Libertate condiţionată pentru angajarea profesorilor

Libertate condiţionată pentru angajarea profesorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conform noii metodologii, directorii trebuie să organizeze întâi concurs pentru titularii sistemului care intră în restrângere de activitate * Dacă nu i-a angajat nimeni, profesorii intraţi în restrângere vor fi repartizaţi de ISJ * Abia apoi directorii pot angaja profesorii pe care şi-i doreau pentru şcoala lor *

Noua metodologie cu privire la mişcarea personalului didactic aduce multe lucruri noi pentru anul 2012, dă mai multă mână liberă directorilor în angajarea profesorilor, dar nu în toate situaţiile. Cei mai mulţi dintre managerii de şcoli pe care i-am intervievat ne-au spus că sunt nemulţumiţi de faptul că vor fi nevoiţi să-i primească pe profesorii care intră în restrângere de activitate şi sunt titularii sistemului şi abia apoi, dacă scapă cu postul rămas liber, pot organiza propria selecţie pentru un profesor aşa cum şi-l doresc.

„Lucrurile nu sunt clare”     
Directorii care deja au citit metodologia pe toate feţele susţin că aceasta nu clarifică toate aspectele. În plus, sunt neliniştiţi de faptul că, deşi din ianuarie ar trebui să aibă loc primele acţiuni de mişcare a personalului didactic, MECTS întârzie publicarea planului cadru, care stă la baza încadrărilor pe care trebuie să le facă pentru anul şcolar viitor. „Lucrurile nu sunt clare. De exemplu, la completările de normă. Nu se spune cum se vor face. Dacă rămâne fără catedră completă în şcoala mea, ce face omul respectiv? Îşi ia dosarul în braţe şi merge din şcoală în şcoală, dă cinci – şase concursuri pentru că-i mai trebuie două-trei ore ca să aibă normă întreagă? Nimeni nu ştie. În plus, eu cum îmi fac planul de încadrare? Din ianuarie 2012, pe baza acestuia se fac toate mişcările de personal, iar cei de la MECTS întârzie publicarea acestui plan cadru”, ne spune, nemulţumit, directorul de la Şcoala Nr. 24, Mihai Andrei. Acesta ne-a mai declarat că nu e corect, pe de altă parte, ca pe posturile libere să fie obligat să primească un titular intrat în restrângere, în locul unui cadru didactic selectat după nevoile pe care le are şcoala.

„Asta nu e descentralizare”
De aceeaşi nemulţumire ne-a vorbit şi directorul de la Colegiul „C. Negri” (Pedagogic), Mitică Dudău: „Conform metodologiei, cei care vor intra în restrângere de activitate vor lua dosarul în braţe şi vor merge din şcoală în şcoală, la unităţile care au publicat că au posturi libere. Dacă nu vor fi primiţi aşa, se va face şedinţă la ISJ şi vor fi repartizaţi din oficiu acolo unde sunt locuri. Abia după această operaţiune, dacă are norocul ca postul să-i rămână liber, directorul poate organiza concurs să-şi angajeze un cadru didactic. Asta nu e descentralizare. Se renunţă la criteriul competenţei, în favoarea celui social. Se ştie că, de regulă, la restrângere pleacă din şcoală omul cu cele mai puţine merite, iar eu voi fi obligat să-l primesc pe acesta în locul unui om care e mai competent.”

„Sunt dezavantajaţi tinerii merituoşi”
Directoarea de la Colegiul „Elena Doamna”, Luminiţa Nichita se plânge de aceeaşi problemă: „Vom fi obligaţi să-i primim pe titularii sistemului. Tinerii care sunt merituoşi, dar care din nefericire n-au reuşit să se titularizeze în sistem vor fi dezavantajaţi. Ei vor concura dacă vor mai prinde locuri libere. Ceea ce e puţin probabil, mai ales anul acesta, când avem o reducere masivă a numărului de elevi şi când vor fi destul de multe restrângeri de activitate”, consideră managerul de la „Elena Doamna”.  

