"Fondul clasei" şi "atenţia" pentru învăţătoare/ Ce spun profesorii şi părinţii din alte state despre aceste cutume

"Fondul clasei" şi "atenţia" pentru învăţătoare/ Ce spun profesorii şi părinţii din alte state despre aceste cutume
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cum sunt văzute practicile din şcoala românească de profesorii şi părinţii de pe alte meleaguri


Că este atenţia pentru învăţătoare, cadoul pentru profesor la sfârşit de an sau „peşcheşul” pentru note mari, nimeni nu poate să nege că unii părinţi şi unele cadre didactice sunt de acord cu ele, ba chiar le oferă şi le primesc cu plăcere. Vrem şcoli româneşti de top, implementăm proiecte europene şi aducem modele vest-europene în educaţia românească, dar ne împiedicăm de cutume balcanice.
Cel puţin aşa sunt percepute aceste practici, atunci când le compari cu obiceiurile din alte state. Câteva gălăţence, care cunosc bine alte sisteme de învăţământ, ne-au spus dacă la străini există conceputul de „atenţie” pentru cadrul didactic, dar şi cel de „fondul clasei” sau de „fondul comitetului de părinţi”.

În Japonia, nu se dau nici măcar flori

Profesoară de limba franceză, Ana Ţâru a fost, anul trecut, teacher trainee la Universitatea din Tsukuba, Japonia. „Profesorii nu primesc flori sau alte atenţii din partea elevilor niciodată, iar, la ore, profesorul nu vorbeşte cu elevii decât despre materia de predat”, a remarcat profesoara. Singurele cadouri pe care elevii le oferă, rareori, cadrelor didactice sunt suvenirurile, fiind o tradiţie în Japonia să te întorci dintr-o călătorie cu dulciuri tradiţionale zonei vizitate.
Vă imaginaţi că în Statele Unite ale Americii profesorii au pretenţii la cadouri ori că părinţii s-ar preta să le „îmbuneze” pe cadrele didactice? Profesoară de limba engleză la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Silviana Giurcă a predat timp de un an la Liceul „John Handley” din Winchester, Virginia, şi spune că, „uneori, mai degrabă cadrul didactic se gândeşte la elevi, celor de la grădiniţă le aduc câte o bomboană, iar celor mai mari le comandă pizza până vin părinţii să îi ia de la şcoală”, îşi aminteşte aceasta.

Profesorii francezi nu se simt mai puţin apreciaţi

Şi în Franţa, corectitudinea aşteptată de la un profesor s-ar potrivi ca nuca-n perete cu practicile unor părinţi sau cu speranţele unor cadre didactice de la noi. Claudia Drăghici Saint-Jours, consilier pedagogic la Şcoala „Notre Dame La Riche” din Tours, dar şi mămică a doi copii, vede lucrurile în această dublă calitate. „Eşti plătit din bugetul statului, adică din impozitele colectate de la toţi ceilalţi care muncesc în Franţa. Nu putem şi nu avem voie să primim ceva în plus în schimbul muncii noastre. Nu există cadouri la început de an şcolar sau la diverse sărbători. Copiii nu vin cu buchete de flori, ci cu ghiozdanul în spate şi cu preocupări de elev, iar profesorii nu se simt mai puţin apreciaţi dacă nu au toate aceste atenţii, ci, dimpotrivă, îşi concentrează atenţia pe muncă”, ne spune gălăţeanca stabilită în Franţa.
Dafina Constantin locuieşte în Bruxelles, Belgia, şi are o fetiţă de vârsta grădiniţei. „Din câte ştiu, aşa-numitele atenţii pentru profesori nu sunt niciodată bani şi nici cadouri scumpe. Într-adevăr, se mai strâng bani de cadouri la sfârşit de an sau de ziua de naştere a învăţătorului, dacă se ştie ziua lui. Dar nu e nimic extravagant”, spune tânăra mămică.

Asociaţii mixte părinţi-profesori

Cât despre aşa-numitul „fond al şcolii” sau fondul comitetului de părinţi, lucrurile stau diferit de la un stat la altul, în funcţie de cât de mult susţine statul şcolile, din punct de vedere financiar.
Asemănător cu situaţia din unele şcoli româneşti, în Japonia există Asociaţiile Părinţi - Profesori (APP), cu obiective clar stabilite. „Părinţilor le revin unele cheltuieli din cadrul APP, iar banii cu care aceştia contribuie pentru şcoală sunt stabiliţi de comun acord, în cadrul unui contract anual încheiat cu şcoala”, ne-a explicat Ana Ţâru.
Şcolile belgiene nu se bazează însă deloc pe contribuţii de la părinţi şi acestora nu li se cer bani nici măcar la serbările copiilor, când se insistă chiar să se facă minimul de cheltuieli. La fel este şi în Franţa, unde singura sumă achitată de părinţi în şcolile publice este pentru masa de prânz. „Dacă părintele vrea să îşi ajute diferit copilul, atunci are posibilitatea să îl înscrie la o şcoală particulară. Tarifele şi opţiunile sunt cunoscute încă de la înscriere, iar suma fixă nu evoluează în timpul anului şcolar. La o şcoală publică, părinţii nu intervin financiar cu absolut nicio contribuţie”, ne-a povestit Claudia Drăghici Saint-Jours.

