Bani îngropaţi în ruinele campusurilor liceale. Vezi cum ne jefuiesc politicienii

Bani îngropaţi în ruinele campusurilor liceale. Vezi cum ne jefuiesc politicienii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Cele trei campusuri arată ca nişte grote şi nu se ştie când se vor aloca fonduri pentru reînceperea lucrărilor

În urmă cu cinci ani s-a început în judeţul Galaţi construirea a trei campusuri liceale, la standarde europene, cum visa guvernul PNL de atunci. Numai că socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din târg: la guvernare a venit PD-L care a preferat să aloce fondurile în altă parte, în proiecte turistice menite să aducă fonduri numai bune de sifonat prin anumite ministere. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara recent că în aceeaşi situaţie sunt în ţară 162 de astfel de campusuri începute şi neterminate, aflate în diferite stadii de execuţie. Ca urmare, fără sprijinul autorităţilor locale e puţin probabil că Guvernul va găsi pe timp de criză banii necesari să termine lucrările.

„Şcoala Nr. 7 se luptă să nu fie transformată în Colegiul Cuza”

Una dintre instituţiile care a avut intens de suferit de pe urma acestor şantiere căscate în curtea lor este Şcoala Nr. 7 din Galaţi. Aici s-a început, în 2007, construirea Campusului Liceal „Al. I. Cuza” - unde urmau să se mute elevii de la Colegiul Cuza, găzduiţi cu chirie în clădirea retrocedată Comunităţii Evreieşti. „Campusul ar fi trebuit să aibă pe lângă corpul A - actuala Şcoala Nr. 7 - o sală de sport, un corp de clădire pentru laboratoare şi o cantină. Numai că lucrurile n-au mers aşa cum s-a planificat. Deşi proiectul a costat destul de mult s-a constatat că pe sub teren trec mai multe ţevi şi conducte şi trebuie refăcut. Apoi a stagnat finanţarea. Ca urmare a lucrărilor neterminate şi a intervenţiilor în forţă, au început să se surpe un zid al şcolii şi nu am mai putut folosi toaletele. Au fost cinci ani de chin. Copiii au fost nevoiţi să folosească mai bine de un an toalete ecologice, au stat sechestraţi în interiorul şcolii, pentru că era pericol să iasă în curte cu asemenea şantier, n-au făcut nicio oră de sport în cinci ani, pentru că nu avem nici sală, nici teren. M-am zbătut şi am obţinut finanţarea ca şcoala să fie refăcută şi am reuşit acest lucru. Am promisiuni de la Primărie că se va finaliza şi sala de sport şi se va face aici o grădiniţă, pentru că sunt foarte puţine în zonă. Noi nu vrem să devenim campus liceal. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem asta. Suntem o şcoală veche, înfiinţată în 1881 şi vrem să rămânem în continuare Şcoala Nr. 7. Părinţii noştri şi elevii au suferit destul de pe urma construirii acestui campus. Nu suntem nici şcoală pe cale de dispariţie, cum s-a spus, avem 481 de elevi, anul acesta cu 70 mai mulţi decât anul trecut. Vrem să ne păstrăm demnitatea”, susţine directoarea Şcolii Nr. 7,  Monalissa Nica.

„Campusul este necesar”

Iniţiatoarea campusului pentru „Cuza” - vicepreşedinta CJ Tania Bogdan, fostă directoare a colegiului - susţine că va face demersuri în continuare pentru finalizarea lucrărilor şi pentru obţinerea finanţărilor necesare: „A fost făcut un proiect, deci campusul se va face. Fie că sunt sau nu ţevi sub terenul respectiv. Acestea vor fi deviate. Problema Colegiului Cuza trebuie rezolvată şi este singura soluţie ca acesta să poată funcţiona normal”, spune vicepreşedinta CJ.

De aceeaşi părere s-a arătat şi inspectoarea generală Laura Marin: „Campusul este necesar. Avem un liceu care trebuie să se mute acolo. În plus, nu putem să schimbăm destinaţia lucrărilor, atâta vreme cât proiectul a fost făcut pentru un campus”, spune şefa învăţământului gălăţean.

Doar pentru fundaţia campusului s-au cheltuit 14 miliarde de lei vechi. Bani care în mare parte s-au pierdut, pentru că lucrările vor fi reluate, fiindcă s-au degradat. Costul întregului campus a fost estimat atunci la 160 de miliarde, sumă destul de mare. Greu de crezut că finanţarea se poate obţine peste noapte, mai ales că mai sunt în ţară peste 160 de astfel de obiective de terminat.

210 miliarde de lei vechi pentru Tecuci

Un alt campus s-a început la Tecuci, pe terenul unei foste unităţi militare, el fiind destinat elevilor de la Grupul Şcolar Industrial Tecuci. Amplul proiect cuprindea un corp de clădire cu 24 de clase, un imobil cu două etaje, cantină internat pentru elevi, 15 garsoniere pentru cadrele didactice venite din alte localităţi, patru ateliere, sală de sport şi patru terenuri (minifotbal, baschet, tenis, volei). Lucrările au fost estimate la 210 miliarde de lei vechi, din care s-au alocat doar 17 miliarde folosite pentru fundaţia corpului de şcoală.

Pe locul unde ar trebui să se ridice de-acum un liceu la standarde europene se cască nişte găuri cu împletituri de fier.

Noua directoare a instituţiei, Lăcrămioara Botez, ne-a transmis prin secretara şcolii că nu are ce să ne comunice cu privire la lucrările campusului.

Fără internat la Tg. Bujor

La Tg. Bujor, internatul a fost ridicat, dar lucrările au fost sistate în momentul în care firma a constatat că lucra fără să mai primească bani. Pentru o construcţie estimată la 92 de miliarde de lei vechi s-au alocat doar 28 de miliarde. Internatul neterminat stă la voia intemperiilor, iar elevii din comunele învecinate fac zilnic naveta pentru că nu au unde să fie găzduiţi. Ruina în care ar fi trebuit să fie acum internatul se degradează în aşteptarea fondurilor care nu mai vin.

Se mişcă ceva?

De la  deputatul Victor Paul Dobre am aflat că se vor face demersuri ca aceste campusuri să fie terminate: „Nu pot să vă spun că banii vor fi alocaţi mâine. Dar e un proiect al PNL-ului, care va fi finalizat, cu siguranţă”, spune politicianul gălăţean.

Inspectoarea generală, la rândul ei, ne-a declarat că săptămâna aceasta i s-a solicitat de la MECTS o situaţie a campusurilor, stadiile lucrărilor şi cât de necesare sunt. „Avem nevoie de toate trei. La Galaţi, pentru a găsi o soluţie pentru Colegiul Cuza, la Tecuci şi Tg. Bujor pentru că sunt unităţile liceale care adună mai toţi elevii din zonele respective care au nevoie de internate şi care fac zilnic naveta”, spune Laura Marin.

Bănuim că toţi inspectorii şcolari din ţară au răspuns la fel pentru cele 162 de campusuri începute. Rămâne de văzut dacă se va aloca ceva şi unde. În timp ce politicienii din toate guvernele alocă puţinele fonduri aiurea şi pe clientelă politică, elevii au de suferit, învaţă cu şantierele în curte, înghesuiţi în clădiri prea strâmte şi vechi sau fac naveta zeci de kilometri pentru a merge totuşi la liceu.

Citit 3023 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Octombrie 2012 01:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.