Obstacolele armonizării fiscale în cadrul UE - Un specialist român la Linz

Obstacolele armonizării fiscale în cadrul UE - Un specialist român la Linz
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În perioada 9-10 decembrie, Universitatea Bergamo Italia şi Universitatea Johannes Kepler din Linz au organizat în Austria, la Linz, seminarul internaţional „Dreptul fiscal internaţional şi al UE”, la care au participat cadre didactice, cercetători, specialişti ai instituţiilor publice centrale din Lichtenstein. Din România, singurul specialist în fiscalitate internaţională invitat a fost lectorul univ. dr. Florin Tudor, secretarul ştiinţific şi directorul departamentului Ştiinţe administrative şi regionale din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice a Universităţii „Dunărea de Jos”.

„Simpozionul a abordat aspecte referitoare la guvernanţa fiscală, dubla impozitare internaţională, restructurare şi preţuri de transfer, criza financiară, falimentul bancar crack. S-a analizat într-o manieră critică hotărârea privind încheierea noului tratat pentru consolidarea guvernanţei fiscale şi coordonarea politicilor economice ca o posibilă soluţie la criza financiar-bancară a statelor din zona euro”, ne-a declarat lectorul univ. dr. Florin Tudor.

Teza concurenţei fiscale a făcut obiectul unor ample cercetări comunicate în cadrul unor conferinţe internaţionale anterioare de către profesorul Tudor, care, şi prin intervenţia sa de la Linz, a susţinut că armonizarea fiscală în cadrul UE este stânjenită de două obstacole care se amplifică reciproc: regula unanimităţii pentru deciziile în materie de impozitare şi absenţa unei convergenţe de vederi asupra limitelor acestui demers.

Cu puţin timp înaintea deplasării în Austria, profesorul Florin Tudor şi-a lansat cartea „Fiscal policy and tax procedure in Romania”, singura monografie de profil din România apărută la prestigioasa editură germană Lambert Academic Publishing, cu drepturi de publicare în Germania, Marea Britanie şi SUA, cartea regăsindu-se în prezent în toate marile librării, inclusiv cele virtuale din lume.

Activitatea de la catedră, cea de cercetător şi de avocat specializat în fiscalitate şi contencios administrativ i-au permis profesorului Tudor să abordeze aspecte inovative, menite să evidenţieze rolul fiscalităţii ca instrument în serviciul unei politici, al unei viziuni a vieţii în comun, organizată de către componente ale puterii specializate în gestionarea serviciilor publice care necesită colectarea unor resurse financiare.

Citit 1788 ori Ultima modificare Marți, 20 Decembrie 2011 23:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.