Bunul plac al directorului
Pe de altă parte, şefii şcolilor recunosc că nu sunt toţi pregătiţi de această descentralizare şi că vor fi directori care vor angaja şi pe alte criterii decât cele de competenţă. „Va fi greu. Până acum se decidea la nivel de inspectorat cine pleacă dintr-o şcoală, în baza unui punctaj. Acum tu ca director ai această imensă responsabilitate. Eu ştiu exact cine va trebui să plece, mă va durea inima, pentru că toţi sunt colegii mei, dar se vor lua decizii corecte în fiecare şcoală?” se întreabă retoric Luminiţa Nichita.

 

Citit 4469 ori Ultima modificare Marți, 20 Decembrie 2011 23:38

12 comentarii

 • postat de un pensionar
  Vineri, 30 Decembrie 2011 18:55
  Multumesc Domnului ca am parasit sistemul ! Experimente...experimente ...Cobaii ? Elevii si amaratele de cadre didactice ( vesnic hulite si terfelite de parinti frustrati si de sefi incompetenti ).
  0
  0
  Raportează
 • postat de Impertinentul
  Luni, 26 Decembrie 2011 17:51
  De la revolutie incoace invatamantul romanesc este poligon de incercare. Nu sunt primul care spune asa ceva.
  Oricum, clasa politica ar putea - desi nu prea mai cred ca e in stare datorita limbajului de cartier folosit in ultima vreme - deci clasa politica ar putea sa puna osul la treaba, si puterea si opozitia si sa incheie un pact al educatie.
  Da, un pact al educatiei care sa se concretizere intr-o lege a educatiei cu adevarat buna, o lege facuta in spiritul adevaratilor reformatori ai educatiei nationale. Si bineinteles, aceasta lege sa nu mai fie modificata cel putin 20 de ani.
  Hmmm, oare se poate asa ceva sau trebuie o minune de Craciun.
  0
  0
  Raportează
 • postat de GABU MARIA LORENA
  Duminică, 25 Decembrie 2011 20:27
  Domnul Dudau si-a dat demisia de la Inspectorat pentru ca se saturase sa stie ca sunt corupti si ca distrug oameni. Acum a revenit la "sentimente mai bune" si s-a gandit ca o functie de conducere totusi e mai buna decat corectitudinea fata de cei din jur.

  Sunt sigura ca va mosteni Pamantul si ca va ramane mereu vesnic. Craciun ca al meu ii doresc !

  Cred ca stie ca nu va putrezi in iad si va trai mereu la conducerea Colegiului Pedagogic Mihail Kogalniceanu.

  Daca era om recunostea ca titularii pot fi dati afara de niste oameni numai cu numele care fac abuz de putere si ca ar merita o a doua sansa.

