VIDEO/ Tineri inventatori din Galaţi au nevoie de sponsori pentru participarea la faza internaţională a Olimpiadei Roboţilor

VIDEO/ Tineri inventatori din Galaţi au nevoie de sponsori pentru participarea la faza internaţională a Olimpiadei Roboţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei trei tineri gălăţeni calificaţi la faza internaţională a Robot Olympiad au nevoie de 3.000 de dolari pentru transport


De Cristian Chirac, Dorin Clisu şi Dan Mitescu am scris de multe ori în ziar, ei fiind obişnuiţi ai concursurilor şcolare unde au obţinut şi premii. Însă cel mai mare succes l-au obţinut atunci când au fost puşi să aplice ceea ce au învăţat în practică. Elevii gălăţeni au câştigat premiul I la  faza naţională a Olimpiadei Roboţillor şi s-au calificat pentru competiţia internaţională care se va desfăşura în Jakarta. Cei trei au primit ca provocare să construiască din piese Lego şi câţiva senzori un robot care să parcurgă un traseu, să adune nişte bile roşii ocolindu-le pe cele albastre. Iniţial pare o joacă, dar robotului chiar i se poate găsi o utilizare reală. „Cum faza internaţională a olimpiadei se desfăşoară în Indonezia, singura ţară unde trăiesc dragonii de Komodo, robotul trebuie să salveze ouăle acestor reptile care sunt protejate ca monumente ale naturii”, ne lămuresc cei trei tineri care e simbolul bilelor roşii.

„Am făcut o echipă perfectă”

Tinerii susţin că succesul lor se datorează faptului că au reuşit să facă o echipă perfectă, deşi învaţă la instituţii de învăţământ diferite. Dorin Clisu de la Colegiul Naţional „C. Negri” s-a ocupat de construirea robotului, în timp ce Cristian Chirac şi Dan Mitescu de la CNVA au făcut partea de programare.
„Nu a fost aşa uşor, dar rezultatul ne-a uimit chiar şi pe noi. După ce am câştigat faza regională, în numai trei săptămâni am reuşit să înjumătăţim timpul de acţionare al robotului. Nu mai vorbim că a avut cea mai mare precizie dintre toate piesele cu care s-au prezentat cele 40 de echipe participante la secţiunea noastră”, povesteşte Dorin Clisu.
Dan Mitescu crede că reuşita lor este una notabilă, mai ales că este primul lor robot construit vreodată: „Celor de la Bucureşti nici nu le venea să creadă că noi suntem cei care am făcut programarea”, ne spune tânărul de la CNVA. 
Cristian Chirac, premiat de mai multe ori la nivel naţional la olimpiade şi concursuri de matematică, spune că participarea la această competiţie i-a schimbat efectiv viaţa. „Mă gândeam să dau la o facultate de matematică, în SUA sau Anglia, dar acum îmi doresc ceva legat de IT. Am văzut că sunt în stare să fac mult mai mult decât îmi imaginam, aplicând cunoştinţele acumulate la şcoală”, spune tânărul din clasa a XI-a la CNVA.
Tinerii susţin că pentru faza internaţională, ce se va desfăşura în noiembrie la Jakarta, vor lucra mai cu sârg şi vor aduce proiectului mult mai multe îmbunătăţiri.

„Ne aşteptăm la un premiu la Jakarta”

Profesorul universitar din Galaţi Luigi Renato Mistodie, iniţiatorul Olimpiadei Roboţilor, aflată la prima ediţie în România, şi preşedintele comitetului ştiinţific al concursului, susţine că elevii gălăţeni chiar au făcut o figură frumoasă la faza naţională. „Eu ştiam robotul lor de la faza regională pe care am organizat-o la Facultatea de Mecanică. Îmbunătăţirile aduse pentru faza naţională au fost o surpriză chiar şi pentru mine. Eu zic că ne putem aştepta la un premiu la Jakarta dacă băieţii se vor mobiliza la fel de bine ca până acum, mai ales că au la dispoziţie suficient timp”.

