Blocaj în Programul "Cornul şi laptele": Birocraţia lasă flămânzi 60.000 de elevi gălăţeni!

Blocaj în Programul "Cornul şi laptele": Birocraţia lasă flămânzi 60.000 de elevi gălăţeni!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De ieri, aproape 60.000 de elevi şi preşcolari din judeţul Galaţi nu şi-au mai primit, la şcoală sau la grădiniţă, gustarea stabilită prin Programul "Cornul şi laptele"


Motivul pentru care copiii au fost lăsaţi flămânzi este unul pur birocratic: pe 21 ianuarie contractul de negociere directă pentru distribuirea alimentelor a expirat, iar un nou contract nu s-a putut face din cauza unei noi contestaţii făcută de SC Risk SRL Brăila.
„Pentru că pe 21 ianuarie urma să expire contractul de negociere directă încheiat în octombrie – contract care a şi expirat - pe 21 decembrie 2012, noi am făcut o altă negociere directă ca să asigurăm continuitatea distribuirii produselor către elevi. După ce firma Risk a contestat licitaţia deschisă în octombrie, pe 27 decembrie aceasta a contestat şi negocierea directă. Ceea ce face ca acum să fim în imposibilitatea de a distribui laptele şi cornul. Suntem la mâna Cosiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Aşteptăm răspunsul lor. Eu sper să dea un răspuns cât mai rapid, ca să putem face negocierea directă până se soluţionează şi contestaţia licitaţiei”, a explicat county-managerul CJ Galaţi, Costel Fotea.
Atâta timp cât termenul de soluţionare a contestaţiilor este de 30 de zile, instituţia ar trebui să dea un răspuns până cel târziu pe 27 ianuarie. Aşadar, în ritmul în care se mişcă CNSC şi având în vedere data la care ar expira termenul de soluţionare, se pare că, timp de o săptămână, elevii gălăţeni nu îşi vor primi gustarea la care aveau dreptul în virtutea programului de promovare a unei alimentaţii sănătoase în şcoli.

Copiii aşteaptă, hârtiile circulă

Este pentru a doua oară în acest an şcolar când, din cauza firmei brăilene Risk - firmă ce ţine cu dinţii de acest contract - copiii au aşteptat în zadar să primească gustările cu care erau obişnuiţi în pauzele de la clasă. „Copiii au aşteptat... Am trimis hârtii către Inspectoratul Şcolar, am acţionat conform procedurii şi aşteptăm să vedem ce se va întâmpla mâine. Sperăm...”, a spus directorul şcolii din Măstăcani, Marinela Hagiu. Cu rare excepţii, acolo unde încă mai erau unele rezerve de alimente, aşteptarea a fost în zadar.

Harababura contractelor

Firma Risk, cu toate că a fost găsită cu destul "bube" în materie de asigurare a hranei pentru elevi la standardele de calitate cerute de lege, a câştigat, timp de şapte ani consecutiv, în condiţii ce mai aşteaptă încă a fi elucidate de organele de anchetă, licitaţiile organizate de fost administraţie a CJ Galaţi pe programul lapte-corn. Aşa se face că şi pe 14 octombrie 2011 firma Risk a semnat un contract în valoare de peste 9,52 milioane de lei, reprezentând un acord pe doi ani cu CJ Galaţi pentru furnizarea pachetelor pentru elevi.
Numai că, în faţa valului de reclamaţii din partea şcolilor la adresa calităţii produselor, în septembrie 2012, la începutul noului an şcolar, noua conducere CJ a reziliat, "pe cale amiabilă", contractul cu firma brăileană şi a lansat o licitaţie pe SEAP. Pe de altă parte, pentru asigurarea produselor la începutul anului şcolar, CJ Galaţi nu a putut evita lansarea, concomitent cu procedura licitaţiei pe SEAP, şi a unei proceduri de achiziţie prin negociere directă. Aceasta din urmă a fost câştigată, culmea, tot de Risk pe direcţia laptelui, iar partea de corn a revenit firmei Derpan.
În prezent, Risk nu este dispus să lase cu una, cu două, contractul din care s-a înfruptat cu bani publici timp de atâţia ani. Doreşte să-şi păstreze vechile obiceiuri de a livra ce vrea, când vrea şi cui vrea pe banii cât se poate de concreţi din programul lapte-corn. Dar dacă motivele contestaţiilor depuse de Risk sunt lesne de înţeles, mai greu de acceptat este lentoarea cu care CNSC dă un răspuns, chiar şi în condiţiile în care la mijloc este vorba de hrana a zeci de mii de copii.