În SUA, "comunitatea" nu e o idee găunoasă

Dacă, în România, ideea de „implicarea comunităţii locale în şcoală” prinde cu greu rădăcini, peste Ocean această implicare dă roade de mult timp. Aşa că unele şcoli din SUA se bazează mult pe susţinerea părinţilor cu stare sau a reprezentanţilor mediului economic local şi fac eforturi să organizeze evenimente care au ca scop strângerea de fonduri. De exemplu, după cum povesteşte profesoara Silviana Giurcă, la începutul anului şcolar se organizează un eveniment monden, un fel de cocktail-party, unde se fac donaţii sau au loc tombole. Alte fonduri se strâng de la activităţile extraşcolare ale elevilor, la spectacolele lor fiind invitaţi reprezentanţi importanţi ai comunităţii locale. Cu alte cuvinte, participarea civică, dacă privim din perspectiva simplului cetăţean invitat să susţină educaţia copiilor din oraş, sau responsabilitatea socială, dacă privim din punctul de vedere al firmelor invitate să ajute şcoala, nu sunt deloc nişte idei găunoase.

Citit 6497 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2014 09:45

20 comentarii

 • postat de o mamica revoltata
  Miercuri, 14 Mai 2014 08:45
  89.122.150.***
  As avea o intrebare putin off topic , dar , intrucat vad ca au lasat comentarii atat cadre didactice cat si parinti , sper sa-mi poate da un raspuns pertinent vreuna din parti.
  Este legal sau macar etic profesional ca o invatatoare sa aiba in clasa propriul copil ? Si daca da , considerati ca acea invatatoare poate sa faca in mod obiectiv diferenta intre indatoririle ei de mama si cele de cadru didactic ?
  Va multumesc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Akbar
  Luni, 10 Februarie 2014 15:27
  86.127.208.***
  Cand scolile din tarisoara asta vor fi dotate ca si cele din tarile prezentate in articol, cu siguranta ca fondul clasei isi va inceta activitatea. Parintii investesc masiv in dotarea scolilor. Si nu o fac din placere, ci din obligatie. Atat cat resursele financiare ale familiei o permit. Pentru ca o fac pentru copii lor. Ca sa poate invata intr-un spatiu civilizat adecvat secolului in care traim. Sistemul cunoaste foarte bine aceasta stare de fapt si e partas, prin indiferenta si neimplicare. S-a trezit acum si face pe nestiutorul. 'Atentia' e legalizata prin Programul SDS in care copii parintilor ce pot sustine financiar acest program, isi efectueaza lectiile cu cadrul didactic de la clasa, printre altele.
  Un buchet de flori daruit de 1 Martie sau de ziua doamnei invatatoare, nu ar trebui sa reprezinte nici spaga si nici "pila pusa" ci respect si apreciere pentru un om ce se pune in slujba celor mici.
  1
  10
  Raportează
 • postat de O floare si 6 gradinari
  Luni, 10 Februarie 2014 13:36
  213.218.53.***
  Articol total neinspirat si deplasat, pentru ca face comparatie intre culturi,civilizatii si obiceiuri diferite. Incercati sa sarutati mana unei femei in Japonia !
  Respectul fata de profesori a disparut de ceva vreme, la fel cum a disparut respectul fata de ceilalti. Pun pariu ca cei care nu ofera flori profesorilor nu ofera nici martisor colegelor de servici si poate nici sotiilor. Consider jenant sa comparam buchetul de flori cu spaga.
  Sunt parinte si ofer cu mare drag flori si bomboane invatatoarei copilului meu. Din respect pentru dansa si pentru ca merita ! Am contribuit si voi cotribui in continuare la amenajarea salii de clasa, in masura posibilitatilor. De ce ? Pentru ca in loc sa stau sa ma plang ca nu vin cei 6% de la PIB si sa privesc impasibil la neputinta ISJ-ului de a dota scolile cu cele necesare, prefer sa fac ceva. O fac pentru copilul meu. Si acel ceva trebuie facut acum, ptr ca el acum este in scoala aia si nu am timp sa astept eternele modificari ale legii invatamantului.
  2
  12
  Raportează
 • postat de costi
  Luni, 10 Februarie 2014 12:33
  82.208.163.***
  Dar nu ati spus cum se procedeaza in tarile bananiere.
  0
  5
  Raportează
 • postat de ion
  Sâmbătă, 08 Februarie 2014 17:56
  92.80.155.***
  Noi muncim ,noi nu gandim !
  Si nici nu vrem sa gandim !
  Ne este suficient ca stim sa urim !
  Si daca nu stim de ajuns ,apelam inca o data la cei 6 ani de acasa ,facuti la fara frecventa !
  0
  1
  Raportează
 • postat de vali
  Sâmbătă, 08 Februarie 2014 11:12
  89.137.137.***
  Cred ca divergentele de opinie trebuie discutate in contextul unui parteneriat parinte-profesor, asa cum se intampla natural in tarile mentionate in articol. Aici se dau batalii la baioneta intre parinti si profesori, iar cei care vor suferi vor fi tocmai elevii.

