Directoare de liceu, acuzată a doua oară de abuz în serviciu

Directoare de liceu, acuzată a doua oară de abuz în serviciu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fosta secretară a Liceului Tehnologic „H. P. Bengescu” din Iveşti susţine că directoarea instituţiei a dat concurs pentru această funcţie, în timp ce ea avea încă un contract valabil, motiv pentru care a dat-o în judecată * Directoarea susţine că i-a aprobat prelungirea de activitate, dar nu ar fi avut voie şi a fost nevoită să organizeze un alt concurs


După ce anul trecut directoarea Liceului Tehnologic „H. P. Bengescu” din Iveşti - Lavinia Străinu - a fost acuzată de o profesoară de abuz de funcţie, acum o altă situaţie similară aduce iar zâzanie în instituţia pe care o conduce.
Fosta secretară a liceului, Maria Rusu, susţine că va depune plângere împotriva directoarei, acuzând-o de abuz în serviciu.
„Anul trecut ar fi trebuit să ies la pensie. În septembrie, în cadrul Consiliului de administraţie, mi s-a aprobat prelungirea de activitate cu încă un an şi mi s-a încheiat un contract de muncă pe o perioadă determinată, până la 31 august 2014. Din considerente politice, directoarea a dorit ca eu să nu mai ocup această funcţie, organizând în mod abuziv un concurs pentru ocuparea postului meu, deşi contractul meu era încă valabil. Directoarea mi-a spus că de la ISJ i s-a solicitat organizarea concursului, dar nu mi-a spus şi de la ce dată urma să intre în vigoare contractul celui care ar fi câştigat concursul. Cum examenul s-a desfăşurat în şcoală sub directa ei îndrumare, am fost considerată respinsă, pentru că trebuia să fie numită pe funcţie o anumită persoană. Am 35 de ani de muncă în această unitate şi aş fi câştigat un concurs organizat corect”, se plânge Maria Rusu. Aceasta susţine însă că, deşi conducerea liceului a organizat în mod abuziv acest concurs, ea are dreptul să ocupe funcţia, pentru că vechiul ei contract este valabil. „Nu există niciun motiv  pentru care să-mi fi desfăcut contractul de muncă. Ea a rupt exemplarul care era la şcoală, dar eu l-am păstrat şi voi depune plângere penală împotriva ei. Mai ales că am fost la şcoală şi am constatat că a schimbat yala de la birou şi de la arhive, în condiţiile în care eu încă mai răspund de documentele şcolare”, mai declară Rusu Maria.

„Are dreptul la prelungirea activităţii” 

Directoarea Lavinia Străinu susţine că nu a greşit cu nimic: „I-am aprobat prelungirea activităţii în Consiliul de administraţie, dar de la Inspectoratul Şcolar mi s-a spus că nu aveam voie să fac acest lucru, deoarece în Codul muncii la articolul 56 scrie că cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare trebuie să iasă la pensie. Acesta este motivul pentru care am rupt acel contract, deşi ea nu l-a rupt şi am organizat un nou concurs, la care ea a dorit să se înscrie”, spune directoarea.
De la Sindicatul Învăţământului Preuniversitar, de la preşedintele executiv Lidia Antoniu, am aflat altceva: „Nu este adevărat că secretarele nu mai au voie la prelungirea activităţii după ieşirea la pensie. Aceluiaşi Cod al muncii, la articolul 83 (g) spune că pensia se poate cumula cu salariul. Iar legea 40/2011, spune la articolul 84 (1) că după ieşirea la pensie, unui angajat i se poate prelungi contractul pe o perioadă determinată, cu maxim 36 de luni”, spune Lidia Antoniu.

„Vom face cercetări” 

De la ISJ am aflat că situaţia este cunoscută, întrucât Maria Rusu a depus şi acolo o reclamaţie. „Vom face cercetări, vom vedea care e situaţia”, spune inspectoarea generală Laura Marin.
Până la o concluzie oficială a celor de la ISJ şi a justiţiei un lucru rămâne o problemă: necunoaşterea legislaţiei de către conducerea  Liceului Tehnologic din Iveşti. Şi în urmă cu un an scosese la titularizare un post, care s-a dovedit ulterior a nu avea valabilitate pe termen lung, lucru care a creat discordie între două cadre didactice. Acum, consiliul de administraţie acordă prelungire de activitate, fără să se asigure dacă acest lucru este legal sau nu, pentru ca după câteva luni, directoarea să rupă contractul de muncă semnat chiar de ea, ca şi cum ar fi o joacă.