Citit 2663 ori Ultima modificare Marți, 22 Ianuarie 2013 17:48

14 comentarii

 • postat de malache george
  Duminică, 27 Ianuarie 2013 21:46
  cel mai prost si nesimtit ales BACALBASA sa isi bata joc de copii, nicaieri in tara.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mary
  Joi, 24 Ianuarie 2013 10:36
  Aia hoti astea hoti, mama lor la toti, niste nemernici care otravesc copii cu E-rile lor, rusine de sus in jos, RUSINE de la primar pana la ultimul functionar din primarie care nu ia nici un fel de atitudine. REUSINEEEEEEEEEEEEE
  0
  0
  Raportează
 • postat de miss
  Joi, 24 Ianuarie 2013 10:25
  Lasati-ne copiii in pace cu zoaele voastre, noi parintii le dam pachet nu avem nevoie de spurcaciunile voastre pe care nici cainii nu le mananca, MARITI ALOCATIILE SI MANCATI VOI ZOAELE VOSTRE.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un director
  Joi, 24 Ianuarie 2013 05:59
  In anii trecuți, si asta se întâmpla foarte des, când dna de la RISK racnea la telefon când i se contesta calitatea alimentelor trimise in mediul rural, dar nu era controla de nimeni, era ok pentru firma ei. Acum, când CJ insista pe calitate, cucoana face contestații. Probabil i-au rămas in stoc, de anul trecut, brânză topita acra si napolitanele alea fără gust. Oare chiar nu poate județul nostru sa nu mai apeleze la RISK? Sa alimentele copiii Brailei, dar nici ei nu au vreo vina. Scăpați o data pentru totdeauna de cucoana asta care se înfrunta din bani europeni si își bate joc de elevii noștri de șapte ani! Nimeni nu e de neinlocuit. Când se vrea, mai ales ca motive sunt destule.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mircea
  Joi, 24 Ianuarie 2013 04:57
  bataie de joc.va dati seama ca si aici e un ciolan de ros si exista caini care trag cu dintii de el.oare de unde se mai poate fura ceva in romania asta?...de la copii...de la pensionari...de la saracii care isi achita constiinciosi darile.PE EI ATUNCI SA FACEM NOI P...A MARE CA DOAR NE-AU VOTAT.
  0
  0
  Raportează
 • postat de edy
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 22:15
  Interesul poarta fesul!
  0
  0
  Raportează
 • postat de GEORGE
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 16:54
  REIAU CU PRECIZARI:
  CONTESTATIILE PRIVIND FURNIZAREA DE LAPTE AU PRIMIT DECIZIILE IN 7.01.2013 IAR CELE PRIVIND FURNIZAREA DE CORNURI IN 15.01 2013.
  CONSILIUL JUDETEAN SAU AUTORUL ARTICOLULUI MINT DE STING.
  0
  0
  Raportează
 • postat de george
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 16:43
  toate contestatiile depuse de RISK SRL la CJ Galati au fost solutionate in 7.01.2012 si in 15.01.2013 cu mult inainte de termen.
  Nu mai scrieti minciuni asa de gogonate...cui ii pot servi?
  0
  0
  Raportează
 • postat de @toti care ati postat inaintea mea
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 15:15
  Toti aveti dreptate ! Presupun ca sunteti parinti . Dragii mei , auxiliare,tot felul de concursuri,fotografii vandute in scoli,reviste vandute in scoli,catalog on line, toate acestea le apreciati , cautati invatatori care sunt in astfel de TENDINTE, va roade invidia daca la clasa paralela cu cea a copilului dvs elevii au cate 2-3 auxiliare la fiecare obiect . Cat despre gustare, daca nu va place, prin comitetul de parinti al fiecarei scoli , faceti o cerere, semnati-o si trimiteti la isj si cj. Scrieti ca nu mai doriti ca toti nesimtitii sa-si bata joc de copiii dvs . Auzi , ce titlu ! BIROCRATIA LASA FLAMANZI COPIII ! BIROCRATIA LASA FLAMANZI CAINII SI PISICILE CARTIERELOR, copiii vin cu pachetel de la parintii lor !
