Profesorul anului, Romeo Zamfir a dus fairplay-ul din atletism în matematică

Profesorul anului, Romeo Zamfir a dus fairplay-ul din atletism în matematică
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Profesorul de matematică de la CNVA a fost medaliat cu argint la Balcaniada de atletism din 1984 * „Rezultatele la olimpiadele naţionale şi internaţionale sunt doar în proporţie de 20 la sută munca tuturor profesorilor pe care-i are elevul” *

De o modestie şi o sinceritate dezarmantă, profesorul de matematică de la CNVA, Romeo Zamfir are acea calitate din ce în ce mai rară dascălilor din ziua de astăzi, de a se risipi în vieţile elevilor şi a şcolii, fără să solicite nimic la schimb. „Mi-am dorit din adolescenţă să devin profesor. Ştiam că voi fi plătit prost, aşa se întâmplă din totdeauna, nu doar acum”, îşi asumă Romeo Zamfir condiţia. Nici măcar titlurile onorifice nu sunt în măsură să-l scoată de pe coordonatele sale: „Nu ştiu de ce m-au numit profesorul anului”. Vom încerca să răspundem noi la această întrebare.

„Produce” olimpici de peste zece ani

Deşi este un profesor tânăr, primul elev pe care l-a lansat pe traiectoria olimpicilor de talie naţională l-a avut încă din 1999, la puţin timp după ce se angajase. Este vorba de Alexandru Panait care a ocupat atunci locul al III-lea la faza naţională. De atunci, aproape în fiecare an a avut elevi cu premii şi distincţii la concursurile şcolare. În prezent, îi are la clasă pe Dan Dănăilă, multimedaliat la concursuri internaţionale şi pe Cristian Chirac cu o medalie de argint la Balcaniada de anul trecut şi o mulţime de premii I şi punctaje maxime la concursurile interjudeţene. „Cu Dan Dănăilă întâlnirea este o întâmplare. El lucrează foarte mult pe cont propriu. Cel pe care într-adevăr l-am format eu este Cristian Chirac”, ţine să precizeze cinstit Romeo Zamfir. Ca să nu-şi dezmintă însă modestia nici de data aceasta, încearcă să ne convingă: „Aşa cum spunea şi preşedintele Societăţii de Matematică din România, Radu Gologan, premiile la olimpiade sunt în proporţie de numai 20 la sută meritul tuturor profesorilor pe care elevii îi au la clasă. Restul este munca elevului respectiv”.

Cel mai bine informat site de matematică

În prezent, în catedra de matematică de la prestigiosul liceu, unde s-a angajat prin concurs imediat după ce a terminat facultatea, în 1990, profesorul Romeo Zamfir este cel care coordonează „Revista de matematică”. Este singura publicaţie de acest gen din ţară, realizată de un liceu, din 1985 fără întrerupere. „A fost fondată de colegul meu Vasile Popa şi acum lucrăm foarte mulţi oameni la ea”. De asemenea, a înfiinţat www.mategl.ro cel mai bine informat site de specialitate din ţară: „Elevii pasionaţi de olimpiade au la dispoziţie o adevărată bibliotecă de subiecte date la toate concursurile care s-au ţinut din 2004 (anul în care s-a înfiinţat site-ul)”, mai precizează interlocutorul nostru. În acelaşi timp, tot Romeo Zamfir se ocupă în prezent de organizarea Concursului „C. S. Calude” – unul dintre cele mai căutate de elevi, cu premii substanţiale şi obiectivitate în evaluare. 

Argint la Balcaniada de atletism, în 1984

De unde această grijă de a-şi menţine elevii în formă şi de a le oferi toate posibilităţile pentru a se pregăti la matematică? Pentru că a fost sportiv de performanţă şi ştie cât de important este antrenamentul. A avut două pasiuni: matematica pe care a deprins-o de la profesorul său Florin Costache (dispărut dintre semeni prematur) şi atletismul. „Ştiam că vreau să devin profesor. Pendulam între educaţie fizică şi matematică. Am ales-o pe cea din urmă pentru că pe vremea aceea se intra mai uşor la facultatea de matematică, decât la educaţie fizică, unde erau 7 locuri şi 2000 de candidaţi”, povesteşte matematicianul gălăţean.

Romeo Zamfir la Campionatele Internaţionale de la Bucureşt iîn 1986, când a obţinut locul al VI-lea

A practicat atletism timp de nouă ani, la început sub îndrumarea antrenorului de la Clubul Oţelu, Ionel Tămăşanu, apoi pregătindu-se singur,  pe vremea cât era student la Bucureşti. „În 1984, eram clasa a XII-a şi am luat argint la Balcaniadă. Apoi, deşi n-am mai reuşit să reeditez performanţa, m-am calificat mai mereu în primele zece locuri, chiar şi la concursurile profesioniştilor. Am început să muncesc din cursul facultăţii, aşa că am fost nevoit să renunţ la atletism. Dar mi-a rămas în sânge, m-a format ca om”, mărturiseşte profesorul anului.

Citit 9453 ori Ultima modificare Joi, 27 Octombrie 2011 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.