Profesorii de învățământ preșcolar se pot înscrie, până pe data de 1 august 2025, în cea de-a treia ediție a programului „Educator de viitor”. În fiecare an, programul selectează 20 de educatori care lucrează în comunități vulnerabile și care se implică activ în proiecte educaționale și civice.
Pentru ediția din acest an, pot aplica profesori din următoarele județe: Bacău, Botoșani, Brăila, București, Buzău, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Vaslui și Vrancea.
Calendarul programului
„Educator de viitor” se va desfășura în perioada septembrie 2025 - martie 2026, în format mixt.
Participanții vor parcurge două module online, organizate după-amiaza, în timpul săptămânii, şi un modul fizic, desfășurat la București, în perioada 27-31 octombrie 2025.
Cum se face selecția
Procesul de selecție are două etape:
- Evaluarea aplicației online, în care se analizează motivația de a participa, parcursul profesional și implicarea în comunitate.
- Interviu online, programat în perioada 19 - 27 august 2025, pentru candidații selectați în urma primei etape.
Dacă mai mulți educatori provin din aceeași grădiniță, selecția finală va ține cont de gradul de implicare în alte inițiative educaționale sau civice și de motivația fiecărui candidat.
Participanții vor parcurge o serie de teme esențiale pentru dezvoltarea profesională și personală, axate pe provocările reale ale activității educaționale din comunitățile vulnerabile. În cadrul programului, aceștia vor învăța cum să gestioneze schimbările, situațiile complexe și de criză, dar și cum să sprijine dezvoltarea socio-emoțională a copiilor, promovând în același timp un stil de viață sănătos. Se va pune accent pe comunicarea eficientă cu familiile și comunitatea, precum și pe metode adaptate de lucru cu copiii care au cerințe educaționale speciale.
Educatorii vor descoperi importanța jocului ca activitate fundamentală în învățarea preșcolarilor și vor explora noile tehnologii, inclusiv utilizarea pedagogiei digitale și a inteligenței artificiale generative în educația timpurie. De asemenea, vor învăța cum să gestioneze spațiul educațional, să scrie și să implementeze proiecte educaționale și vor beneficia de mentorat, dar și de sprijin financiar sub forma unui grant, dedicat pentru implementarea acestor proiecte în grădinițele unde își desfășoară activitatea. La finalul programului, educatorii care participă în proporție de cel puțin 75% și implementează componenta practică vor primi o diplomă de absolvire.
Perioada alocată pentru implementarea proiectelor este ianuarie - februarie 2026, iar mentorii vor oferi suport pe toată durata acestui proces. Toate costurile programului - transport, cazare, mese, materiale educaționale - sunt acoperite integral de organizatori.
Formularul de înscriere este disponibil online la adresa: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-5rYOMHmwBf8kVmoejty5NxKa11HAWnemeEzGz9CIIpRqxw/viewform?pli=1
Pentru detalii suplimentare, puteți accesa site-ul programului: https://uipathfoundation.com/ro/ce-facem/programe/pasi-catre-scoala/educator-de-viitor/
„Educator de viitor” este un proiect realizat de UiPath Foundation, în parteneriat cu Asociația "OvidiuRO", cu sprijinul strategic al Fundației "Didona", parte din programul „Pași către şcoală”.