  0
  0
  Raportează
 • postat de dea
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 10:17
  se trage de banul public cat se poate,manuale auxiliare,tot felul de concursuri,fotografii vandute in scoli,reviste vandute in scoli,catalog on line,am cerut noi asa ceva ?nu este actualizata nici in acest moment inchiderea semestrului trecut,de banii acestia faceati curat in scoli,dar si acolo ati fi gasit vreo ruda cu firma de constructie.In Romania nu mai exista bun simt,toata lumea fura cum poate,de la angajati care pleaca zilnic cu ceva in buzunar,pana la politicieni.Unii se mai lauda ca au afaceri,care afaceri,cu statul,cu contracte pe bani publici,te poti numi om de afaceri atunci cand te chinui sa-ti vinzi produsul,nu cand primesti pe tava contract la pret mult peste valoarea lui de piata
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 09:51
  Conform OUG nr. 34/2006 nu exista procedura de achizitie "negociere directa". Daca nici nu stiti ce proceduri legale de achizitie exista nu ne mira ca SC RISK SRL a castigat toate contestatiile depuse la CNSC, a se vedea deciziile CNSC nr. 53-56 din 07.01.2013; nr. 163-166 din 15.01.2013. Nu acuzati alte institutii, de exemplu CNSC, deoarece deciziile au fost emise deja din 07.01.2013, respectiv 15.01.2013. In concluzie, greseala exclusiva este a CJ Galati si asteptam sa vedem ce masuri se vor dispune in acest sens. Cel putin cand oferiti o informatie publicului aveti decenta sa va documentati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Baca Spider Man
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 09:05
  Bai ... si asta tot din cauza lui Chebac este? Bai nu va dati seama ca totul e o bataie de joc din partea lui Spider Man! Il doare in cot de copii si de tot Galatiul in general! Bai, de ce nu-l intrebati de ce s-a pierdut proiectul cu elicopterul care trebuia sa vina prin proiect regional al ISU la Galati? A flendurit-o cu laptele si cornul in campanie de ne-am saturat si acum ce a facut? Un kkt si-un cheptene! Pe asta de la CJ, Spider Man, nu-l intreaba nimeni de sanatate! Chiar e pe mosia lu ma-sa?
  0
  0
  Raportează
 • postat de lil
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 08:44
  lasati ca nu moare nimeni de foame, peste 70% din cornuri si din lapte ajunge la cosul de gunoi sau se hranesc cainii comunitari de pe langa acestea, o "mare" gaselnita a lui Nastase cu acest corn si lapte, parca nu putea sa mareasca alocatiile si atunci beneficia copilul direct, nu smecherii care le liciteaza si le comercializeaza, iar cei care intradevar au nevoie puteau fi cuprins intr-un sistem social, eu le-as da lor "celor de sus" care liciteaze sa mamace un ana de zile napolitatna cu branza topita cum primeau copiii din judetul Galati, ne este lehamite, va bateti joc de viitorul acesei tari.
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu,
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 06:51
  Cu riscul ca elevii vor mai astepta, aruncati-i pe acesti neispraviti care-si bat joc de copiii nostri!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.