Olimpice de aur la italiană şi germană

Olimpice de aur la italiană şi germană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi sunt doar în clasa a IX-a, Elena Lovin şi Veronica Mihăilescu au demonstrat că sunt cele mai bune * Ambele declară că au ajuns la aceste rezultate din pasiune *

Italiana şi germana nu se numără printre limbile străine la care se înghesuie de obicei elevii la olimpiade. Cu toate acestea, Elena Lovin şi Veronica Mihăilescu, ambele eleve în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”, s-au întors anul acesta încununate de lauri de la olimpiadele naţionale la limba italiană şi limba germană.

„Italia este a doua mea patrie”

Elena Lovin a învăţat timp de cinci ani în Italia, unde a făcut un an de grădiniţă şi clasele primare. Acesta este motivul pentru care, consideră ea, a obţinut premiul I la italiană. „Am avut noţiunile de bază bine fixate. Am insistat pe gramatică şi pe compunerea eseurilor. Pentru mine întâlnirea cu doamna profesoară Roznivschi este exact ceea ce aveam nevoie, pentru a putea discuta în italiană, limbă de care m-am îndrăgostit”, mărturiseşte fata. Dacă punem în balanţă faptul că locuieşte singură, întrucât părinţii săi muncesc în Italia, performanţa ei e cu atât mai uimitoare. Nu orice copil lăsat singur acasă se întoarce cu primul loc de la o olimpiadă naţională. Cum anii cei mai frumoşi ai copilăriei şi i-a petrecut în  ţara lui Dante spune deschis: „Italia  e a doua mea patrie. După terminarea liceului voi face facultatea acolo”, ne-a mărturisit Elena Lovin.

„Iubesc limba germană”

Şi  această dragoste a fost mai mult decât suficientă ca Veronica Mihăilescu să depună toate eforturile pentru a se întoarce acasă cu premiul I la proiect în limba germană: „A fost destul de obositor. Am avut  cinci zile în care am muncit pentru acest premiu. În prima zi  ni s-au dat trei probe. Apoi am primit o carte, am fost împărţiţi în echipe de câte şapte şi ni s-a cerut ca pe marginea cărţii să compunem şi să interpretăm o piesă de teatru în limba germană. Echipa noastră a punctat foarte mult la originalitate”, consideră Veronica. Deşi se va ocupa în continuare de limba germană, are de gând să studieze medicina în România. Oana Iordache este profesoara care a ajutat-o să-şi atingă visul de a se întoarce premiată la olimpiadă.

La germană, au mai câştigat câte un premiu al II-lea şi Bristena Mantu de la CNVA (profesoară Roxana Gogoaşă) şi Diana Toader de la Colegiul „C. Negri” (profesoară Roxana Apostol).

 

Ce cred directorii liceelor

 

Am discutat cu directorii liceelor de unde s-au obţinut cele mai multe premii la olimpiadele la limbile străine pentru a afla care este rolul limbilor străine în dezvoltarea carierei de mai târziu a tinerilor.

enacheGabriel Enache (director-adjunct Colegiul „Cuza”): „Cea mai căută limbă rămâne engleza. Dar pentru a le oferi elevilor mai multe şanse noi am introdus şi germana şi italiana. De asemenea, suntem centru care organizează bacalaureat francofon. Sunt absolvenţi ai liceului nostru care studiază în Franţa sau în Belgia şi au avut de profitat de pe urma acestui bacalaureat. De asemenea, avem doi foşti elevi studenţi la Viena. În curând vom avea şi foşti absolvenţi care vor putea alege Italia.”


 

dudauMitică Dudău (director Colegiul „C. Negri”): „Este important să putem oferi absolvenţilor noştri posibilitatea de a studia o facultate în Germania sau Austria, ţări cu o mobilitate extraordinară pe piaţa muncii. Avem deja foşti elevi studenţi în Germania. Oportunităţi sunt şi pentru Franşa, dar mai ales pentru Belgia, unde se găsesc foarte multe locuri de muncă în comisiile europene.


 

 

ciuchinaVasile Ciuchină (director CNVA): „În opinia mea, limbile străine sunt mai importante la ora actuală decât matematica. Engleza le-a oferit elevilor noştri posibilitatea să meargă la universităţi în SUA sau Anglia. Mai nou, se canalizează spre ţările nordice, Finlanda, Danemarca, Olanada unde învăţământul superior este gratuit, iar engleza este a doua limbă. Germana este importantă pentru cei care vor să se axeze pe facultăţi tehnice. Nici franceza nu este de neglijati. Avem foşti elevi care sunt acum studenţi în Bordeaux, Toulouse şi Sorbona”.


 

 

Citit 4999 ori Ultima modificare Marți, 01 Mai 2012 12:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.