  Tineti bine minte: ELEVUL DE AZI E VOTANTUL DE MAINE. Va place sau nu, procentul din PIB-ul de peste 5-10 ani va fi stabilit de cei care se numesc astazi ELEVI.
  Cum il educati, asa veti primi pensiile si sanatatea mai tarziu.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Mary
  Sâmbătă, 08 Februarie 2014 11:04
  79.116.110.***
  Inainte de Revolutia din decembrie profesorii erau neproductivi,de aceea erau salariile mici.Acum sunt spagari.Totul e o manipulare se se demonstreze ca scoala din Romania nu are valoare,altfel cine o sa le mai traga de ciubote celor din occident.
  Daca ministerul nu doteaza scolile,sa nu se mai doteze nici cu ajutorul parintilor,sa se lucreze ca-n epoca de piatra,ca la ce bun atat invatamant romanesc!
  Tare va mai lasati manipulati! Inchideti televizoarele,cititi carti,mergeti la biblioteca,ganditi cu propriul cap si impreuna vom indrepta lucrurile.
  Desi va dati credinciosi ,aruncati cu piatra,de fapt aruncati in viitorul copiilor dumneavoastra.
  0
  10
  Raportează
 • postat de JAG
  Vineri, 07 Februarie 2014 11:40
  5.13.131.***
  La functionarii publici, inalti FP, spaga legala este de 1000 de lei conform legii, ce trece peste achita statului .... daca vrea sa pastreze spaga. cititi legea
  1
  2
  Raportează
 • postat de gigi
  Vineri, 07 Februarie 2014 00:13
  41.75.83.***
  spaga?o mentalitate ramasa de pe vremea epocii de aur !!!
  2
  5
  Raportează
 • postat de profesor care acum este la sky, cu cativa banuti, dar economisiti din munca lui
  Joi, 06 Februarie 2014 17:15
  5.13.157.***
  Cum, iar v-ati luat de profesori ? Dar ce v-au mai facut si in vacanta, oameni buni ? Sa nu veniti pe 1 si 8 martie nici cu o floare la catedra, ca plecati cu buchetul acasa , la sf programului , sa-l daruiti cui vreti. Dar , d-na ziarist , sunteti in pana de articole ? Am ani de zile vechime in inv si niciodata nu am cerut o floare ! Stimati parinti, veniti cu darurile la catedra si , daca le primim, suntem spagari , daca le refuzam , v-am umilit familia, nu suntem sensibili etc etc . Ia mai lasati-ne in pace si nu ne mai innebuniti cu ,, atentiile,, dvs ! Credeti ca un prof nu are bani de o floare , de o haina , de o bijuterie ? Sa va iasa din minte obiceiurile acestea , cu florile , deodorantele, dresurile etc. ! Pe cardul fiecariu prof raman bani si ptr mici bucurii , ptr ca acesti oameni sunt foarte cumpatati . Lasati-ne in pace , nu ne mai coplesiti cu daruri , ca avem ce manca , avem ce imbraca, avem o casa , o masina ( in rate, cum este , asta e treaba noastra ) !
  7
  31
  Raportează
 • postat de Al tdr
  Joi, 06 Februarie 2014 16:53
  79.116.97.***
  Raspuns pt. "o floare..."
  Sa inteleg ca marea majoritate dintre voi, profesorii, ati ajuns in aceasta postura - din necesitate si nu pt. ca aveti vocatie pt. asa ceva. Poate acele "boarfe" de care vorbesti au ajuns asa tot din "devotamentul" si "abnegatia" unor dascali care le-au aratat ca nu sunt altceva decat niste "gunoaie" pt. ca nu au bani. De fapt, gunoiul cel mai mare, iese la iveala, de multe ori, de la asa-zis "oameni educati", ca dvs.
  22
  6
  Raportează
 • postat de O floare.....
  Joi, 06 Februarie 2014 16:14
  5.13.142.***
  pentru Al tdr