Cine plăteşte biletele de avion 

Din nefericire, plecarea celor trei gălăţeni la Jakarta este deocamdată sub semnul întrebării. Cei trei au nevoie de 3.000 de dolari pentru cumpărarea biletelor de avion, pentru că de cazare şi masă se ocupă organizatorii, care au declarat însă că nu decontează cheltuielile de drum.
Cum preţul biletelor creşte cu cât se apropie data plecării, sperăm ca cineva să considere că este important să se investească în inteligenţa gălăţeană şi să-i ajute pe cei trei tineri.
Foto:Vasile Caburgan


Citit 3069 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2013 17:37

17 comentarii

 • postat de Crina
  Joi, 27 Iunie 2013 11:16
  Oare partidele cum obțin sponsorizări? Nu vă dați bătuți, copii!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu
  Miercuri, 26 Iunie 2013 22:23
  Esti amuzant de prost.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Miercuri, 26 Iunie 2013 21:47
  Eram sigur ca adevarul nu o sa-l acceptati ba o sa-l si huliti ca prostul ne e prost destul daca nu si demonstreaza.
  sa vedem care e prostul care o sa va dea voua bani cand sunteti atat de redusi mintal. poate ca daca rumegati ce v-am sfatuit ati fi ajuns la destinatie, asa ? stati intre marleti si pretindeti ca sunteti inventatori ca nimeni nu va opreste.
  Da, inventatori de Galati , dai un leu si pierzi un bratz.
  astia sunt INVENTATORII de azi, sa le dai bani ca la cersetori ca apoi sa te injure, frumoasa educatie ati mai primit mai cufuritilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu Afumatu
  Miercuri, 26 Iunie 2013 17:17
  Pwlică de Radu, un pensionar acrit, defulat, constipat şi agramat ce-i pute tot ce nu trece prin mica minte a doamniei sale.
  Îl găsiţi bântuind prin toate comentariile de pe VL indiferent că este vorba de politică, economie, cultură, educaţie, sport sau de dat mălai la raţe. Scheaună la orice fel de abordare optimistă.
  Dă bani, avarule, pentru copiii care fac roboţi şi nu practică ce făceai matale la vârsta pubertăţii!
  Măi "femee" ne leşi?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Oana
  Miercuri, 26 Iunie 2013 16:49
  @Radu de Galati: sincer, tu chiar atat de agramat esti sau ai postat comentariul ala la misto??
  Cum isi permite cineva care e clar ca a facut scoala cu "femeea de servici" sa dea lectii de viata unor copii cu care ar trebui sa va mandriti ca va fac "metropola" cunoscuta in toata lumea?? Sunt COPII, care invata, pentru ca asta este normal sa faca la varsta lor. Nu ma asteptam ca cineva care "investeste 100 de lei si vrea sa vada profit" sa inteleaga ca ceea ce fac ei presupune nu numai multa munca si disciplina, ci si un dram de geniu, dar ar fi fost frumos macar sa iti tii gura si sa nu iti bati joc de eforturile pe care le fac acesti copii.
  Sunt convinsa ca, intr-un fel sau altul, vor reusi sa ajunga acolo unde merita. Si sper sa stie de pe acum ca va trebui sa suporte ignoranta si frustrarea astora ca tine. Si sa nu dea doi bani pe ele.
  Succes, copii!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vasile
  Miercuri, 26 Iunie 2013 16:39
  @arte
  1000 de dolari cam înseamnă un salariu pe 3-4 luni. Nu toată lumea a crescut cu hârtie igienică de aur ca să ajungă să cânte într-o bodegă amărâtă, artistule.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ABC
  Miercuri, 26 Iunie 2013 16:38
  @Radu de Galati, gandirea ta e de hot de fier vechi. Si gramatica la fel. Logica ta e de genul "daca investesc intr-un baros de 100 de lei, cu cat la % imi voi creste productia? Extra-productia imi amortizeaza investitia in cati ani?". Din pacate asta e nivelul, doar citindu-va comentariile imi dau seama cam de ce nu va veti depasi, multi dintre voi, statutul de oameni care nu vor realiza niciodata nimic. Nimic remarcabil, oricum, nimic despre care sa merite sa fie scris un articol in ziar.

  Hai sa va prezint alta perspectiva. O companie X, intr-un domeniu conex cu cel al concursului castigat vrea sa-si faca publicitate la un eveniment de genul asta. Crezi ca e o investitie rezonabila pentru o astfel de companie? In plus, crezi ca e fezabil pentru o companie sa-si caute talenbte inca de pe bancile scolii?

