Matematică de top la Facultatea de Mecanică
Foto: Foto: Marius Tuca

Matematică de top la Facultatea de Mecanică
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
  • Studenţii au posibilitatea să ia lecţii de unul dintre cei mai importanţi matematicieni ai momentului

Unul dintre cei mai importanţi matematicieni pe care i-a dat Galaţiul în ultima vreme, Liviu Iulian Palade, s-a întors în oraş, pentru a împărtăşi din experienţa sa profesională. Cadru didactic şi cercetător la Universitatea din Lyon, Franţa, profesorul Palade, care colaborează de ani buni cu cei mai renumiţi matematicieni din lume, nu a uitat de unde a plecat şi le predă, zilele acestea, studenţilor doctoranzi de la Facultatea de Mecanică.

"Sunt aici prin intermediul unui schimb Erasmus şi le ofer câteva cursuri doctoranzilor de la Facultatea de Mecanică. E un aspect important al muncii mele, întotdeauna revin cu plăcere la Galaţi, cu atât mai mult cu cât colaborez îndeaproape cu doamna conferenţiar dr. Felicia Stan şi cu domnul decan, prof. dr. Cătălin Fetecău", ne-a declarat profesorul Liviu Iulian Palade.

De fiecare dată când a venit la Galaţi pentru a preda studenţilor, prof. Palade a vorbit în termeni elogioşi despre şcoala gălăţeană de matematică, atât cea de la gimnaziu şi liceu, cât şi cea de nivel academic. "Nivelul studenţilor doctoranzi pe care i-am găsit aici este extrem de ridicat, sunt convins că ar putea oricând să îşi facă studiile în Franţa. Tocmai de aceea este o plăcere pentru mine să lucrez cu aceşti oameni. Cadrele didactice de aici, de la Facultatea de Mecanică, se implică foarte mult în formarea tinerilor, iar asta se vede în rezultatele pe care aceştia le obţin mai târziu", a mai spus Liviu Iulian Palade, el însuşi produs al acestei şcoli. "Ar fi greu să fac o comparaţie cu studenţi din Franţa sau din Statele Unite, pentru că acolo eu predau matematică, iar aici este vorba despre altceva, matematică cu aplicaţii în inginerie", a mai completat profesorul de la Universitatea din Lyon.

Cine este profesorul Liviu Iulian Palade

În anii '80 şi-a început aventura în matematică la Colegiul „Vasile Alecsandri”, continuând apoi cu Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”. Primii paşi i-au fost îndrumaţi de profesorii din şcoala generală, Herman Finkelstein şi Vasile Levarda, pentru ca la „Vasile Alecsandri” să aibă parte de lecţiile a doi „artişti ai Şcolii Româneşti”, Constantin Ursu şi Chiţa Popovici. „Am fost atât de impregnat de raţionamentul matematicii, încât mi-a fost dificil să fac altceva în viaţă. Alţii au reuşit să se desprindă de această lume, eu nu am mai putut”, ne-a declarat Liviu Iulian Palade.

Între cei mai mari matematicieni

După 1990 a plecat în Franţa, unde a reuşit să îşi completeze studiile cu un masterat şi un doctorat la Universitatea din Grenoble, cu o teză care avea să fie şi premiată de Societatea Franceză de Reologie. Apoi a plecat în SUA, unde a colaborat îndeaproape cu nume foarte mari ale domeniului, profesorii Raja Huilgol, Kumbakonam Rajagopal sau Jay Walton. Necunoscuţi poate pentru marea masă, cele trei nume sunt între cele mai importante din lume la acest moment în domeniul matematicii aplicate. Într-o discuţie precedentă, Liviu Ioan Palade spunea că ei reprezintă în matematică ceea ce reprezintă Grigorescu în pictură sau Brâncuşi în sculptură.

"Nu ne uită niciodată"

Decanul facultăţii de Mecanică, profesorul Cătălin Fetecău, spune că Liviu Iulian Palade este unul dintre cei mai dragi colaboratori ai săi şi că aceste cursuri înseamnă enorm pentru studenţii doctoranzi ai facultăţii pe care o conduce. "Colaborăm de ani buni, el nu uită niciodată unde s-a şcolit, iar asta e o calitate rară. Pentru studenţii noştri este esenţial să ia legătura cu ceea ce se întâmplă la nivel mondial în domeniu şi cred că acesta este scopul suprem al acestor cursuri", a declarat decanul Facultăţii de Mecanică.

Citit 6065 ori Ultima modificare Marți, 31 Iulie 2012 16:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.