  Păi asta ziceam.......Nu ai vrea ca măcar un copil de-al dumitale să ajungă profesor?????
  Că astfel,dacă toți părinții vor oferi țării numai copii educați,ajungând profesori adevărați,care nu jignesc copiii,
  veți fi foarte fericită.
  Vezi că la nivelul tău de educație confunzi 2-3 specii de profesori cu toți profesorii.
  Ce-ar fi dacă și eu aș crede,după știrile de la ora 5,că și tu ești o boarfă de femeie care a făcut 3-4 copii cu bărbați diferiți,i-ai făcut la băutură și au ieșit handicapați.Apoi i-ai trimis la școală-că acasă nu ai bani de lemne și de mâncare!După care,plozii tăi vin la școală cu temele nefăcute,cu lecțiile neînvățate și deranjează și ora!
  La un moment dat,tot tu-cinstita și deșteapta pământului-vii și te rogi de profesori să-i treacă clasa.
  Dar nu,eu nu cred așa ceva.Astea sunt bârfe.
  Tu ești o persoană mult prea educată.Dacă ai fi tu profesoară.....A,de ce nu te faci?O să te bucuri de un salariu imens și o să fii fericită.
  P.S.Vezi că luni începe școala și poți să faci plângere la minister pentru faptul că au uitat să te numească inspector!
  4
  34
  Raportează
 • postat de Al tdr
  Joi, 06 Februarie 2014 15:31
  79.116.97.***
  Nu contest ca sunt si profesori demni si nu vreau sa generalizez spunand ca toti sunteti "o apa si un pamant", numai ca peste 90% nu au nici un fel de respect fata de copil, si implicit fata de parinti. Intradevar, trebuie sa recunoastem ca "era spagii" nu a apus si nici nu va apune asa usor, dat fiind ca asa am fost invatati de la parintii nostri, si-anume ca e bine sa dai o "atentie" pt. a primi mai multa "atentie". Insa, in momentul in care ti se da de inteles, vadit, ca acea "atentie" nu i se acorda copilului, decat atunci cand dai ceva la "fondul clasei" si se poarta ingrozitor cu copilul, in ideea ca vei intelege, intr-un final, ca trebuie sa cotizezi, consider ca e injositor si inuman pt. orice fel de cadru didactic.
  19
  6
  Raportează
 • postat de Profesor
  Joi, 06 Februarie 2014 15:12
  5.13.197.***
  Ce te faci cu acei parinti carora le-ai explicat clar si raspicat ca nu vrei NIMIC, ca cel mai frumos lucru pe care ti-l pot oferi este respectul si intelegerea, ca nu iti trebuie nici flori, nici bomboane, nici banii lor, nici NIMIC, si cu toate astea insista sa iti ofere ceva, te sacaie si te agaseaza pe holul scolii sau in clasa, le lasa pe catedra, ti le baga in geanta s.a.m.d.?! Da, eu sunt un astfel de cadru didactic, care nu accepta nimic si m-am trezit cu felicitarea in poseta. Am fost dupa casiera clasei la serviciu si i-am returnat plicul. Le-am explicat parintilor ca un buchet de flori costa cat o carte de povesti atat de necesara copiilor, asa ca aia din urma ar trebui cumparata, bomboanele primite (mai bine zis lasate pe catedra) le-am impartit copiilor si am repetat de n ori ca nu am nevoie de NIMIC. Rezultatul? Parintii sunt extrem de suparati pe mine si nu renunta la a ma sacai. Cu ei ce ne facem????
  0
  42
  Raportează
 • postat de Alina
  Joi, 06 Februarie 2014 15:00
  5.13.207.***
  Majoritatea parintilor sunt saraci...salariile sunt mici abia au cu ce trai...si cand mai vine si copilul acasa si spune ca tb pt scoala nu stiu ce bani iti vine sa o iei razna.Inteleg ca salariile dascalilor sunt mici dar noi ce vina avem ca muncim cinstit pentru o bucata de paine...si banii tot nu ajung...
  7
  20
  Raportează
 • postat de Al tdr
  Joi, 06 Februarie 2014 14:49
  79.116.97.***
  Raspuns pr. "o floare --- etc."
