Elevii despre intonarea obligatorie a imnului în şcoli

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Senatul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o propunere de modificare a Legii 75/1994, prin care intonarea imnului naţional devine obligatorie în fiecare zi de luni, în toate sălile de clasă din ciclurile gimnazial şi primar. Iniţiativa a aparţinut deputatei PDL Maria Stavrositu.

Se ştie că, pentru cei mai mulţi dintre noi, intonarea „obligatorie” a imnului ne duce cu gândul la vremurile comuniste, când eram constrânşi  să ne manifestăm patriotismul la începerea şi la încheierea cursurilor.

În mai multe dintre unităţile de învăţământ din Galaţi, la începutul semestrului al doilea s-a ratat întonarea de luni a imnului. Directorii şi profesorii ne-au dat de înţeles că au tot timpul la dispoziţie pentru punerea legii în aplicare.

Ne-a impresionat însă faptul că şi elevii actuali, care nu au nicio legătură cu perioada comunistă, au totuşi o repulsie faţă de această obligativitate: „E normal să ştii imnul. Dar patriotismul nu se deprinde forţat. Nu vom fi mai patrioţi dacă ni se va impune să cântăm „Deşteaptă-te, române” în fiecare săptămână”, ne spune o elevă de-a VIII-a de la Şcoala Nr. 29.

La Şcoala Nr. 17, o altă elevă ne-a spus că intonarea imnului ar fi o pierdere de timp din oră: „Avem ore importante, cu materie multă, nu mi se pare normal să pierdem timpul cu imnul. Intonarea lui trebuie făcută la orele de muzică. E normal să ştim imnul, dar putem să facem asta şi fără să fim obligaţi. În alte ţări există astfel de legi?”, se întreabă eleva respectivă.

„Nu sunt nostalgic”

Directorul Şcolii Nr. 3, Iuliu Tudorache, susţine însă că elevii nu ştiu toate strofele imnului naţional, motiv pentru care măsura este una bună: „Vom cânta prin rotaţie câte patru strofe la început de fiecare săptămână, aşa sperăm să-l  înveţe pe tot. Nu sunt nostalgic, dar imnul trebuie cunoscut”, susţine directorul de la Şcoala Nr. 3.

Citit 2861 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.