Elevii despre intonarea obligatorie a imnului în şcoli

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Senatul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o propunere de modificare a Legii 75/1994, prin care intonarea imnului naţional devine obligatorie în fiecare zi de luni, în toate sălile de clasă din ciclurile gimnazial şi primar. Iniţiativa a aparţinut deputatei PDL Maria Stavrositu.

Se ştie că, pentru cei mai mulţi dintre noi, intonarea „obligatorie” a imnului ne duce cu gândul la vremurile comuniste, când eram constrânşi  să ne manifestăm patriotismul la începerea şi la încheierea cursurilor.
În mai multe dintre unităţile de învăţământ din Galaţi, la începutul semestrului al doilea s-a ratat întonarea de luni a imnului. Directorii şi profesorii ne-au dat de înţeles că au tot timpul la dispoziţie pentru punerea legii în aplicare.
Ne-a impresionat însă faptul că şi elevii actuali, care nu au nicio legătură cu perioada comunistă, au totuşi o repulsie faţă de această obligativitate: „E normal să ştii imnul. Dar patriotismul nu se deprinde forţat. Nu vom fi mai patrioţi dacă ni se va impune să cântăm „Deşteaptă-te, române” în fiecare săptămână”, ne spune o elevă de-a VIII-a de la Şcoala Nr. 29.

La Şcoala Nr. 17, o altă elevă ne-a spus că intonarea imnului ar fi o pierdere de timp din oră: „Avem ore importante, cu materie multă, nu mi se pare normal să pierdem timpul cu imnul. Intonarea lui trebuie făcută la orele de muzică. E normal să ştim imnul, dar putem să facem asta şi fără să fim obligaţi. În alte ţări există astfel de legi?”, se întreabă eleva respectivă.

„Nu sunt nostalgic”
Directorul Şcolii Nr. 3, Iuliu Tudorache, susţine însă că elevii nu ştiu toate strofele imnului naţional, motiv pentru care măsura este una bună: „Vom cânta prin rotaţie câte patru strofe la început de fiecare săptămână, aşa sperăm să-l  înveţe pe tot. Nu sunt nostalgic, dar imnul trebuie cunoscut”, susţine directorul de la Şcoala Nr. 3.

Citit 2735 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

4 comentarii

 • postat de LVA
  Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012 00:11
  pe dreq se intoneaza imnul,sunt la cnva si niciodata nu ne-a pus nimeni sa intonam imnul,nici macar directorul sau profesoara de muzica. o.O
  0
  0
  Raportează
 • postat de atamanu
  Miercuri, 18 Ianuarie 2012 10:07
  .........Galati, ora 12.01, intrarea in curtea scolii nr.11 Un sir de prichindei, care insotiti de mamici, care singuri ies precipitati pe poarta scolii. Aproape de intrare, un el si o ea, merg imbratisati patimas. Ea il tine tandru de talie, el la fel de tandru de buci. Sunt colegi de clasa ( dupa inaltime si cosuri, nu mai mare de a VI-a ) si " postesc" aceeasi tigara, cumparata de la chioscul din colt. Nu mai au mult de tras din ea, dar " duduia" nu se-ndura sa o arunce. El, mai pragmatic ( ca toti masculii ) ii zice autoritar, desprinzandu-se din imbratisare : " Hai fa mai repede, ca a sunat, si ne pune boul ala nemotivat " Pe ea, argumentul acesta pueril o deranjeaza vizibil , ca si atitudinea infantila a iubitului, asa incat i-o taie scurt si neinduplecat; " imi bag .....-n gatul lui " si mai trage cu regret un ultim fum din restul de tigara..... Concluzionand, senatul ar face mai bine sa inlocuiasca " prafuitul " imn national cu unul mai mobilizator, cum ar fi " Pe la spate, pe la spate..."
  0
  0
  Raportează
 • postat de Corina
  Miercuri, 18 Ianuarie 2012 08:50
  Doamne, fratilor, sa ne invioram cu un Tatal Nostru la inceputul orei si Cuvine-se cu adevarat la sfarsitul orei, ca ne ajuta mai mult. Coboara Dumnezeu intelepciune, intelegere, luminare. O rugaciune e mult mai folositoare. Imnul il intonam la orele de muzica. Totul e desertaciune.
  Ne facem datoria si in cele lumesti cu responsabilitate si cu masura astfel incat sa imbinam utilul cu placutul. Va dati seama daca ar fi asa sa se zica Imnul f des, ar visa bietii copii si noaptea in somn ar canta. Ar ajunge sa cante pe strada imnul; in loc sa exerseze rugaciunea mintii prin care cer lui Dumnezeu mila si indurare. Astfel deprinsi cu rugaciunea cand vor fi mari nu o vor lua pe cai gresite ci vor fi cu frica de Dumnezu in toate. E imposibil sa alergi spre Dumnezeu si sa nu te ajute. Cine Il cauta va primi ajutor in toate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de BADITA STEFAN
  Miercuri, 18 Ianuarie 2012 00:37
  SUNT TOTAL DE ACORD CU IMNUL! SA FIE CANTAT CEL MAI BINE, CAND SE FACE CAREU IN FATA SCOLII, DACA SE MAI PRACTICA. DACA NU, FIECARE CLASA SA-SI CANTE IMNUL SAU MACAR SA IL PUNA LA DIFUZOARE. ORICUM E O MASURA FOARTE BUNA SA-TI STI IMNUL NATIONAL!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.