Noutăţi pe ultima sută de metri/ Notele din liceu nu mai contează la admiterea la facultate

Noutăţi pe ultima sută de metri/ Notele din liceu nu mai contează la admiterea la facultate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul a adoptat, în şedinţa de luni, 23 decembrie, OUG pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi pentru luarea unor măsuri în domeniul învăţământului.

Admiterea la facultate se va face, din 2014, numai pe baza rezultatelor de la bacalaureat, fără a mai fi luate în calcul notele obţinute în liceu. Până acum, luarea în calcul a notelor din liceu era lăsată la latitudinea facultăţilor.

O altă măsură va fi menţinerea învăţământului gimnazial la patru ani, clasa a IX-a rămânând în continuare la liceu. Prin urmare, învăţământul obligatoriu va fi format din clasa pregătitoare, clasele I - VIII, clasele IX - X, pentru cei care aleg traseul liceal, respectiv primii doi ani ai şcolii profesionale, pentru cei care aleg traseul învăţământului profesional şi tehnic.

Noua OUG dă absolvenţilor şcolilor profesionale posibilitatea continuării studiilor liceale şi la forma cu frecvenţă, în timp ce în Legea 1/2011 aceştia aveau dreptul să facă liceul doar la frecvenţă redusă. Totodată, prin această OUG, elevii de la şcolile profesionale vor beneficia şi ei de tarif redus cu 50 la sută pe mijloacele de transport în comun.  

Actul normativ mai amână calendarul de introducere a noilor forme ale examenului de evaluare naţională, admitere la liceu şi bacalaureat, prevăzute în Legea 1/2011 începând cu generaţiile de elevi care intră în clasa a V-a, respectiv în clasa a IX-a, în anul şcolar 2015 – 2016. „Legea nr. 1./2011 introduce noi forme de susţinere a examenelor de evaluare naţională, admitere la liceu şi bacalaureat, forme care pleacă de la conceptul de transdisciplinaritate. Nu se poate concepe o modalitate de evaluare fără ca ea să se coreleze cu modalitatea de predare. În acest sens, metoda interdisciplinară de predare a fost introdusă, pentru prima dată,  la noi în anul şcolar 2013-2014, urmând să fie extinsă, în anii următori”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Citit 4635 ori Ultima modificare Joi, 26 Decembrie 2013 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.