Citit 5001 ori Ultima modificare Marți, 28 Ianuarie 2014 18:51

16 comentarii

 • postat de cetatean revoltat de incompetente!
  Marți, 04 Februarie 2014 10:39
  178.138.33.***
  Alo ...inspectoratul? Schimbati conducerea ..nu vedeti ca e incompetenta ...pe toate partile ...nu cunoaste legile ...la bacalaureat niciun elev nu a promovat ..chiar nu aveti pe cine sa puneti in loc ei?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Anonim
  Joi, 30 Ianuarie 2014 15:06
  176.223.26.***
  “Rareori ne gândim la ceea ce avem, dar mereu la ceea ce ne lipseşte.” - Schopenhauer
  Așa că, apreciați mai mult, judecați mai puțin și poate lumea asta va fi mai bună!
  0
  3
  Raportează
 • postat de pavelica
  Joi, 30 Ianuarie 2014 12:13
  86.34.187.***
  Ce tot dati vina pe primari, baroni, inspectorat. A iesit la pensie , sa ne lase locul tinerilor. Cei care scriu aberatiile sigur sunt in situatia fostei secretare. Nimeni nu este de neinlocuit. E o tara libera si-si poate gasi de munca daca este capabila. In rest priviviti faptele bune , altfel nu va ajuta dumnezeu. Spune ce ai realizat tu cel care critici nu blama pe altii care fac totusi ceva.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Realistii
  Joi, 30 Ianuarie 2014 09:10
  176.223.22.***
  Dragelor si dragilor - nu mai faceti atatea comentarii ca secretara Rusu ar fi facut cutare si cutare
  Bine, poate le-a facut .....
  De ce C.A-ul nu a luat masuri la momentul respectiv?
  Din contra , C.A-ul i-a aprobat salariu de merit , ba chiar si gradatie de merit. Asa ca......tacere.
  Tot C.A-ul i-a aprobat continuitate pe post conform legii 40/2011, articolul 84, alineatul 1, asa cum
  de fapt a aprobat continuitate doamnelor Puiu si Ilie.
  Acceptati ca sunt interventii politice impuse de primarul Gheoca si Hamza, marele vicepresedinte
  al C.J. Galati si ca o anumita persoana trebuie sa ajunga secretara sefa.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Cât ar fi de perfecte, computerele nu vor putea niciodată înlocui prostia umană.
  Joi, 30 Ianuarie 2014 07:08
  185.26.182.***
  Şeful meu m-a întrebat cine e prost dintre noi doi - eu sau el? Şi atunci eu i-am răspuns diplomatic:
  - Toată lumea ştie că Dvs niciodată nu angajaţi oameni proşti!
  0
  4
  Raportează
 • postat de dreptatea
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 19:10
  84.117.60.***
  ASA ESTE ! BARONUL DE IVESTI , HAMZA CORNEL MANIPULEAZA NUMIREA DUPA BUNUL PLAC AL DIRECTORILOR SI DIRECTORILOR ADJUNCTI DIN ACEASTA LOCALITATE !!!
  CAT DESPRE D-NA RUSU ..A IESIT LA PENSIE , A PARTICIPAT LA UN CONCURS PE CARE NU L-A LUAT !
  CARE-I PROBLEMA EI ??
  0
  4
  Raportează
