O nouă literatură - „Sui Generis”, revista liceenilor de la CNMK

O nouă literatură - „Sui Generis”, revista liceenilor de la CNMK
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revista bianuală de creaţie literară „Sui Generis”, a elevilor Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu”, a ajuns la numărul 5. Lansarea acestui număr a avut loc marţi, într-un cadru deosebit, având-o ca invitată pe poeta Angela Baciu.

Trebuie spus că „Sui Generis” a obţinut locul I la etapa judeţeană în cadrul concursului revistelor şcolare şi este laureată la nivel naţional. „Acest lucru arată că o publicaţie de liceu poate să instituie o stare de a fi şi, în acelaşi timp, să încurajeze o nouă literatură”, a spus profesoara Vali Crăciun, în deschidere, adăugând: „Sunt colegi de-ai voştri care au făcut parte din redacţia revistei, iar astăzi sunt studenţi la Litere şi la Filologie. Această experienţă, dincolo de încercarea de a ne autodefini, arată că poate să deschidă nişte drumuri în viaţă şi să definească nişte opţiuni fundamentale”.

Colectivul redacţional a primit diplome: Diana Oana Toma, redactor şef (XII B); Tecaru Alina (XII B);  Elena Donea, redactor şef adjunct (XII C); Onofrei Iulia (IX A), Ştefan Spălăţelu (XII B), pentru poezie, proză, eseu;  Daniela Andrei şi  Diana Ciubotariu pentru ilustraţiile originale şi George Bezman pentru excelentul film de promovare.

Angela Baciu le-a citit elevilor un fragment dintr-o carte de-a sa şi le-a spus, la final: „Aveţi un mare noroc, acela  că v-aţi descoperit atât de devreme. Pentru puţin timp m-am întors în anii mei de şcoală, la Liceul Pedagogic, când ne rugam de un profesor care făcea drumul cu trenul până la Bucureşti să ne aducă o revistă literară o dată sau de două ori pe an. Şi acel exemplar circula de la un coleg la altul până o citeam toţi. Astăzi, mi-aţi dat o lecţie de viaţă: revista Sui Generis arată bine, este comparabilă cu orice revistă culturală din ţară. Trebuie să ai o motivaţie să faci ceva bun, să laşi ceva în urmă. Şi totul se face cu suflet, aşa cum voi deja ştiţi. Să nu vă opriţi aici, indiferent de drumul pe care îl veţi alege”.        

Ascultându-i pe elevii de la CNMK şi citindu-le revista mi-am amintit cât de mult contează ca un profesor pe care îl admiri (în cazul de faţă Vali Crăciun) să-i încurajeze pe tineri, dându-le, totodată, libertatea de a fi ei înşişi. O idee bună atrage după ea altele. Iar din această avalanşă de gânduri proaspete, tinereţe, energie, dragoste pentru literatură şi pentru cuvântul scris se naşte o revistă de literatură pe cât de originală, pe atât de valoroasă. Felicitări, tuturor realizatorilor şi conducerii colegiului care încurajează iniţiativele bune.

Citit 4274 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2012 14:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.