×

Notificare

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Printre cei mai buni din ţară: Un brand numit CNVA

Printre cei mai buni din ţară: Un brand numit CNVA
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Construit, bucată cu bucată, vreme de aproape 145 de ani, brandul CNVA s-a impus definitiv, găsindu-şi un binemeritat loc în fruntea învăţământului gălăţean şi în fruntea învăţământului românesc.
Constanţa cu care elevii liceului cuceresc premii la concursuri, olimpiade şi alte competiţii naţionale vorbeşte de la sine despre tradiţia performanţei academice a unei şcoli care îşi selectează drastic elevii.

Primele medalii internaţionale - în urmă cu 30 de ani

Alţi premianţi, la nivel internaţional, duc numele şcolii pe toate meridianele. Prima bătălie câştigată de liceenii gălăţeni la olimpiadele internaţionale datează din 1983, când Nicolae Mandache şi Martin Weiss au primit, la Paris, o medalie de aur şi una de bronz pentru cunoştinţele lor de matematică. De atunci, CNVA-ul a câştigat 11 medalii de aur (trei obţinute de un singur elev, Mihai Manea, între 1999-2001, la olimpiada de matematică), şase de argint şi alte şapte de bronz. Mihai Răcoreanu şi Dan Dănăilă, absolvenţi de anul acesta, sunt cei care au adus CNVA-ului nu mai puţin de zece medalii internaţionale, fiecare având câte două medalii de aur, două de argint şi câte una de bronz. Nu mai numărăm sutele de premii şi menţiuni naţionale câştigate de elevii de aici, la toate disciplinele.

Studenţi la universităţi de prestigiu

Spiritul de competiţie între elevi, dar şi între profesori ridică de la an la an ştacheta. Exemplul cel mai elocvent în acest îl reprezintă oportunităţile oferite elevilor de a studia în străinătate. "CNVA-ul este şansa ca tânărul inteligent şi motivat să-şi demonstreze calităţile la nivel internaţional. Seriozitatea elevilor şi profesorilor de la noi este deja cunoscută în toată lumea, universităţile avându-ne în baza lor de date", spune directorul Vasile Ciuchină.
Din 1999, ceneveiştii au cucerit, pur şi simplu, universităţile, nu doar pe cele din SUA, dar şi pe cele din Marea Britanie, Germania, Olanda, Grecia, Franţa, Italia, Canada, Japonia. Sunt deja sute de elevi care au convins instituţii de prestigiu că merită să fie susţinuţi şi creditaţi cu toată încrederea. Locuri ca Harvard, Princeton, Yale, Oxford, pe care înainte le auzeam doar prin filme sau cărţi, au devenit realităţi palpabile prin intermediul foştilor elevi de la CNVA care au dus faima Galaţiului în lumea largă.

Puţină istorie

Înfiinţat în 1867, CNVA-ul închide cu grijă în istoria sa nume de mari dascăli care au predat aici sau de absolvenţi de renume - Gh. Bogdan Duică, Nicolae Longinescu, Iorgu Iordan, Petre Ştefănescu Goangă, generalul Eremia Grigorescu şi Gheorghe Zane, dar şi oameni de ştiinţă ai prezentului - matematicianul Cristian S. Calude, profesor la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, Dumitru Iacobaş cercetător în biofizică la Colegiul de Medicină „Albert Einstein” din New York şi renumitul profesor de termodinamică de la Universitatea Duke, Adrian Bejan, una dintre somităţile lumii în materie de inginerie.
Cu o asemenea istorie şi un asemenea brand, nu e de mirare că CNVA-ul este unul dintre primele licee din ţară unde media de admitere la unele specializări este foarte mare. De exemplu, anul acesta la matematică informatică bilingv s-a intrat cu 9,91, Galaţiul fiind pe locul al treilea între liceele de elită din România.

Citit 6138 ori Ultima modificare Marți, 17 Iulie 2012 20:32

5 comentarii

 • postat de SE
  Joi, 19 Iulie 2012 11:39
  Stie cineva ce mai face Nicusor Mandache? Am fost colegi, dar nu a mai venit la nici una dintre reintalniri. Poate va veni anul viitor, la 30 ani de la absolvire. Poate Viata Libera obtine un interviu? Chiar ar merita! Un olimpic dupa 30 ani!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ana
  Miercuri, 18 Iulie 2012 19:53
  LordONE, indiferent daca esti la Liceul; de Arta sau nu, cuvantul "talent" are mai multe sensuri, nu doar cel de talent artistic. Cauta si tu in DEX, daca nu stii. Si apropo, fiecare se specializeaza pe ce ii place lui. cei de la arta nu cred ca o sa poata sa rezolve problemele pe care le fac cei de la CNVA, si nici invers. Si ca o adaugire: lumea asta nu ar mai fi nimic daca toti "talentatii" ar fi pictori.
  0
  0
  Raportează
 • postat de LordONE
  Miercuri, 18 Iulie 2012 18:41
  asa zisele talente ?? wtf ??? daca-ti arat un desen facut in5 minute de orice elev de la arte s-ar putea ca tu sa te chinuii 5 ore sa-l copiezi sau sa faci ceva asemanator :))
  1
  0
  Raportează
 • postat de Profa
  Miercuri, 18 Iulie 2012 17:34
  Sa ne uitam la rezultatele Liceului de Arta?Hai sa nu comparam invatatul adevarat cu asa zisele talente:)
  0
  0
  Raportează
 • postat de colectionar ziare
  Miercuri, 18 Iulie 2012 09:04
  Probabil ca cei care v-au furnizat informatiile nu au o evidenta clara a medaliilor internationale obtinute de elevii
  d-lor. Va completez, cu ce imi amintesc: Trotuş Teodor, medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie din Coreea de Sud si medalie de argint la Olimpiada Internaţională de la Moscova, Arbune Anca, medalie de bronz la Olimpiada Internaţionala Multimedia “Mediashow”, Italia, Buruiană Filip medalie de aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară, Yakutsk, Rusia si medalie de aur la Olimpiada Balcanică de Informatică Skopje – Macedonia, Seria Manuela, menţiune la Olimpiada Internaţională de limbă, literatură şi cultură românească, la care se poate adauga numele celor care au fost la inceputuri. Din cate stiu, sunt foarte multe premii internationale castigate de elevii din CNVA in toate domeniile, inclusiv teatru.
  Este bine ca se fac clasamente, dar acestea trebuie sa aiba la baza toate criteriile care duc la performanta. Simple medii de admitere sau bacalaureat nu fac altceva decat sa invrajbeasca elevii galateni intre ei, si nu este deloc bine. Toate scolile au rezultate ( vedeti Liceul de Arta) pe masura implicarii tuturor factorilor, a aptitudinilor si inclinatiilor copiilor si de ce nu a posibilitatilor. Daca ne uitam la media de admitere a elevilor in clasa a IX-a este firesc ca CNVA sa fie pe primul loc. Meritul este al scolilor gimnaziale care furnizeaza astfel de elevi si al profesorilor din CNVA care continua munca inceputa si o duc spre performanta. Mai grav este ca, iata, au inceput sa apara de vreo cativa ani si respinsi la BAC. Oare nu aici se impune o analiza si niste masuri?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.