 • postat de anonim
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 17:38
  93.118.248.***
  Cand venea la locul de munca in stare avansata de ebrietatea,si se lua de toata lumea fara motiv,nu avea experienta in domeniul calculatorului si cerea ajutorul unei alte persoane.De multe ori cand mergeam dupa o adeverinta nu ne servea pana cand ii dadeam ''dreptul".Acum sa stea casa si sa ia doar pensia si sa lase pe altul sa ia un salariu.
  0
  7
  Raportează
 • postat de nick
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 16:57
  5.13.232.***
  Cum pot lua cei din CA hotarari ata timp cat sunt in necunostinta de cauza? Membrii CA nu cunosc legislatia, sunt alesi de catre colegi in funtie de simpatii sau dupa dorintele directorilor, reprezentantii parintilor sunt ori cadre didactice in scoala (pentru ca au copii in scoala) ori oameni de buna credinta care la fel de cele mai multe ori nu cunosc legile iar reprezentantii CL si Primar sunt in tot necunoscatori ai legii. Atat timp cat acesti oameni cu exceptia directorului nu au obligatia parcurgerii cursurilor de management educational nu pot fi acuzati ca iau hotarari gresite. Scolile ar trebui sa aiba consilier juridic iar inainte de a lua o hotarare acesta ar trebuie sa-i informeze daca fac o ilegalitate. In cazul de fata cred ca a gresit d-na Director pentru ca nu trebuia prelungita activitatea secretarei atat timp cat s-a pensionat, trebuia sa organizeze concurs de ocupare a postului pentru perioada nedeterminata si in conditiile respective doamna secretara nu se mai putea prezenta la concurs iar d-na director era un om linistit acum. Dupa cum se stie toate posturile in sistemul bugetar se ocupa prin concurs, cum putea sa-i prelungeasca CM si pe un an fara concurs? In afara faptului ca este inabila (putea face un CM pentru 3 luni) d-na Director incalca si legea iar ISJ nu a luat masuri nici anul trecut si banuiesc ca nu va lua nici acum. D-na Director sa stiti ca necunoasterea legii nu va face nevinovata atat timp cat sunteti in functie asa ca aveti mare grija la ce comenzi executati. Doamna secretar poate sta linistita la pensie iar postul repectiv poate fi ocupat de o alta persoana calificata si dornica de munca si nu de scandal. Nu inteleg directorii care tin persoanele iesite la pensie, atat timp cat exista alti oameni calificati si competenti pentru a intra in campul muncii fiecare se duce la locul lui, cat timp poti sa mai tii un pensionar? este vesnic acest om? nu poate fi inlocuit de nimeni?
  2
  9
  Raportează
 • postat de MANIPULAREA
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 16:16
  176.223.22.***
  DREPTATEA

