Statul îi taie de la porţie pe bebeluşi şi preşcolari

Statul îi taie de la porţie pe bebeluşi şi preşcolari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul va amâna din nou, până la finele anului viitor, alocarea de cupoane sociale pentru educaţie, destinate preşcolarilor din familii cu venituri mici, şi nu va acorda nici anul viitor, aşa cum era obligat prin lege, cei 500 euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut.

Guvernul va amâna şi termenul de la care trebuie asigurată finanţarea de bază, în limitele costului standard per elev, în învăţământul preuniversitar particular şi confesional acreditat, prevăzută în Legea Educaţiei.

Aceeaşi lege stabileşte că statul sprijină educaţia timpurie, prin acordarea unor cupoane sociale, în funcţie de veniturile familiei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.

Tot prin Legea Educaţiei a fost prevăzut că statul trebuie să acorde suma reprezentând echivalentul în lei a 500 euro fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată din bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, şi se depune într-un cont de depozit deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului, pe baza certificatului de naştere.

Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres al părinţilor, tutorelui sau reprezentantului legal. Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro urma să fie acordat din 2013 tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a Legii educaţiei, respectiv februarie 2011.

Acordarea de cupoane sociale şi asigurarea finanţării de bază în educaţie au fost amânate şi de Guvernul Boc în urmă cu un an. Ulterior însă nu s-a mai revenit asupra acestor amânări, menţinute acum şi pentru anul viitor.

Citit 1693 ori Ultima modificare Luni, 11 Noiembrie 2013 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.