Campionii gimnaziştilor / Cu zece pe linie, la poarta viselor (II)
Foto: Robert Râclea – cercetătorul în chimie, pasionat de jazz la chitară electrică

Campionii gimnaziştilor / Cu zece pe linie, la poarta viselor (II)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Printre elevii de clasa a VIII-a care culeg zilele acestea roadele muncii lor depusă timp de patru ani de zile se numără cinci elevi care au zece pe linie la admiterea în liceu. Pe cele două fete de la Şcoala Nr. 29 – Ana Maria Fotache şi Silvia Taftă, vi le-am prezentat deja. Astăzi vă invitam să-i cunoaşteţi şi să-i felicitaţi pe Robert Râclea de la CNVA, pe Cristina Dinu de la Şcoala Nr. 42 şi pe Bianca Stoian de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Tecuci.

Robert Râclea – între chitară şi chimie

Deşi majoritatea gimnaziştilor se înghesuie să se ducă la olimpiadele de matematică şi română, pentru că sunt cele două discipline de examen, Robert a descoperit că e pasionat de chimie, deoarece, spune el, e o ştiinţă foarte complexă, dar şi foarte apropiată, reprezentând natura care ne înconjoară. „Am participat la olimpiada naţională de chimie şi am obţinut o menţiune. Dar sunt mândru şi de premiile I de la Concursurile „Magda Petroveanu” de la Iaşi şi „Veronica Chiriac” de la Timişoara, unde am mai primit şi un premiu special pentru punctaj maxim”, îşi enumeră el trofeele. Şi el şi tatăl său Florin Râclea susţin că şi-ar fi dorit ca admiterea la liceu să se facă pe bază de examen, pentru că aşa se vede clar valoarea fiecăruia.

„A fost un efort să obţin numai medii de zece, dar şi o experienţă prin care mi-am demonstrat că pot. În plus, eu oricum învăţ la toate materiile, pentru că ţin foarte mult la cultură generală”, îmi explică el cu maturitate. I-ar place o carieră de cercetare în domeniul chimiei şi, la fel ca aproape toţi elevii capabili din ziua de astăzi, visează să-şi împlinească destinul în altă ţară, pentru că „la noi, cercetarea tinde spre zero, cu importanţa care i se dă”. Spune că de la părinţi a moştenit bunul simţ, care e foarte important în viaţă, iar de la profesori a învăţat multe lucruri utile. 

Cu toate acestea, face parte dintre oamenii care au capacitatea să fie autodidacţi. „Am suficient timp liber. Am învăţat de pe internet să cânt la chitară electrică. Tot de pe internet a descoperit şi muzica jazz, iar acum se străduieşte să devină la fel de bun ca Allan Holdsworts, un chitarist foarte original de fussion jazz.

 

Medicină, dar în altă parte

                                                                        Bianca Stoian, elevă a Colegiului "Spiru Haret" din Tecuci

Deşi trăiesc în oraşe diferite, au aceeaşi pasiune, dar şi aceeaşi viziune despre modul în care-şi vor face meseria. Cristina Dinu de la Şcoala Nr. 42 Galaţi şi Bianca Stoian de la Colegiul „Spiru Haret” Tecuci îşi doresc să devină medici. Cristina visează să facă facultatea în străinătate, iar Bianca vrea la Bucureşti, dar la modulul de studii în limba engleză. Ambele au acelaşi motiv: vor să fie medici undeva în străinătate, pentru că, spun ele ca şi cum ar fi discutat împreună, au cu totul alte oportunităţi şi oamenii sunt dispuşi să-ţi recunoască valoarea.

Cristina Dinu vrea să devină  stomatolog şi povesteşte că, nefiind la una dintre şcolile de renume ale Galaţiului, a avut ambiţia să arate că se poate termina gimnaziul cu 10.00 pe linie, indiferent de locul unde înveţi. Recunoaşte însă că a avut la clasă profesori dedicaţi, care au motivat-o şi care, mai ales, au crezut în ambiţia ei. Îi place engleza şi româna, discipline la care a luat şi premii la concursuri. Anul trecut, la Cangurul de limba engleză s-a clasat pe locul al II-lea pe ţară şi a câştigat o tabără ca premiu.

Bianca Stoian va fi probabil un renumit cardio-chirurg, pentru că nimic nu i se pare mai nobil pe lumea aceasta decât să salveze vieţile oamenilor. Performanţele le-a atins drămuindu-şi timpul , astfel încât să poată ieşi cu prietenii sau să mai citească şi alte cărţi din afara programei. A fost şi ea premiată la nivel judeţean la olimpiada de română şi crede că aceste concursuri au călit-o pentru a face cu succes faţă examenelor.  

Toţi trei au scăpat deja de emoţiile repartiţiei computerizate. Cu zece pe line ei se ştiu deja admişi acolo unde şi-au dorit: Robert Râclea şi Cristina Dinu – la matematică informatică bilingv la CNVA, iar Bianca Stoian la ştiinţele naturii la „Spiru Haret”.

                                                                                 Cristina Dinu, elevă la Şcoala Nr. 42 din Galaţi

Citit 3320 ori Ultima modificare Joi, 05 Iulie 2012 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.