Proiect de cercetare la Universitatea "Dunărea de Jos" - Avioane fără pilot pentru cadastru, mediu şi armată
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Proiect de cercetare la Universitatea "Dunărea de Jos" - Avioane fără pilot pentru cadastru, mediu şi armată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Tehnologie de ultimă oră, dezvoltată de o echipă de cercetători din Galaţi

Universitatea "Dunărea de Jos" produce cercetare de top. O dovedeşte cea mai recentă demonstraţie a câtorva doctoranzi, împreună cu profesorii lor coordonatori. Centrul de Excelenţă pe probleme de Mediu de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu, în colaborare cu o firmă de cercetare care le aparţine doctoranzilor, a proiectat şi produs o serie de avioane fără pilot, cu multiple utilizări civile şi militare. Performanţele sistemelor realizate sunt, după cum susţin coordonatorii proiectului, comparabile cu cele de pe plan mondial şi sunt unice la nivel naţional.

Tehnologie pentru administraţia locală

Echipa formată din doctoranzii Florin Mingireanu, Ionuţ Mocanu şi Daniel Constantin, coordonată de şef lucrări dr. Gabriel Murariu şi prof. dr. Lucian Georgescu, susţine că tehnologia dezvoltată poate fi utilizată în determinările cadastrale, în observaţiile de mediu sau de biodiversitate, în agricultură, în securitatea frontierelor şi chiar în armată. În timp ce-i prezenta echipamentul primarului Marius Stan, coordonatorul proiectului, profesorul Lucian Georgescu, a şi propus o colaborare cu administraţia locală pentru cadastrul municipiului Galaţi. "Totul se poate face, în aer, în doar două zile. Ar mai fi nevoie doar de câteva zile înainte pentru lucrul în diverse puncte terestre", a spus profesorul Georgescu. "Consideraţi că deja e încheiat contractul", a răspuns prompt primarul Marius Stan, vizibil impresionat de munca cercetătorilor gălăţeni. Tot împreună cu municipalitatea locală se mai poate realiza, prin intermediul acestei tehnologii, o monitorizare a calităţii aerului din oraş. "După prelucrarea datelor obţinute cu ajutorul echipamentelor revoluţionare de pe aceste avioane fără pilot se poate face o hartă a poluării atmosferice aproape de sol, putând fi observate şi determinate cantitativ emisiile la nivel de străzi sau artere intens circulate de către vehiculule auto. Cu acest instrument mai pot fi determinate emisiile industriale, cele din transportul fluvio-maritim, dar şi emisiile vulcanice", a declarat profesorul Lucian Georgescu.

Contract cu Armata

Dezvoltatorii proiectului au vorbit şi despre utilizările în domeniul militar. De exemplu, cu ajutorul imaginilor video transmise prin intermediul acestor avioane fără pilot se poate determina, cu o eroare de câţiva milimetri, dacă un proiectil militar şi-a atins ţinta. "Despre contractul cu Armata română nu vă pot da detalii", a precizat profesorul Georgescu.

Întreaga activitate a echipei de doctoranzi se desfăşoară în cadrul proiectului Top Academic, un program POSDRU de burse doctorale derulat de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Citit 3484 ori Ultima modificare Luni, 10 Septembrie 2012 23:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.