Libertate condiţionată pentru angajarea profesorilor

Libertate condiţionată pentru angajarea profesorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conform noii metodologii, directorii trebuie să organizeze întâi concurs pentru titularii sistemului care intră în restrângere de activitate * Dacă nu i-a angajat nimeni, profesorii intraţi în restrângere vor fi repartizaţi de ISJ * Abia apoi directorii pot angaja profesorii pe care şi-i doreau pentru şcoala lor *

Noua metodologie cu privire la mişcarea personalului didactic aduce multe lucruri noi pentru anul 2012, dă mai multă mână liberă directorilor în angajarea profesorilor, dar nu în toate situaţiile. Cei mai mulţi dintre managerii de şcoli pe care i-am intervievat ne-au spus că sunt nemulţumiţi de faptul că vor fi nevoiţi să-i primească pe profesorii care intră în restrângere de activitate şi sunt titularii sistemului şi abia apoi, dacă scapă cu postul rămas liber, pot organiza propria selecţie pentru un profesor aşa cum şi-l doresc.

„Lucrurile nu sunt clare”     

Directorii care deja au citit metodologia pe toate feţele susţin că aceasta nu clarifică toate aspectele. În plus, sunt neliniştiţi de faptul că, deşi din ianuarie ar trebui să aibă loc primele acţiuni de mişcare a personalului didactic, MECTS întârzie publicarea planului cadru, care stă la baza încadrărilor pe care trebuie să le facă pentru anul şcolar viitor. „Lucrurile nu sunt clare. De exemplu, la completările de normă. Nu se spune cum se vor face. Dacă rămâne fără catedră completă în şcoala mea, ce face omul respectiv? Îşi ia dosarul în braţe şi merge din şcoală în şcoală, dă cinci – şase concursuri pentru că-i mai trebuie două-trei ore ca să aibă normă întreagă? Nimeni nu ştie. În plus, eu cum îmi fac planul de încadrare? Din ianuarie 2012, pe baza acestuia se fac toate mişcările de personal, iar cei de la MECTS întârzie publicarea acestui plan cadru”, ne spune, nemulţumit, directorul de la Şcoala Nr. 24, Mihai Andrei. Acesta ne-a mai declarat că nu e corect, pe de altă parte, ca pe posturile libere să fie obligat să primească un titular intrat în restrângere, în locul unui cadru didactic selectat după nevoile pe care le are şcoala.

„Asta nu e descentralizare”

De aceeaşi nemulţumire ne-a vorbit şi directorul de la Colegiul „C. Negri” (Pedagogic), Mitică Dudău: „Conform metodologiei, cei care vor intra în restrângere de activitate vor lua dosarul în braţe şi vor merge din şcoală în şcoală, la unităţile care au publicat că au posturi libere. Dacă nu vor fi primiţi aşa, se va face şedinţă la ISJ şi vor fi repartizaţi din oficiu acolo unde sunt locuri. Abia după această operaţiune, dacă are norocul ca postul să-i rămână liber, directorul poate organiza concurs să-şi angajeze un cadru didactic. Asta nu e descentralizare. Se renunţă la criteriul competenţei, în favoarea celui social. Se ştie că, de regulă, la restrângere pleacă din şcoală omul cu cele mai puţine merite, iar eu voi fi obligat să-l primesc pe acesta în locul unui om care e mai competent.”

„Sunt dezavantajaţi tinerii merituoşi”

Directoarea de la Colegiul „Elena Doamna”, Luminiţa Nichita se plânge de aceeaşi problemă: „Vom fi obligaţi să-i primim pe titularii sistemului. Tinerii care sunt merituoşi, dar care din nefericire n-au reuşit să se titularizeze în sistem vor fi dezavantajaţi. Ei vor concura dacă vor mai prinde locuri libere. Ceea ce e puţin probabil, mai ales anul acesta, când avem o reducere masivă a numărului de elevi şi când vor fi destul de multe restrângeri de activitate”, consideră managerul de la „Elena Doamna”.  

Bunul plac al directorului

Pe de altă parte, şefii şcolilor recunosc că nu sunt toţi pregătiţi de această descentralizare şi că vor fi directori care vor angaja şi pe alte criterii decât cele de competenţă. „Va fi greu. Până acum se decidea la nivel de inspectorat cine pleacă dintr-o şcoală, în baza unui punctaj. Acum tu ca director ai această imensă responsabilitate. Eu ştiu exact cine va trebui să plece, mă va durea inima, pentru că toţi sunt colegii mei, dar se vor lua decizii corecte în fiecare şcoală?” se întreabă retoric Luminiţa Nichita.

 

Citit 4623 ori Ultima modificare Marți, 20 Decembrie 2011 23:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.