Epopeea ţevii de apă caldă de la Liceul Auto

Epopeea ţevii de apă caldă de la  Liceul Auto
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi a promis că va rezolva problema de anul trecut, Primăria nu a făcut altceva decât hârtii * APATERM s-a oferit să ia în concesiune conducta, dar Consiliul Local nu a făcut demersurile necesare * De cinci ani elevii căminişti se bat pe duşuri *

Un grup de elevi de la Colegiul „Traian Vuia” (Liceul Auto) angrenaţi într-un proiect comunitar reuşiseră anul trecut, cam pe vremea aceasta, să facă destul de multă vâlvă în oraş pe tema ţevii sparte de apă caldă care ar fi trebuit să le alimenteze instituţia. Scriam atunci despre adevărata epopee prin care trecuseră încercând să facă ei treaba oamenilor mari şi să intervină pe lângă instituţiile abilitate să rezolve problema care trena atunci de patru ani. După un lung şir de telefoane la Primărie şi APATERM, după plimbări prin mai multe birouri, elevii de la Auto au descoperit că o situaţie atât de simplă poate deveni extrem de complicată din cauza birocraţiei. De la conducerea Primăriei, au reuşit să obţină o promisiune că se va rezolva şi problema lor. La începutul acestei săptămâni, elevii de la Auto au sunat din nou la ziar să ne spună că lucrurile au rămas la fel.

Să vedem care era situaţia acum un an de zile şi ce s-a schimbat între timp. Cert este că s-au acumulat cinci ani de când una dintre instituţiile principale de învăţământ nu are apă caldă.

Avem o ţeavă. Cine plăteşte pentru ea?

Obstacolul principal de care s-au lovit elevii anul trecut a fost faptul că nimeni nu ştia a cui este ţeava şi cine cui trebuia să plătească reparaţia. Directoarea Lidia Mazilu susţine că în mod normal ţeava nu le aparţine, pentru că este dincolo de gardul şcolii. Cei de la APATERM  spun însă că respectiva conductă nu există în inventarul lor. Au cerut totuşi Primăriei să facă acte pentru concesiune. „Am trimis la Primărie documentaţia, dar nu ni s-a răspuns nici astăzi. Ar fi trebuit să se dea o hotărâre de consiliu local pentru atribuirea conductei. Nu avem cunoştinţă să existe aşa ceva”, ne spune Mircea Ispas, directorul tehnic de la APATERM. Deci aproape nimic nu s-a mişcat nici în acest sens.

Ce are ISPA cu apa caldă?   

Directorul tehnic de la APATERM a mers mai departe şi a executat şi un deviz estimativ, concluzia fiind că reparaţia ar trebui să coste în jur de 3,5 miliarde de lei vechi. „Trebuie înlocuită probabil toată conducta. Stă închisă de cinci ani de zile. E făcută praf!”, mai spune Mircea Ispas, care pare că ştie pe de rost situaţia.

Directoarea Lidia Mazilu ne-a mai spus că după luni de zile în care au tot făcut demersuri, prin februarie anul acesta li s-a trimis de la Primărie o adresă prin care au fost anunţaţi că ţeava se va repara odată cu reînceperea lucrărilor ISPA, în aprilie sau la începutul lui mai.

La aflarea acestui lucru, Mircea Ispas a rămas contrariat. „Ce are ISPA cu o ţeavă de apă caldă? ISPA se ocupă cu apa rece şi canalizarea”, spune directorul tehnic de la APATERM.

Bătaie pe duşuri!

De cinci ani, elevii din internatul liceului au aceeaşi problemă. Apa caldă le este furnizată de două boilere destul de mici, care nu fac faţă la nevoile lor: „Intră în serii de câte şase, apoi apa s-a răcit. Ceilalţi  trebuie să aştepte câteva ore până se încălzeşte iar apa sau să se spele la lighean. Sunt în jur de 100 de elevi acum în cămine. Deşi au fost mai mulţi la începutul anului, s-au mutat din cauza condiţiilor”, ne spune Nicoleta Cernat, profesoara care a coordonat proiectul comunitar realizat anul trecut de elevi.

„E bătaie pe duşuri. Sunt elevi de la echipa de rugby care fac antrenamente intensive zilnic şi elevi care fiind la profil auto, lucrează în ateliere, cu vaselină şi uleiuri. Toţi îşi doresc să facă duş”, ne spune Liviu Galeru, unul dintre elevii care s-a ocupat de proiect şi cel care ne-a anunţat că situaţia nu s-a schimbat cu nimic nici acum, după un an de zile.

Nu mai vorbim de facturile astronomice pe care liceul le plăteşte la energie electrică, deoarece unitatea are şi cantină, nu numai internat.

„Zilnic se strică ceva”

Directoarea Lidia Mazilu mai spune că toată instalaţia termică şi sanitară a colegiului este la pământ. „Zilnic se strică ceva. Zilnic trebuie să reparăm. Instalaţiile sunt vechi, ar fi trebuit de mult reabilitate, dar nu ni se alocă fonduri. Liceul nostru a fost prins într-un proiect de reabilitare în 2009. Am făcut şi proiectul, dar fondurile n-au mai venit. Suntem mulţumiţi că măcar acoperişul la cămin a fost reparat şi nu mai plouă în camere”, declară supărată directoarea.

Tăcere la Primărie  

Să nu vă imaginaţi că n-am încercat să discutăm cu reprezentanţii Primăriei! Nici cei aflaţi la conducere, dar nici măcar purtătoarea de cuvânt Nicoleta Manole (după obiceiul ei deja cunoscut mai multor colegi de presă) nu ne-au răspuns la telefon, după apeluri repetate. Asta chiar dacă salariile şi le primesc din banii noştri, ai contribuabililor.

Citit 2174 ori Ultima modificare Marți, 13 Martie 2012 23:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.