Directoare de liceu, acuzată a doua oară de abuz în serviciu

Directoare de liceu, acuzată a doua oară de abuz în serviciu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fosta secretară a Liceului Tehnologic „H. P. Bengescu” din Iveşti susţine că directoarea instituţiei a dat concurs pentru această funcţie, în timp ce ea avea încă un contract valabil, motiv pentru care a dat-o în judecată * Directoarea susţine că i-a aprobat prelungirea de activitate, dar nu ar fi avut voie şi a fost nevoită să organizeze un alt concurs


După ce anul trecut directoarea Liceului Tehnologic „H. P. Bengescu” din Iveşti - Lavinia Străinu - a fost acuzată de o profesoară de abuz de funcţie, acum o altă situaţie similară aduce iar zâzanie în instituţia pe care o conduce.

Fosta secretară a liceului, Maria Rusu, susţine că va depune plângere împotriva directoarei, acuzând-o de abuz în serviciu.

„Anul trecut ar fi trebuit să ies la pensie. În septembrie, în cadrul Consiliului de administraţie, mi s-a aprobat prelungirea de activitate cu încă un an şi mi s-a încheiat un contract de muncă pe o perioadă determinată, până la 31 august 2014. Din considerente politice, directoarea a dorit ca eu să nu mai ocup această funcţie, organizând în mod abuziv un concurs pentru ocuparea postului meu, deşi contractul meu era încă valabil. Directoarea mi-a spus că de la ISJ i s-a solicitat organizarea concursului, dar nu mi-a spus şi de la ce dată urma să intre în vigoare contractul celui care ar fi câştigat concursul. Cum examenul s-a desfăşurat în şcoală sub directa ei îndrumare, am fost considerată respinsă, pentru că trebuia să fie numită pe funcţie o anumită persoană. Am 35 de ani de muncă în această unitate şi aş fi câştigat un concurs organizat corect”, se plânge Maria Rusu. Aceasta susţine însă că, deşi conducerea liceului a organizat în mod abuziv acest concurs, ea are dreptul să ocupe funcţia, pentru că vechiul ei contract este valabil. „Nu există niciun motiv  pentru care să-mi fi desfăcut contractul de muncă. Ea a rupt exemplarul care era la şcoală, dar eu l-am păstrat şi voi depune plângere penală împotriva ei. Mai ales că am fost la şcoală şi am constatat că a schimbat yala de la birou şi de la arhive, în condiţiile în care eu încă mai răspund de documentele şcolare”, mai declară Rusu Maria.

„Are dreptul la prelungirea activităţii” 

Directoarea Lavinia Străinu susţine că nu a greşit cu nimic: „I-am aprobat prelungirea activităţii în Consiliul de administraţie, dar de la Inspectoratul Şcolar mi s-a spus că nu aveam voie să fac acest lucru, deoarece în Codul muncii la articolul 56 scrie că cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare trebuie să iasă la pensie. Acesta este motivul pentru care am rupt acel contract, deşi ea nu l-a rupt şi am organizat un nou concurs, la care ea a dorit să se înscrie”, spune directoarea.

De la Sindicatul Învăţământului Preuniversitar, de la preşedintele executiv Lidia Antoniu, am aflat altceva: „Nu este adevărat că secretarele nu mai au voie la prelungirea activităţii după ieşirea la pensie. Aceluiaşi Cod al muncii, la articolul 83 (g) spune că pensia se poate cumula cu salariul. Iar legea 40/2011, spune la articolul 84 (1) că după ieşirea la pensie, unui angajat i se poate prelungi contractul pe o perioadă determinată, cu maxim 36 de luni”, spune Lidia Antoniu.

„Vom face cercetări” 

De la ISJ am aflat că situaţia este cunoscută, întrucât Maria Rusu a depus şi acolo o reclamaţie. „Vom face cercetări, vom vedea care e situaţia”, spune inspectoarea generală Laura Marin.

Până la o concluzie oficială a celor de la ISJ şi a justiţiei un lucru rămâne o problemă: necunoaşterea legislaţiei de către conducerea  Liceului Tehnologic din Iveşti. Şi în urmă cu un an scosese la titularizare un post, care s-a dovedit ulterior a nu avea valabilitate pe termen lung, lucru care a creat discordie între două cadre didactice. Acum, consiliul de administraţie acordă prelungire de activitate, fără să se asigure dacă acest lucru este legal sau nu, pentru ca după câteva luni, directoarea să rupă contractul de muncă semnat chiar de ea, ca şi cum ar fi o joacă.

Citit 5514 ori Ultima modificare Marți, 28 Ianuarie 2014 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.