Burse pentru elevi, prin proiecte europene la şcolile profesionale
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Burse pentru elevi, prin proiecte europene la şcolile profesionale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 18 unităţi liceale din judeţul Galaţi vor să înfiinţeze şcoli profesionale din toamnă * Ministrul Funeriu vrea să includă toate aceste şcoli profesionale într-un amplu proiect cu finanţare europeană, care va presupune inclusiv stimulente în bani pentru cazarea şi masa elevilor * 

Sunt 18 unităţi liceale în judeţul Galaţi care şi-au propus să înfiinţeze din toamnă 24 de clase de pregătire profesională. Propunerile lor au fost deja înaintate la MECTS pentru aprobare.

60-75 la sută practică

Conform metodologiei după care vor funcţiona aceste profesionale, liceele sunt obligate să semneze parteneriate cu agenţi economici care să asigure desfăşurarea practicii elevilor, dar şi angajarea lor după absolvire.

„Noi vom lucra în principal cu cei de la „Imperial House”. Dar metodologia este neclară în câteva privinţe şi aşteptăm precizări de la MECTS. De exemplu, se precizează că în clasa a X-a, ponderea cursurilor va fi de 60 la sută instruire practică, 40 la sută – teorie, iar în clasa a XI-a se va ajunge la 75 la sută practică, restul teorie, dar nu se spune clar cu cine vor face cursanţii instruirea.

Cu maiştrii noştri sau cu angajaţii firmelor respective, care vor fi nevoiţi să aibă şi autorizaţii. De asemenea, se mai precizează în metodologie că agenţii economici care semnează parteneriate cu liceele vor primi stimulente de la stat, dar nu se spune ce anume şi cum. Totodată, scrie că elevii vor beneficia de burse pentru acoperirea cheltuielilor de cazare şi masă. Lucru care ar fi minunat, dar nu se spune de unde vor veni aceste fonduri”, ne-a declarat directoarea Colegiului „D. Moţoc”, Anca Diculescu.  

Din surse de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, am aflat că ministrul Daniel Funeriu intenţionează ca aceste clase de profesională să fie parte dintr-un amplu proiect cu finanţare europeană, care va presupune inclusiv acordarea unor stimulente financiare pentru elevi.

„Avem acordul de principiu al agenţilor economici”

Liceele care au anunţat că vor înfiinţa astfel de clase sunt: „Moţoc”, „Elena Doamna”, „P. Dimo”, „Sf. Maria”, Metalurgic, „Saligny”, „Radu Negru”, Marină, Auto, CFR şi „Simion Mehedinţi” – pentru municipiul Galaţi. De asemenea, cursuri profesionale se vor organiza şi în judeţ la Tecuci (Industrial şi „Ov. Caledoniu”), Pechea, Cudalbi, Tg. Bujor, Tudor Vladimirescu şi Iveşti.

De la directorul de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” (Metalurgic), Ionel Hăulică  susţine că a trimis adrese la mai multe firme: „Le-am spus celor de la ArcelorMittal, Damen şi MENAROM ce meserii am putea pregăti şi le-am cerut să ne spună dacă sunt de acord cu oferta noastră  de şcolarizare.  Deocamdată, am primit răspuns de la MENAROM care ne-au solicitat o clasă de lucrători prin aşchiere”.

De la Grupul Şcolar din Tg. Bujor aflăm de asemenea că s-au solicitat două clase, una pentru construcţii şi cealaltă în specializarea prelucrarea  lemnului. „Avem acordul de principiu a a agenţilor economici că ne vor ajuta cu desfăşurarea practicii. Aşteptăm precizări suplimentare pentru a putea semna protocolul”, a spus şi directoarea acestei instituţii, Iolanda Bulgaru.   

Citit 2390 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Ianuarie 2012 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.