de clasă se mutase în sufrageria cadrului didactic pe laptop, ora se desfășura pe o platformă digitală, elevii erau uneori niște chipuri cu vocea distorsionată în boxe, alteori doar puncte roșii pe un ecran. La cursul desfășurat în Alcala de Henares am purtat, mai mult sau mai puţin, mască. Formatoarea noastră ne-a prezentat platforma digitală Edmodo folosită intens în școlile spaniole, duolingo, Kahoot etc. Unele aplicaţii ne erau familiare, dar le-am exersat împreună cu formatoarea și colegele din Bulgaria.
Întorși în ţară, am implementat cunoștinţele obţinute pentru a face cursurile online mai atractive.
Descurajarea bullyingului în şcoală, managerierea conflictelor
A treia mobilitate s-a desfășurat la Berlin, în perioada 2-7 august 2021. Am avut plăcerea să fiu alături de PIP Ramona Dedu și profesorul de limba engleză Cristian Roman. Cursul intitulat „Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention” a identificat sursele și tipurile abuzurilor suferite de elevi în mediul școlar și virtual. De multe ori, un agresor nu este altceva decât un individ care a suferit cândva un abuz și exteriorizează suferinţa printr-un comportament antisocial. Deși bullyingul din mediul școlar nu poate fi eliminat total, poate fi diminuat semnificativ prin jocuri care presupun empatia obţinută prin schimbarea rolurilor victimă-martor -agresor.
Ada Rigacci, formatoarea noastră, a coordonat un grup format din cadre didactice din Italia, Slovacia,Cipru și evident, România. Din nou, cunoașterea limbilor străine ne-a ajutat să ne familiarizăm cu problemele învăţământului din alte ţări și să ne bucurăm de atracţiile Berlinului. Următoarea mobilitate a ieșit din tiparul oarecum consacrat al cursurilor, deoarece am participat efectiv la cursurile profesorilor din Spania.
Integrarea tuturor elevilor, cu respectarea individualităţii
La activitatea de job-shadowing în domeniul educaţiei incluzive, desfășurată în perioada 18-22 martie 2024 în localitatea Torrox Costa, Spania, am participat alături de PIP Tăbăcaru Elena-Laura și PIP Gina Perju.
Experienţele acumulate au fost valoroase și pot fi în mare măsură aplicate și în școala românească. Experienţa job-shadowing ne-a arătat că aspectul practic este important în formarea copiilor și tinerilor. Ei învaţă, dar, și mai important, știu pentru ce învaţă. Lecţiile de literatură spaniolă, de exemplu, se concretizează în piese de teatru pe care elevii le pun în scenă. Abilităţile se desăvârșesc în ateliere mari, bine dotate unde elevii învaţă arta coafurii, frigotehnia, a prelucrării metalului etc. Clasele sunt spaţioase, se învaţă de dimineaţă și elevii primesc fructe, lapte și gustări din partea comunităţii locale. Intervenţia părinţilor este limitată și se realizează la solicitarea cadrelor didactice. Sălile de sport sunt mari, curtea școlii este umbrită de copaci. Profesorii de sprijin îi ajută pe elevii cu CES să se integreze în mediul școlar. Școala spaniolă valorizează integrarea tuturor elevilor și respectarea individualităţii sub orice formă. Fetele sunt încurajate în mod deosebit să își valorifice întreg potenţialul creator și să se afirme într-o societate liberă și tolerantă.
Fiecare experienţă Erasmus+ este unică și marchează o etapă importantă în formarea profesională și umană a participanţilor. Dar, dincolo de subiectivitatea trăirii, sentimentul definitoriu este bucuria de a cunoaște culturi diverse armonizate prin apartenenţa la valorile comune europene: libera circulaţie, creativitatea și respectul reciproc.