  IN TOT CE SE INTAMPLA LA LICEUL DIN IVESTI ESTE O MANIPULARE GROSOLANA FACUTA DE
  BARONUL DE IVESTI , HAMZA CORNEL, VICEPRESEDINTELE CONSILIULUI JUDETEAN GALATI SI LA
  CARE DIRECTOAREA LAVINIA STRAINU A CAZUT VICTIMA PENTRU CA A FOST NUMITA DIRECTOR
  CA SI CEILALTI DIRECTORI DIN IVESTI SI BUCESTI DE CATRE MARELE BARON .
  TOTUL IN SCOLI FUNCTIONEAZA POLITIC, LA COMANDA.
  0
  2
  Raportează
 • postat de dreptatea
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 14:47
  84.117.60.***
  Nu a fost niciun CIM incheiat legal cu conducerea scolii!!! NU STITI CE VORBITI !!
  0
  2
  Raportează
 • postat de tot eu
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 14:33
  5.13.134.***
  LEGAL TREBUIA S-O LASATI PE RUSU CAT S-A HOTARAT IN CA , APOI SA O TRIMITETI LA PENSIE, FARA NICIUN RAZBOI. A HOTARAT CA-UL PANA PE 31 AUGUST 2014 ? DA !!! ATUNCI, AR FI TREBUIT SA ADUCA OM IN LOC INCEPAND DE LA 1 SEP 2014. CE-I ATATA ZARVA , CAND TOTUL E CLAR ? A APARUT O PERSOANA CARE TREBUIA SA FIE ACOLO, ACUM ! ROXANA PENCIU A SCRIS CORECT !
  0
  2
  Raportează
 • postat de dreptatea
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 13:50
  84.117.60.***
  "Legal" dupa d-na RUSU ar fi fost sa stie comisia de examen , sa-si poata aranja. Stia ca altfel nu face fata ...si nu a facut! A avut tupeul extraordinar sa ameninte pe directoarea acestei scoli , sa-i ceara numele membrilor comisiei si alte multe magarii. SA AIBA D-NA RUSU O PENSIE LINISTITA !
  E USOR SA FACI RAU !! DAR INTOTDEAUNA RAUL SE INTOARCE !!
  2
  5
  Raportează
 • postat de dreptatea
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 13:43
  84.117.60.***
  Doamna Roxana Artene Penciu este a doua oara cand patati reputatia acestui liceu fara a va informa corect ! Se pare ca va place de noi !?!
  Trebuia sa veniti sa intrebati angajatii acestei institutii sa va spuna ei ce parere au despre "competenta" acestei doamne . Daca era asa competenta nu ar fi luat (dupa 35 ani vechime ) 20 puncte la proba practica . A lucra pe computer este baza oricarei secretare din orice institurie . Concursul a fost corect organizat , sunt filmari video si alte dovezi in sprijinul acestei afirmatii.
  Nu mai publicati aberatiile unor persoane certate cu toata lumea! D-na RUSU a iesit la PENSIE si ....PUNCT !!
  3
  6
  Raportează
 • postat de mirela
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 08:32
  79.116.100.***
  Consiliile de Administratie din toate scolile judetului sunt FARA TEMEI LEGAL, DIRECTORII , CONFORM LEGII, AR FI TREBUIT SA OCUPE POSTURILE PRIN CONCURS , INSA TOTI SUNT NUMITI POLITIC DE ISJ. Spuneti intr-un comentariu ca directoarea nu cunoaste legea , dar inspectoarea generala , care i-a trimis om in loc , sigur tot politic , cunoaste legea ? Prin multe scoli e haos organizatoric , ptr ca legea e aruncata la gunoi si legea in judet o fac cativa indivizi din cj. Organele de control , nu faceti o verificare amanuntita , sa vedeti cum functioneaza scolile pe la noi ?
  2
  11
  Raportează
 • postat de Jack the Ripper
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 08:02
  5.13.145.***
  De intrebat doamna Lidia Antoniu...nu cumva ce spune ea este aplicabil in cazul in care o persoana este pensionata, dar se cumuleaza salariul cu pensia in cazul in care se angajeaza in mediul privat? Nu mi se pare normal ca un bugetar, dupa iesirea la pensie sa-si continue activitatea tot in sistemul bugetar iar salar-ul sa fie cumulat cu pensia! Daca aceasta doamna este atat de capabila, sa pofteasca in medil privat sa afle macar la batranete cum se munceste banul!
  2
  7
  Raportează
 • postat de Educaţia - preşedinte
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 07:01
  89.137.139.***
  "Dumnezeu a făcut lumea în 7 zile". Alţii o distrug în 7 puncte.
  1) Decizia Consiliului de Administraţie comportă nulitate absolută.
  2) Orice decizie a oricărui consiliu de administraţie din instituţiile şcolare comportă nulitate absolută în condiţiile actuale.
  3) Actualele consilii de administraţie din instituţiile şcolare sunt constituite şi funcţionează nelegal.
  4) Există pericolul real ca funţionarea instituţiilor şcolare să fie blocată datorită nerespectării mai multor prevederi din Legea nr. 1/2011.
  5) [Funcţionarea nelegală a consiliilor de administraţie a fost deja constatată de către instanţele judecătoreşti gălăţene prin hotărâri definitive şi irevocabile.
  6) La fiecare întâlnire/dezbatere/discuţie cu actualul ministru al Educaţiei, F.S.L.I. a cerut să se intre în legalitate pentru a se evita situaţiile prezentate mai sus precum şi altele care sunt iminente. De fiecare dată plouă. Va fi însă vijelie mare când persoanele demise pentru mită vor primi hotărâri de repunere în funcţie cel puţin până la o eventuală condamnare.
  7) Actuala situaţie convine oricărui partid aflat la putere - a convenit PDL-ului, acum convine USL-ului. De ce oare?!]
  1
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.