VIDEO/ Tineri inventatori din Galaţi au nevoie de sponsori pentru participarea la faza internaţională a Olimpiadei Roboţilor

VIDEO/ Tineri inventatori din Galaţi au nevoie de sponsori pentru participarea la faza internaţională a Olimpiadei Roboţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei trei tineri gălăţeni calificaţi la faza internaţională a Robot Olympiad au nevoie de 3.000 de dolari pentru transport


De Cristian Chirac, Dorin Clisu şi Dan Mitescu am scris de multe ori în ziar, ei fiind obişnuiţi ai concursurilor şcolare unde au obţinut şi premii. Însă cel mai mare succes l-au obţinut atunci când au fost puşi să aplice ceea ce au învăţat în practică. Elevii gălăţeni au câştigat premiul I la  faza naţională a Olimpiadei Roboţillor şi s-au calificat pentru competiţia internaţională care se va desfăşura în Jakarta. Cei trei au primit ca provocare să construiască din piese Lego şi câţiva senzori un robot care să parcurgă un traseu, să adune nişte bile roşii ocolindu-le pe cele albastre. Iniţial pare o joacă, dar robotului chiar i se poate găsi o utilizare reală. „Cum faza internaţională a olimpiadei se desfăşoară în Indonezia, singura ţară unde trăiesc dragonii de Komodo, robotul trebuie să salveze ouăle acestor reptile care sunt protejate ca monumente ale naturii”, ne lămuresc cei trei tineri care e simbolul bilelor roşii.

„Am făcut o echipă perfectă”

Tinerii susţin că succesul lor se datorează faptului că au reuşit să facă o echipă perfectă, deşi învaţă la instituţii de învăţământ diferite. Dorin Clisu de la Colegiul Naţional „C. Negri” s-a ocupat de construirea robotului, în timp ce Cristian Chirac şi Dan Mitescu de la CNVA au făcut partea de programare.

„Nu a fost aşa uşor, dar rezultatul ne-a uimit chiar şi pe noi. După ce am câştigat faza regională, în numai trei săptămâni am reuşit să înjumătăţim timpul de acţionare al robotului. Nu mai vorbim că a avut cea mai mare precizie dintre toate piesele cu care s-au prezentat cele 40 de echipe participante la secţiunea noastră”, povesteşte Dorin Clisu.

Dan Mitescu crede că reuşita lor este una notabilă, mai ales că este primul lor robot construit vreodată: „Celor de la Bucureşti nici nu le venea să creadă că noi suntem cei care am făcut programarea”, ne spune tânărul de la CNVA. 

Cristian Chirac, premiat de mai multe ori la nivel naţional la olimpiade şi concursuri de matematică, spune că participarea la această competiţie i-a schimbat efectiv viaţa. „Mă gândeam să dau la o facultate de matematică, în SUA sau Anglia, dar acum îmi doresc ceva legat de IT. Am văzut că sunt în stare să fac mult mai mult decât îmi imaginam, aplicând cunoştinţele acumulate la şcoală”, spune tânărul din clasa a XI-a la CNVA.

Tinerii susţin că pentru faza internaţională, ce se va desfăşura în noiembrie la Jakarta, vor lucra mai cu sârg şi vor aduce proiectului mult mai multe îmbunătăţiri.

„Ne aşteptăm la un premiu la Jakarta”

Profesorul universitar din Galaţi Luigi Renato Mistodie, iniţiatorul Olimpiadei Roboţilor, aflată la prima ediţie în România, şi preşedintele comitetului ştiinţific al concursului, susţine că elevii gălăţeni chiar au făcut o figură frumoasă la faza naţională. „Eu ştiam robotul lor de la faza regională pe care am organizat-o la Facultatea de Mecanică. Îmbunătăţirile aduse pentru faza naţională au fost o surpriză chiar şi pentru mine. Eu zic că ne putem aştepta la un premiu la Jakarta dacă băieţii se vor mobiliza la fel de bine ca până acum, mai ales că au la dispoziţie suficient timp”.

Cine plăteşte biletele de avion 

Din nefericire, plecarea celor trei gălăţeni la Jakarta este deocamdată sub semnul întrebării. Cei trei au nevoie de 3.000 de dolari pentru cumpărarea biletelor de avion, pentru că de cazare şi masă se ocupă organizatorii, care au declarat însă că nu decontează cheltuielile de drum.

Cum preţul biletelor creşte cu cât se apropie data plecării, sperăm ca cineva să considere că este important să se investească în inteligenţa gălăţeană şi să-i ajute pe cei trei tineri.

Foto:Vasile Caburgan

Citit 3172 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2013 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.