  Cum admini site-ului imi pot vedea IP-ul sunt convins ca vor intelege cam ce companie ar fi interesata de un astfel de eveniment.
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 26 Iunie 2013 16:25
  Daca se facea cheta si se cereau 3000 de dolari sa se faca strip-club s-ar fi strans in 2 ore, asa trebuie sa comenteze unii, fara a sti macar despre ce este vorba.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Miercuri, 26 Iunie 2013 15:55
  Oare cine ba baga astfel de prostii in cap?
  Cum credeti ca cineva v-ar da acesti bani si pentru ce ? doar ca sunteti voi frumosii din Galati ? sau pentru ce sa va dea banii ? Eu daca investesc 100 de lei vreau sa stiu ce sanse am sa castig sau sa-mi recuperez banii .
  Oare voi aveti educatia din scoala sau de la parintii educati de fosta femee de servici ? Oare Roxana Artene Penciu
  o fi mers la aceeasi scoala cu voi ?
  Mai copii, cine va zice ca banii pot fi obtinuti atat de usor intoarcetile spatele. Pentru bani oamenii muncesc si daca fac profit au bani, daca nu trebuie sa invete sa faca bani prin munca si nu prin cersit asa cum sunteti voi educati sa credeti.
  Vreti bani ? cred ca da, mergeti la firme mai mari din oras si cereti de munca, oferitiva serviciile si poate ve-ti avea si bafta. Oferiti o floare pentru 10 lei sau o ciocolata, Pentru nimic veti obtine nimic. Stiu ca adevarul va deranjeaza dar cred ca e mai bine sa fiti dezamagiti acum si nu mai tarziu in viata.llyurthc author
  0
  0
  Raportează
 • postat de arte
  Miercuri, 26 Iunie 2013 15:52
  CATE O MIE DE DOLARI DE FIECARE , DE LA MAMICA SI TATICUL VOSTRU, CE-I MARE GREUTATE ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dorin
  Miercuri, 26 Iunie 2013 13:12
  @Quassar
  Probabil ti-ai imaginat ca niciunul dintre noi nu proiecteaza avioane, nu lucreaza cu electronice toata ziua de cand era mic sau nu construieste de la 0 multicoptere capabile de zbor autonom.
  Asa ca inteleg.

  Dar nu inteleg un lucru: daca e atat de usor sa te joci cu LEGO, si nici macar nu trebuie sa-ti pui capul la contributie, de ce nu au venit la olimpiada mai multi ca sa ne bata? Nu e vorba de cumparat kituri, Facultatea de Mecanica a imprumutat o multime (inclusiv noua) pentru participare.

  Cum zicea si colegul meu, e mai greu sa construiesti ceva avand limitari hardware si chiar si software. Trebuie sa fii mult mai ingenios.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Elena
  Miercuri, 26 Iunie 2013 12:57
  Felicitari! Si mult succes mai departe, copii!
  0
  0
  Raportează
 • postat de M.G.D
  Miercuri, 26 Iunie 2013 12:22
  @Quassar
  Se scrie "puneţi".
  Lăsând la o parte greşelile gramaticale, dacă "a-ţi" fi citit regulamentul, "a-ţi" înţelege de ce este obligatorie folosirea kit-urilor. "Crede-ţi" că ajută lipsa de flexibilitate a unui kit?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 26 Iunie 2013 12:14
  Cum roade invidia... Hai sa ignoram merite si sa aruncam cu noroi. In conditiile in care abia daca stiti sa schimbati un bec... Puneti mana si dezvoltati ceva similar si mai vorbim dupa. Retarzilor
  0
  0
  Raportează
 • postat de Quassar
  Miercuri, 26 Iunie 2013 11:20
  NU cumparati kituri, pune-ti mana si capul la contributie si construita ceva piesa cu piesa, proiectati toata electronica si cablajul, proiectati componentele mecanice de la zero, si poate aveti o sansa.

  Hai la treaba !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de IronMan
  Miercuri, 26 Iunie 2013 11:07
  @nea vasile, macar ai idee ce presupune un robot?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vasile Braileanu
  Miercuri, 26 Iunie 2013 08:43
  Nu inteleg ce cauta ei acolo daca olimpiada este pentru roboti.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.