Două eleve de la „Cuza”, la un liceu din Franţa: „Am luat note mai bune decât vorbitorii nativi”

Două eleve de la „Cuza”, la un liceu din Franţa: „Am luat note mai bune decât vorbitorii nativi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Spun cele două gălăţence care au susţinut în Franţa şi o simulare a bacalaureatului


Beatrice Savin şi Raluca Ceafalău sunt două eleve de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” care au învăţat timp de o lună şi jumătate la Liceul „Pape Clement” din Pessac, localitate aflată la 10 kilometri de cunoscutul oraş francez Bordeaux.
„Cu ceva timp în urmă, Consiliul Judeţului Galaţi împreună cu autorităţile din Pessac au încheiat un parteneriat prin care, anual, câte doi elevi de liceu merg într-un schimb de experienţă. Cele două fete sunt ultimele care au plecat conform acestui acord, care s-a finalizat anul acesta. Cum, elevii noştri au făcut o impresie foarte bună, sperăm să se găsească o soluţie pentru perfectarea unui nou parteneriat”, ne spune profesoara de franceză Iulia Chirnoagă.

„Cunoaştem ortografia mai bine decât ei”

Beatrice şi Raluca au fost selectate pe baza rezultatelor la învăţătură, a seriozităţii, dar şi pentru că erau deja majore înainte de acest schimb de experienţă, aceasta fiind, de fapt, condiţia principală. În decursul celor şase săptămâni, fetele au participat la lecţii, au susţinut teste, ba chiar au trecut  prin emoţiile unei simulări la bacalaureat. „Am luat note mai bune decât elevii care erau vorbitori nativi. I-am uimit cum de ne descurcăm atât de bine la limba franceză. Ei stau foarte prost cu ortografia”, ne spune Raluca.
Beatrice îşi aminteşte că elevii francezi stau mai toată ziua la şcoală, au multe ferestre, timp în care au spaţii amenajate unde să-şi facă temele pentru a doua zi. „Cu patru euro pe lună, elevii servesc în cadrul liceului un prânz foarte bogat şi variat”, povesteşte tânăra.

 Mai mult decât o gazdă primitoare

Cele două gălăţence au stat în gazdă la o profesoară pensionară de 78 de ani, căreia cu greu îi puteai afla vârsta. „Doamna Colette Anoakye făcea dans, mergea la înot săptămânal, ne-a plimbat peste tot, ne-a spus la plecare că ne aşteaptă să venim musai cu familiile noastre în vizită. A fost profesoară de engleză şi franceză, dar ştie şi spaniolă şi germană. Are o minte foarte deschisă şi s-a păstrat uimitor de tânără. Am avut un şoc când ne-a spus câţi ani are”, mai spun cele două tinere, care nu uită să îi scrie săptămânal fostei lor gazde.
Explicaţie foto: Raluca şi Betrice, alături de gazda lor din Pessac, Colette Anoakye

Citit 4408 ori Ultima modificare Marți, 10 Decembrie 2013 17:30

6 comentarii

 • postat de Un optimist
  Joi, 12 Decembrie 2013 07:57
  5.13.217.***
  Bravo fetelor.Si frumoase si destepte.Toata admiratia noastra pentru ,aceste eleve, care ne reprezinta cu cinste.Speram sa ramana in tara si sa ajute la schimbarea in bine a acestei tari,nenorocita de nesatuii politicieni,care indiferent de unde provin nu stiu decat sa fure.Jos palaria,pentru voi si parintii vostrii si pentru cei care v-au indrumat sa ajungeti aici.
  3
  5
  Raportează
 • postat de Alt-cineva - Educaţia
  Joi, 12 Decembrie 2013 06:52
  89.137.139.***
  Toate rezultatele de acest fel trebuiau şi trebuie sa fie popularizate. Ele reflectă că în România încă se mai învaţă în şcoală. Elevele de la Cuza nu au făcut decât să arate valoarea învăţământului care le-a format. Acolo se învaţă de la clasa I până la bacalaureat. Spuneam cu alte ocazii că învăţământul a rămas ultimul sector care nu a fost distrus în România. Încă mai rezistă şi poată să devină sectorul care să refacă România. Felicitări elevelor! Felicitări colectivului de cadre didactice de la Colegiul "Al. I. Cuza"!
  2
  4
  Raportează
 • postat de Bravo!
  Miercuri, 11 Decembrie 2013 15:49
  5.13.210.***
  Bravo fetelor, e meritul vostru, nu oricine ajunge acolo. Frumos! Succes mai departe!!!
  1
  13
  Raportează
 • postat de cineva
  Miercuri, 11 Decembrie 2013 15:20
  86.34.10.***
  Au fost si alti elevi,din alte generatii,care au stat si 3 luni acolo.Probabil nu au vrut sa faca atat tam-tam si sa se dea mari...
  Pacat ca stiti ortohrafia altor limbi,dar pe a voastra deabia deabia.
  Fite,dom'le !
  9
  3
  Raportează
 • postat de Cunoaştem ortografia mai bine decât ei
  Miercuri, 11 Decembrie 2013 13:39
  92.82.240.***
  Pai daca voi cunoasteti atat de bine ortografia (franceza), de ce nu ati intervenit sa o corectati si pe sarmana ziarista care pune virgule aiurea, ca de exemplu in citatul urmator: " Cum, elevii noştri au făcut o impresie foarte bună, sperăm să se găsească o soluţie pentru perfectarea unui nou parteneriat".
  Sau poate ati fi corectat informatia cu pranzul de 4 euro, dar nu pe luna ci pe zi. In rest, aceeasi urare ca a celui de dinaintea mea: Felicitari!
  4
  10
  Raportează
 • postat de MariusC
  Miercuri, 11 Decembrie 2013 11:59
  5.13.157.***
  Foarte frumos , trebuie sa ne bucruam ca mai exista persoane in tara asta cu care ne putem mandri si trebuie sa apreciem imaginea frumoasa adusa tarii noastre ! Felicitari !
  1
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.