  Cred ca esti dascal dupa comentariul postat. Daca tu, ca dascal, castigi 1000 ron pe luna si te duci la scoala si iti versi frustrarile (prin injuraturi, jigniri si alte umilinte adresate) pe copiii pe care ii ai in grija, pt. ca parintii lor nu ti-au dat deloc sau insuficient la "fondul clasei", atunci nu esti decat alt j e g si parazit care nu ar avea ce cauta in invatamant. Te plangi ca ai 1000 de lei/ luna, dar cum ar fi sa nu ii ai deloc? Cum ar fi sa vezi cum se descurca familii de 3, 4 sau 5 persoane din mai putini bani decat castigi tu? Iar tu, in loc, sa fii multumit/a ca ai un serviciu si esti platita tot din taxele si impozitele platite de parinti, mai ai/mai aveti si tupeul sa iti versi/ va varsati toate frustrarile pe bietii copii, care nu au nici o vina ca s-au nascut intr-o tara in care se fura ca in codru si nu mai exista nici un fel de respect decat pt. BANI. Rusine tuturor educatorilor/profesorilor care umilesc copiii ai caror parinti nu pot cotiza la "fondul scolii". Varsati-va frustrarile catre cei pe care i-ati votat, nu pe parinti sau pe copii, pt. ca e posibil ca multi dintre ei sa fie mult mai saraci d.p.d.v. material, decat voi - profesorii!
  29
  11
  Raportează
 • postat de Educaţia
  Joi, 06 Februarie 2014 13:33
  86.127.211.***
  D-a Carp, o analiză corectă trebuia să fie făcută în funcţie de mai multe repere De ex.: cât alocă statul din PIB pentru Educaţie? cine realizează dotarea şcolilor şi a claselor şi cât de dotate sunt acestea? cine organizează şi cine finanţează programele educative speciale de tipul "şcoala altfel"? ce salarii au cadrele didactice? Ce alte facilităţi în afară de salariu au cadrele didactice? etc. etc.
  1
  31
  Raportează
 • postat de revoltatul
  Joi, 06 Februarie 2014 11:05
  89.122.189.***
  Da. Toata lumea s-a invatat ca profesorii trebuie sa faca totul din vocatie. Dar medicii?.Dar legiuitorii, cei care impart dreptatea cu sacul de bani ?Profesorii trebuie sa fie cei mai corecti cei mai cinstiti si sa traiasca cu haine de import, apa chioara , ochelari legati cu sarma si mai ce? Unde este prioritatea nationala cu salarii mai mici decat maturatorii. Va intrebati cati profesorimai ajung la pensie si cum traiesc?
  7
  44
  Raportează
 • postat de teach
  Joi, 06 Februarie 2014 10:46
  86.34.10.***
  In toate tarile enumerate salariile profesorilor sunt de cateva mii de euro/dolari. Asta e marea diferenta.
  2
  49
  Raportează
 • postat de O floare-1 an de pușcărie,2 bomboane-2 ani de pușcărie,prostia-de neprețuit...
  Joi, 06 Februarie 2014 10:27
  5.13.129.***
  Dacă un derbedeu de pe stradă îți cere 10 lei se cheamă taxă de protecție,adică amenințare și însușire de bunuri necuvenite.
  Dacă statul îți bagă noi taxe și primăria scumpește transportul și astfel fără să vrei ești furat de 20 de lei,atunci e legal......
  Când te duci la bancă și vrei o sumă de bani ,banca te obligă să accepți o șpagă pentru ea,care este legală și se numește comision.
  Dacă ești profesor în România și ai vreo 1000 ron salariul trebuie să trăiești doar cu apă din Dunăre,să dormi în canalizare,să stai în frig,să te îmbraci cu haine second-hand,dar nu contează,mai bine să fii așa .....
  Ce romantic este să fii sărac,să înveți tinerele suflete că omul poate trăi și în frig,că haina nu contează,că nu mănânci,nu că nu ai bani,ci vrei să slăbești....Ce romantic este să predai în școli degradate care nu au nici măcar săpun la toalete și dacă nu ar aduce nimeni vreun ghiveci cu flori totul ar fi ca la Auschwitz!
  Băi nene,cinstit-cinstit.....dar când văd că zăpada stă pe străzi mormane și primarul zice că a fituit 1 mil de euro pe deszăpezire,când se prăbușesc avioane și unii nu știu coordonatele,când lumea moare de sărăcie și unii fac Catedrala Neamului,eu zic că de fapt ,noi,profesorii,vă încurcăm.....Haideți,curaj,desființați școlile și faceți supereconomie.......
  4
  68
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.