20 de clase de învăţământ profesional în judeţul Galaţi

20 de clase de învăţământ profesional în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Grupurile şcolare au dreptul să înfiinţeze această formă  de învăţământ doar dacă au partenetriate cu societăţi comerciale care să asigure atât desfăşurarea practicii, cât şi angajarea absolvenţilor *

Aşa cum au promis cei de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului se vor organiza, începând de anul şcolar viitor, clase de şcoli profesionale, aşa cum existau în învăţământul românesc de dinainte de 2003, când Ecaterina Andronescu le-a desfiinţat în favoarea şcolilor de arte şi meserii, care s-au dovedit a fi o alternativă proastă.

În aceste zile, la Inspectoratul Şcolar Judeţean se lucrează la definitivarea planului cadru pentru învăţământul profesional, care trebuie să fie gata până la sfârşitul acestei săptămâni. „Vom merge cu  propunerile spre aprobare la minister, după care vom putea face public planul de şcolarizare”, ne-a declarat inspectoarea de specialitate pentru învăţământul tehnologic, Aura Moza.

Se vor înscrie doar absolvenţii claselor a IX-a

Inspectoarea Aura Moza ne-a mai informat că grupurile şcolare şi-au bazat propunerile în primul rând pe un sondaj în rândul elevilor şi profesorilor: „Decât să facă un liceu pe care să nu-l poată finaliza cu diplomă de bacalaureat şi să nu poată fi angajaţi, mai bine să urmeze o şcoală profesională cu o durată mai scurtă, să se angajeze şi să urmeze, dacă vor cursuri la liceu, la seral. Aşa cum se întâmpla şi înainte de 2003”, spune inspectoarea. Aceasta a mai precizat că la aceste şcoli profesionale se vor putea înscrie doar elevii care au terminat în vară clasa a IX-a, aceasta fiind probabil o adaptare din mers la Legea Educaţiei, care prevede că pregătirea post-gimnazială începe odată cu clasa a X-a. Cei care vor opta să intre în toamnă la aceste clase de profesională vor urma cursurile timp de doi ani, după care se vor putea angaja.

Parteneriat cu societăţi care să asigure angajarea

La cererea MECTS, grupurile şcolare au avut  dreptul să propună înfiinţarea de clase profesionale numai dacă  au semnat un parteneriat cu societăţi comerciale din domeniu, care să asigure cadru pentru practica  elevilor, dar şi locuri de muncă la absolvire, lucru firesc, care se întâmplă peste tot în Europa.

„Din câte am văzut, se vor înfiinţa deocamdată doar 20 de astfel de clase de profesională, cam una pentru fiecare grup  şcolar. La Tecuci şi la Tg. Bujor avem solicitări  pentru două clase la aceeaşi instituţie, să  vedem dacă ni le şi aprobă MECTS”, precizează Aura Moza.

Având în vedere că o clasă de profesională va trebui să numere 25 de elevi, prima generaţie de la profesionalele nou înfiinţate va număra 500 de elevi. 

Calificările pentru care s-au găsit agenţi economici care să gireze pentru angajarea absolvenţilor sunt serviciile, mecanica auto, electric, turismul şi industria alimentară.

Aşa cum e şi normal, până la începerea anului şcolar viitor, MECTS va trebui să realizeze o programă, dar şi manuale care să poată fi folosite pentru această formă de învăţământ. 

Citit 2788 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2012 23:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.