Cât cheltuieşte un părinte la început de an şcolar

Cât cheltuieşte un părinte la început de an şcolar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Eforturile financiare de început de an şcolar ajung de la 300 - 400 de lei la grădiniţă la 1.500 de lei sau chiar mai mult la gimnaziu


Deşi toată lumea îşi imaginează că pentru a-ţi trimite copilul la grădiniţă costurile sunt minime, adevărul e că orice părinte scoate din buzunar câteva sute bune de lei. Începând cu avizul epidemiologic, continuând cu rechizitele, cărţile de colorat, jucăriile, caietele speciale şi terminând cu banii ceruţi de unele educatoare pentru confortul copiilor (perdele, covoare, scăunele, băncuţe), se adună o sumă frumuşică de bani. În funcţie de pretenţiile unităţii unde a fost înscris copilul, părinţii ajung să plătească chiar şi 300 - 400 de lei.

Investiţii direct proporţionale cu vârsta

În clasele primare, cheltuielile cresc vertiginos. Pe lângă fondul clasei, rechizite şi caiete speciale, intră acum în discuţie şi ghiozdanul, uniforma şcolară, achiziţionarea unui birou, încălţăminte şi îmbrăcăminte pentru sport. Suma finală bate binişor spre 1.000 de lei.

La gimnaziu, cresc pretenţiile şcolarilor, încep să sufere după hainele de firmă, vor calculator şi tabletă, aşa că un părinte care ar da oricât numai să-i asigure copilului toate condiţiile să înveţe scoate între 1.500 şi 2.500 de lei din buzunar.

Blugii salvează bugetul familiei

În mod surprinzător, un licean produce mai puţină „pagubă” familiei la început de an şcolar. Pentru ei, câteva caiete, un pix şi un rucsac reprezintă zestrea cu care au de mers la şcoală. Nici achiziţionarea unei uniforme nu mai e o problemă pentru părinţi, întrucât de la clasa a X-a în sus toţi liceenii vin cu blugi, cămaşă şi cravată. Doar părinţii de bani gata au de investit în fiţele adolescenţilor care vor haine de firmă. Pentru clasele a XI-a şi a XII-a, costurile se ridică, aici fiind vorba de cheltuieli pentru manuale, un set complet variind în funcţie de editură, de la 150 la 250 de lei. Noroc că liceenii sunt inventivi şi au dezvoltat un întreg comerţ cu manuale second hand pe internet.

Costuri „ascunse”

Părinţii sunt conştienţi că n-au scăpat de cheltuieli odată ce şi-au văzut odorul „dotat” cu tot ce-i trebuie la început de an şcolar. Pregătirile pentru examenele naţionale (bacalaureat, evaluare naţională), pentru admiterea la facultate sau la limbile străine le vor scoate câteva sute bune din buzunar, lunar, pe tot parcursul anului şcolar. De asemenea, vor fi investiţii în cursurile opţionale. Toate acestea ne duc la concluzia că trebuie să ai parte ca să ai carte.

Citit 1495 ori Ultima modificare Vineri, 13 Septembrie 2013 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.