Două eleve de la „Cuza”, la un liceu din Franţa: „Am luat note mai bune decât vorbitorii nativi”

Două eleve de la „Cuza”, la un liceu din Franţa: „Am luat note mai bune decât vorbitorii nativi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Spun cele două gălăţence care au susţinut în Franţa şi o simulare a bacalaureatului


Beatrice Savin şi Raluca Ceafalău sunt două eleve de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” care au învăţat timp de o lună şi jumătate la Liceul „Pape Clement” din Pessac, localitate aflată la 10 kilometri de cunoscutul oraş francez Bordeaux.

„Cu ceva timp în urmă, Consiliul Judeţului Galaţi împreună cu autorităţile din Pessac au încheiat un parteneriat prin care, anual, câte doi elevi de liceu merg într-un schimb de experienţă. Cele două fete sunt ultimele care au plecat conform acestui acord, care s-a finalizat anul acesta. Cum, elevii noştri au făcut o impresie foarte bună, sperăm să se găsească o soluţie pentru perfectarea unui nou parteneriat”, ne spune profesoara de franceză Iulia Chirnoagă.

„Cunoaştem ortografia mai bine decât ei”

Beatrice şi Raluca au fost selectate pe baza rezultatelor la învăţătură, a seriozităţii, dar şi pentru că erau deja majore înainte de acest schimb de experienţă, aceasta fiind, de fapt, condiţia principală. În decursul celor şase săptămâni, fetele au participat la lecţii, au susţinut teste, ba chiar au trecut  prin emoţiile unei simulări la bacalaureat. „Am luat note mai bune decât elevii care erau vorbitori nativi. I-am uimit cum de ne descurcăm atât de bine la limba franceză. Ei stau foarte prost cu ortografia”, ne spune Raluca.

Beatrice îşi aminteşte că elevii francezi stau mai toată ziua la şcoală, au multe ferestre, timp în care au spaţii amenajate unde să-şi facă temele pentru a doua zi. „Cu patru euro pe lună, elevii servesc în cadrul liceului un prânz foarte bogat şi variat”, povesteşte tânăra.

 Mai mult decât o gazdă primitoare

Cele două gălăţence au stat în gazdă la o profesoară pensionară de 78 de ani, căreia cu greu îi puteai afla vârsta. „Doamna Colette Anoakye făcea dans, mergea la înot săptămânal, ne-a plimbat peste tot, ne-a spus la plecare că ne aşteaptă să venim musai cu familiile noastre în vizită. A fost profesoară de engleză şi franceză, dar ştie şi spaniolă şi germană. Are o minte foarte deschisă şi s-a păstrat uimitor de tânără. Am avut un şoc când ne-a spus câţi ani are”, mai spun cele două tinere, care nu uită să îi scrie săptămânal fostei lor gazde.

Explicaţie foto: Raluca şi Betrice, alături de gazda lor din Pessac, Colette Anoakye

Citit 4772 ori Ultima modificare Marți, 10 Decembrie 2013 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.