  Domnule Mitica Dudau, daca dumneavoastra stiti ca oamenii sunt apreciati corect la noi in tara sa va dea Dumnezeu numai bine, daca nu sa va dea Diavolul functii in continuare!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un grup de profesori
  Vineri, 23 Decembrie 2011 16:55
  Sarbatori fericite tuturor cadrelor didactice din judetul Galati.Multa sanatate si sperante in mai bine.Domnului inspector general Resmerita si logodnicei sale doamna Carmen -impliniri in viitoarea viata de familie.La multi ani!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un parinte
  Vineri, 23 Decembrie 2011 13:58
  Aceeasi problema si in invatamantl special-Melinte Aurelia directoarea de aici a titularizat deja pe Emre Madalina in aceste conditii. in curand il va aduce pe feciorul ei chiar director ca se poate -ORICE IN PDL.
  nu mai spun de calitatea indoielnica a serviciilor ,acordate copiilor cu CES.Sper sa se intample ceva si sa se faca lumina
  0
  0
  Raportează
 • postat de slujbas
  Miercuri, 21 Decembrie 2011 18:42
  Buna seara,
  Eu, ca simplu cadru didcatic m-as abtine sa-mi dau cu parerea despre aceasta lege, si cu atat mai mult, daca as fi director. Trebuie sa tineti seama de faptul ca sunt trei categorii de titulari in invatamant, in acest moment:
  1. titularii cu repartitie, de pana in anii `90, pe baza unei ierarhizari a mediei de absolvire ( si pe vremea aceea se intra la facultate cu admitere si nu cu dosar);
  2. titulari in urma examenelor nationale organizate de ISJ ( cu subiecte de la Minister, intr-un an, cu subiecte intocmite pe plan local);
  3. titularii pe 2-4-6.....ore cate or fi dat Domnul de acum cativa ani, fara nici un concurs, doar pe baza de dosar, titularizare facuta pe plan local.
  Oare care dintre acestia vor intra in restrangere ?Care sunt criteriile? E trist ca sunt jigniti atatia oameni titulari, care nu au decat vina ca se va reduce numarul de ore dintr-o scoala si.....probabil, daca nu sunt in gratii...vor pleca.
  Oare de ce se aplica legea asta pe bucatele? Sarbatori cu sanatate si mai multa liniste. Semestru mai greu ca asta...nu cred sa fi avut vreodata...si slva Domnului, slujesc de ceva timp.
  0
  0
  Raportează
 • postat de PARINTE AL UNUI ELEV
  Miercuri, 21 Decembrie 2011 17:59
  d/l director Andrei? Vorbeste de corectitudine, de claritatea legii? Dar domnia sa cum a ajuns director? Sau mai bine spus, cum un MARCANT MEMBRU DE PARTID COMUNIST SI SOCIALIST a rezistat in gratiile mai marilor? Pai sa vedem la catedra de limba engleza cine va pleca la o eventuala restrangere, d/l ANDREI= PROF ENGL. , sotia =prof de engleza in aceeasi scoala........?Isi va trimite sotia la restrangere? In alta ordine de idei, la SCOALA NR. 24 va fi o mare familie ANDREI. nU MAI INCAPE NICI UN PROFESOR DE FAM. ANDREI IN CURAND. Deci, stimabile fost CIRIPITOR, actual DICTATOR, SFIDATOR, HOT, INCAPABIL... s/a rezolvat simplu marea dilema.SUCCESURI SI LA MAI MARI REALIZARI LA SCOALA 24....in curand pe cale de disparitie gretie competentelor familiei ANDREI.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 21 Decembrie 2011 16:26
  Haha ce sar in sus directorasii ca nu pot sa faca exact ce vor ei...:))))
  Rusine!
  In primul rand, un cadru didactic care intra in restrangere nu e automat un profesor slab. Toata lumea stie cum se aduna punctele ptr restrangeri, pe baza a tot felul de hartoage si nu pe activitatea la clasa. Apoi, ca tot veni vorba de "tinerii merituosi", nu stiu la cine se referea dna Nechita. Probabil la cei cu pile...ca tinerii, oricat de buni profesori ar fi, sunt dezavantajati la punctajul de restrangere: nu au grade. nu au vechime, etc.
  Nu mai vorbiti aiurea, domnilor directori, ca sunt scoli/licee in care TOTI profesorii unei catdere sunt la fel de merituosi, toti au rezultate, etc. Dar unul va trebuie sa plece, daca se face restrangere. Si se pune problema cine va pleca, si cat de corecta va fi plecarea acesluia, deoarece, cel mai probabil, cine va pleca va fi decis pe niste criterii total subiective.
