Părinţii îşi fac mutaţii fictive pentru a-şi înscrie copiii la o şcoală mai bună
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Părinţii îşi fac mutaţii fictive pentru a-şi înscrie copiii la o şcoală mai bună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Florin Tofan - şeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi susţine că cererile pentru mutaţii au crescut cu 20 la sută de la începutul anului faţă de perioadele obişnuite *

Românii se dovedesc încă odată foarte inventivi când vine vorba de păcălit sistemul. Degeaba s-au strofocat reprezentanţii Ministerului Educaţiei să elaboreze o ditai metodologia de înscriere la clasa pregătitoare şi la clasa I şi un calendar complicat şi degeaba au plătit bani grei pe aplicaţia de înscriere electronică!

Părinţii care şi-au dorit să-şi înscrie copiii la altă şcoală decât cea din circumscripţie n-au mai aşteptat să le vină rândul în a doua etapă. Ca să nu rămână fără locuri la şcolile pe care şi le doresc şi-au făcut mutaţii fictive la prietenii sau la rudele care stau în circumscripţia unităţii de învăţământ dorite.

Urgent, pentru înscrierea la şcoală

Florin Tofan – şeful SPCLEP - recunoaşte că, într-adevăr, numărul cererilor pentru mutaţii a crescut. „Nu aş putea să dau cifre exacte, dar cred că putem vorbi de o creştere cu 20 la sută faţă de perioadele normale. Printre aceştia sunt şi oameni care într-adevăr şi-au schimbat domiciliul, dar am semnale că sunt mulţi cei care solicită o mutaţie pentru înscrierea la şcoală. Chiar am avut persoane care au venit în audienţă şi mi-au spus că vor să le fac mutaţia la urgenţă, pentru că altfel pierd perioada de înscriere. În acelaşi timp, această avalanşă de cereri s-a stopat la începutul lunii martie, când am înţeles că a început înscrierea”, ne spune Florin Tofan.

Cele mai multe cereri în zona Şcolii Nr. 28

Şeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi a observat că cea mai solicitată zonă pentru mutaţii în această perioadă a fost circumscripţia Şcolii Nr. 28. Cereri au venit şi pentru străzile din Ţiglina II din apropierea Colegiului Naţional „C. Negri” (Pedagogic). Chiar dacă nu are circumscripţie, Pedagogicul acordă în trierea candidaţilor suficient punctaj pentru cei care stau în apropierea şcolii.

Conducerea ISJ ştie, dar nu are ce face

De la conducerea ISJ am aflat că într-adevăr sunt cazuri în care părinţii s-au mutat fictiv ca să-şi poată înscrie copiii la şcoala pe care o vor: "Nu avem ce face. Nu suntem poliţişti să-i controlăm. Dar am văzut din aplicaţia on-line că la unele şcoli apar copii în plus faţă de cei pe care i-am înregistrat la recensământ. Sunt cazuri la Şcolile Nr. 28, 29, 13, 11", ni se spune de la ISJ.

Citit 6585 ori Ultima modificare Marți, 13 Martie 2012 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.