Profesorii gălăţeni se simt furaţi pentru că au mai puţine gradaţii de merit ca-n alte judeţe. Vezi lista celor care au obţinut această premiere

Profesorii gălăţeni se simt furaţi pentru că au mai puţine gradaţii de merit ca-n alte judeţe. Vezi lista celor care au obţinut această premiere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Inspectoarea generală Laura Marin susţine că nu a făcut decât să aplice corect metodologia


Cadre didactice din Galaţi ne-au scris nemulţumite de faptul că numărul gradaţiilor de merit acordate pentru judeţul nostru este foarte mic comparativ cu alte judeţe. Oamenii se simt nedreptăţiţi pe bună dreptate, având în vedere că de ani buni tot sunt taxaţi când vine vorba de bani. Guvernul le dă înapoi cu ţârâita drepturile câştigate în instanţă, salariile de merit şi alte sporuri au fost tăiate, iar acum – singura premiere pe care o mai primesc -  gradaţia de merit a ajuns să fie acordată doar la o treime din numărul de cadre didactice care o obţineau anual în mod obişnuit. Dacă în anii anteriori erau liste de 200 de dascăli recompensaţi prin concurs, acum s-a ajuns doar la 77.

Conducerea ISJ susţine că acest fenomen se întâmplă, deoarece în prezent se suprapun la plată două serii, cea a profesorilor cu patru ani şi cea a profesorilor cu cinci ani. 

Cu toate aceste explicaţii, profesorii se consideră încă furaţi: „De ce în alte judeţe numărul de gradaţii alocat este mult mai mare decât la noi, deşi au mai puţine cadre didactice? La ei nu e aceeaşi situaţie cu două serii suprapuse?”, se întreabă profesorii.

Peste 400 de gradaţii la Constanţa

Într-adevăr, am verificat pe site-urile altor inspectorate şcolare din ţară şi am găsit următoarea situaţie: Botoşani – 216 gradaţii de merit, Dâmboviţa – 136, Alba – 204, Arad – 201, Iaşi – 247, Cluj – 275, Vrancea – 166, Olt – 230, Hunedoara – 150, Brăila – 117, Tulcea – 88 (numărul de norme de aici fiind egal cu jumătate din cel al de normelor de la Galaţi) şi Constanţa – 438.

„Nu ştiu ce au făcut colegii de la celelalte inspectorate şcolare. Eu doar am aplicat metodologia şi acesta este numărul de gradaţii alocate pentru 2013. Probabil anul viitor colegii de la alte inspectorate vor fi nevoiţi să micşoreze şi ei numărul, pentru că probabil nu au aplicat varianta de calcul corectă. Chiar nu pot să-mi explic, dar la noi s-a calculat exact după litera legii”, declară Laura Marin.

„Sunt într-adevăr foarte puţine”

Am discutat şi cu reprezentantul liderul sindical Constantin Ciosu care a recunoscut că nu înţelege de ce există diferenţe aşa de mari între Galaţi şi celelalte judeţe. „Sunt foarte puţine gradaţii de merit la Galaţi, dar chiar nu ştiu de ce”, ne-a spus Constantin Ciosu.

 

Vezi care sunt profesorii care au obţinut gradaţie de merit

 

Citit 7148 ori Ultima modificare Joi, 30 Mai 2013 20:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.