  Apoi, titularii au dat un concurs pe baza caruia au obtinut postul, e o imensa jignire si nerusinare din partea unor directori ca Dudau sa condiere ca titulatura reprezinta protectie sociala! Rusine, nesimtitilor!! Aveti voi pile de angajat in scoala si va inucurca titularii sistemului?? Adica un debutant care nu a lucrat o ora in sistem, si care, conform noi legi, va trebuie sa faca un stagiu, sa fie angajat intai doar ca suplinitor, etc, e automat mai bun decat un titular care a predat, a dat odata un concurs serios, are ceva experienta, etc.
  N-are cum sa fie mai bun, directorasi de 2 lei cu delegatie... Dar probabil v-ar conveni dvs mai mult, ca de profesortul suplinitor nou ati putea sa va bateti joc cum vreti,m spre deosebire de titulat, care un statut si isi cunoaste drepturile!
  A, si rusine pentru faptul ca niste oameni care sunt cunoscuti pentru prostiile si aranjamentele pe care le-au facut la bacalaureate si titularizari(se stie despre cine e vorba) au ajuns acum, temporar si ei niste directorasi cu delegatie si isi dau cu parerea despre angajarea profesorilor!! Rusine, infectilor!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 21 Decembrie 2011 15:11
  ma numesc florin am 15ani sunt din busteni, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin sarbatorile de iearna, iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem cate ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de iarna ca orice om.Am vrea si noi ca orice om sa avem ce pune pe masa de sarbatori. dar daca nu avem nu putem face nimic. Dintr-un singur salariu, adus de mama, nu ne putem permite absolut nimic, pentru ca avem datorii la magazine care ne dau pe datorie, si trebuie sa dam inapoi. daca vreti sa ne ajutati cu ce puteti, va las numarul meu de telefon.0731806200. va multumesc mult.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Profesor LIA
  Miercuri, 21 Decembrie 2011 08:54
  "Luminiţa Nichita se plânge de aceeaşi problemă: „Vom fi obligaţi să-i primim pe titularii sistemului. Tinerii care sunt merituoşi, dar care din nefericire n-au reuşit să se titularizeze în sistem vor fi dezavantajaţi"
  Tocmai ea care baga pe sub mana cunostinte/ prieteni pe posturile libere din liceul pe care il conduce aceasta infectie a sistemului. Rusine sa iti fie, ai mai primit si titlul de profesorul anului!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Educatia, presedinte
  Miercuri, 21 Decembrie 2011 08:53
  Legea educatiei nationale trebuie modificata. O lege trebuie sa fie clara, concreta si efectiva, conditii pe care LEN nu le indeplineste pentru ca nu a fost dezbatuta public in mod real si nici in parlament. A Fost asumata prin raspundere guvernamentala, inclusiv cu greselile gramaticale (observatia apartine d-nei Tania Bogdan). Metodologiile, oricat ar fi de bine facute, nu rezolva problema claritatii si aplicabilitatii legii. FSLI si-a propus sa elaboreze un proiect de lege pentru modificarea LEN. Pentru intocmirea unui proiect de lege cu propuneri pertinente, FSLI a demarat o serie de audieri (dezbateri) publice in toate zonele tarii. In Galati, dezbaterea publica va fi organizata prin mijlocirea Sindicatului Liber "Educatia", in prima jumatate a lunii februarie 2011, exact pe aceasta tema: raportul dintre titularizarea in sistem, titularizarea in scoala, angajarea pe perioada determinata; miscarea personalului didactic. Sunt invitate toate cadrele didactice indiferent de apartenenta sindicala. Persoanele interesate sunt rugate sa pregateasca depozitii (documente de pozitie, opinii si propuneri documentate, pertinente, concrete). Numai cei care vor depune depozitii scrise vor avea dreptul sa le prezinte si oral in timpul audierii dar absolut toate depozitiile vor fi analizate de o comisie de juristi pentru desprinderea propunerilor de modificare a LEN. Vom reveni cu detalii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lider de sindicat
  Miercuri, 21 Decembrie 2011 01:13
  Asa este cand niste incompetenti au facut Legea educatiei nationale; aroganti si fuduli pe deasupra, evitand dialogul social real, consultarea reala a sindicatelor. Asa zisele dezbateri publice facute in judete au fost niste simulacre. Confuzii de acest fel sunt in toata legea iar metodologiile care au fost facute cu sindicatele dar au ramas asa cum a vrut ministerul amplifica dezorientarea si confuziile.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.