Sorina Iancu - De la regina gheţii, la regina bacalaureatului

Sorina Iancu  - De la regina gheţii, la regina bacalaureatului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
  • Campioană absolută la patinaj viteză, absolventa de la Pedagogic a lua cea mai mare notă din Galaţi la bacalaureatul olimpicilor * Succesul şcolar este uluitor, în condiţiile în care este nevoită să stea la antrenamente în străinătate peste trei luni pe an

Sorina Iancu a învăţat că o secundă poate cântări mult în destinul unui om. În consecinţă, pentru ea jumătate de oră înseamnă timp suficient să realizezi ceva, lucru pe care tinerii obişnuiţi îl înţeleg mai greu. „Dacă am jumătate de oră liberă între antrenamente, deschid o carte şi învăţ. Colegii mei cred că nu mai poţi face nimic în acea jumătate de oră, dar pentru mine este foarte preţioasă”, explică Sorina cum a reuşit să îmbine viaţa de sportiv de performanţă cu cea de elevă model la unul dintre cele mai bune licee din Galaţi.

Peste 30 de medalii în 8 ani de sport

Ca sportivă legitimată la Clubul „Dunărea” la patinaj viteză, pe gheaţă şi pe role, Sorina Iancu a obţinut anul trecut cea mai mare performanţă din cariera ei, fiind declarată campioană naţională absolută. Cu alte cuvinte, la Campionatul Naţional de patinaj viteză, la categoria ei de vârstă, a ieşit prima la probele de 500, 1.000, 1.500 şi 3.000 de metri, şi, implicit, tot prima la clasamentul general. Mai mult decât atât, celor cinci medalii de aur, li s-au adăugat alte două, una de argint şi alta de bronz, la concursul Open la senioare, cele mai valoroase, spune ea.

Face sport de la vârsta de 10 ani, când a nimerit întâmplător în grupa condusă de antrenorul Radu Dorin. „A venit cu alte colege, din curiozitate, dar a fost singura dintre ele care a rămas şi a făcut performanţă. Este foarte serioasă, vrea să progreseze. Are cele mai bune rezultate din istoria Clubului gălăţean, după Gina Dima, patinatoarea care a ajuns în Canada”, spune antrenorul.  

În tot acest răstimp, Sorina a câştigat peste 30 de medalii şi a fost foarte aproape să se califice la Campionatul Mondial de Junioare. „S-a accidentat cu o zi înainte de probele de selecţie. Pentru jumătate de secundă nu a mai reuşit”, mai adaugă antrenorul.

„Este omul de bază”

Diriginta ei de la Colegiul „C. Negri”, profesoara Ileana Şelaru consideră că Sorina Iancu e performeră la toate nivelurile: „A venit cu cea mai mare medie la bacalaureat dintre elevii gălăţeni care au susţinut bacalaureatul special – 9.68. Chiar dacă a lipsit şi câte două luni de la şcoală, pentru că a avut cantonamente de pregătire în Italia şi Germania, a avut medii foarte mari, în clasele a X-a şi a XI-a a terminat cu media generală 10, iar acum în clasa a XII-a are media 9,85. E inteligentă şi are stofă de învingătoare, în plus este foarte modestă, serioasă şi descurcăreaţă. E foarte iubită de colegi, pentru că este cea care rezolvă toate problemele. Nu există s-o rogi ceva şi să nu reuşească să facă. Este omul de bază. Sportul şi-a pus foarte frumos amprenta asupra caracterului  ei”. 

„Propriul meu stăpân”

Cu tot sprijinul familiei, primit din umbră, antrenamentele departe de casă au învăţat-o să fie independentă. „Vreau să dau la Facultatea de Psihologie la Iaşi, pentru că vreau să am propriul meu cabinet şi să-mi fiu propriul stăpân. Voi continua şi cu antrenamentele şi sper ca în paralel să pot deveni la rândul meu antrenoare. Voi încerca să obţin rezultate cât mai bune la patinaj, dar voi şti să renunţ atunci când e momentul”, spune tânăra, conştientă că va fi foarte greu să facă performanţe la nivel mondial în condiţiile în care este nevoită să meargă la antrenamente tocmai în Germania, pentru că nicio pistă din România nu corespunde standardelor impuse de patinajul viteză.

Citit 5570 ori Ultima modificare Luni, 18 Iunie 2012 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.