GHIDUL ADMITERII LA LICEU. Vezi tot ce trebuie să ştie candidaţii

GHIDUL ADMITERII LA LICEU. Vezi tot ce trebuie să ştie candidaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primele în lista cu opţiuni se vor trece specializările şi liceele cele mai dorite, chiar dacă elevul nu este sigur că va intra acolo, îi sfătuieşte inspectoarea generală Laura Marin * Aceasta recomandă ca elevii de a VIII-a să scrie cât mai multe opţiuni şi să fie atenţi la transcrierea codurilor


Absolvenţii de gimnaziu de anul acesta au la dispoziţie 5320 locuri la liceu. Elevii de clasa a VIII-a vor intra în vacanţă pe 14 iunie, urmând ca pe 25 şi 27 iunie să susţină cele două probe ale evaluării naţionale. Rezultatele finale (după contestaţii) se vor afişa pe 3 iulie. 

Datele calendaristice şi etapele intrării la liceu

Între 5 şi 9 iulie se face completarea şi depunerea fişelor de opţiuni, în funcţie de programările făcute de fiecare şcoală. În paralel, până pe data de 10 iulie se va desfăşura verificarea fişelor martor şi corectarea eventualelor greşeli, de către elevii însoţiţi în mod obligatoriu de părinţi. Repartiţia computerizată se va desfăşura pe 16 iulie, urmând ca între 17 şi 26 iulie candidaţii să-şi depună dosarele la liceele unde au fost admişi.  

Cum se completează fişele cu opţiuni

Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. „Pe primele locuri trebuie trecute opţiunile pe care le doreşte cel mai mult, chiar dacă nu este sigur că media îi permite să intre la acele specializări şi licee. Oricum repartiţia se face în ordinea mediilor. În continuare vor fi trecute opţiunile pe care le-ar agrea şi la care este sigur că intră cu media de admitere pe care o are. Pentru siguranţă, ar trebui trecute şi alte opţiuni mai puţin dorite, la care s-a intrat anul trecut cu medii mai mici decât cea pe care o are candidatul. E mai bine să fie admis chiar şi la un liceu care nu-i place, decât să nu intre deloc”, îi sfătuieşte inspectoarea generală Laura Marin. Aceasta le recomandă să fie atenţi la completarea codurilor opţiunilor. „Au fost elevi care au completat coduri greşite şi au fost repartizaţi la Tecuci, deşi erau din Galaţi şi invers", mai spune inspectoarea generală.

O altă regulă este să nu completeze o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite, pe motiv că nu ştie dacă are şanse să intre. Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev. Să spunem că îşi doreşte CNVA matematică-informatică, dar nu ştie sigur dacă va intra cu media sa la acest profil şi are mai multe şanse la CNMK, la aceeaşi specializare. Locul de la CNMK nu i-l poate lua nimeni, dacă are şi media corespunzătoare. Dacă va trece CNMK primul pe listă, repartiţia se va face automat acolo şi ar putea rata şansa de a fi admis la CNVA (dacă ea şi există). De aceea, este recomandat să treacă întâi CNVA şi apoi CNMK. Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu poate dăuna în niciun fel. În schimb, un număr prea mic de opţiuni îi poate diminua serios şansele de a fi admis. Exista riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru niciuna din opţiunile exprimate.

Cum şi de ce se face validarea fişelor

Validarea fiselor este o operaţiune simplă, dar obligatorie pentru toţi candidaţii, deoarece eventualele greşeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele şcolare pe fişa de opţiuni, în completarea numelui candidatului sau scrierea neciteaţă a codurilor liceelor pot duce la pierderea profilului dorit. Computerul “nu ştie” că un elev a completat codul 131, dar de fapt îl interesează specializarea cu numărul 113, sau ca media de absolvire nu este 6,75, ci 9,75!

Pentru a evita neplăcerile cauzate de transcrierea greşită a datelor de pe fişă, procedura necesită tipărirea fişelor aşa cum au fost introduse ele în baza de date. Fişa astfel tipărită, numită “fişa martor”, se transmite la şcoala de provenienţă. Diriginţii claselor au obligaţia să-i cheme la şcoală pe toţi elevii însoţiţi de părinţi, pentru a verifica datele şi pentru a semna pentru conformitate. Neconcordanţele între fişa completată şi fişa martor trebuie semnalate imediat conducerii şcolii, care e obligată să facă demersuri pentru a se corecta erorile.

Citit 2461 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iunie 2013 09:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.