Şapte elevi refugiaţi la Şcoala Nr. 3

Şapte elevi refugiaţi la Şcoala Nr. 3
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ei provin din Siria, Afganistan şi Eritrea


Şapte copii ai refugiaţilor care se adăpostesc la Galaţi la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil învaţă limba română la Şcoala Nr. 3. Deşi au vârste cuprinse între 6 şi 11 ani, toţi sunt în clasa I sau clasa a II-a. „Nu li se pun note şi nici nu sunt ascultaţi la materiile pe care le fac elevii români. Ei doar asistă la ore, cu scopul să înveţe limba română şi să fie integraţi în colectivitate. La început a fost destul de greu, pentru că nu ştiau o boabă româneşte. Doar vreo doi ştiau engleză. La sfârşitul semestrului, însă, evoluţia lor era destul de bună. Reuşiseră să se integreze, au început să înveţe să scrie alfabetul şi cuvinte în română”, ne spune Ion Piroi, directorul Şcolii Nr. 3.

Profesoara de abecedar 

Nu doar cei şapte copii învaţă în prezent limba română. Ramona Piticari este profesoară la Liceul Teoretic „Dunărea” şi a fost desemnată de Inspectoratul Şcolar Judeţean să-i ajute şi pe elevi, dar şi pe adulţii refugiaţi de la centru. „Cei care cer azil la noi beneficiază de patru ore de limba română pe săptămână. La început e destul de greu. Pentru că eu nu ştiu limba lor, încercăm să ne înţelegem cu puţina engleză sau franceză pe care o vorbesc. Copiii sunt mult mai avansaţi decât adulţii, pentru că de ei s-a ocupat anul trecut o fundaţie care a lucrat câte patru ore pe zi cu ei. În familiile unde sunt copii îmi vine mai uşor, aceştia fiind intermediarii, ei fiind mai adaptabili şi la limbă şi la mediul nostru. La fel ca şi copiii, părinţii şi ceilalţi adulţi au început abecedarul de la zero”, povesteşte profesoara Ramona Piticari.

Doar tranzit?

Aceasta susţine că de regulă adulţii se lasă mai greu aduşi la şcoală decât copiii: „Nu prea vin cu regularitate la cursuri. Uneori trebuie să insist să vină. Alteori îşi uită fişa, se întorc după ea în cameră. Fac orice ca să tragă de timp. Nu par să fie foarte interesaţi să înveţe româna. După finalizarea cursurilor, ei trebuie să susţină un examen de atestare a nivelului de cunoştinţe de limba română. Nu ştiu ce vor alege să facă cei cu care am început cursurile anul acesta în noiembrie, dar dintre refugiaţii de anul trecut nu s-a prezentat niciunul la examen”, mai spune profesoara de „abecedar”.

Citit 2500 ori Ultima modificare Marți, 08 Ianuarie 2013 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.