După mai bine de zece ani de absenţă: Se reînfiinţează şcolile profesionale

După mai bine de zece ani de absenţă: Se reînfiinţează şcolile profesionale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bursa de 200 de lei va fi acordată în continuare pentru toţi cei trei ani de studiu * Elevii pot primi şi alte ajutoare financiare din partea agenţilor economici care încheie parteneriate cu şcoala * Se organizează trei etape de admitere în învăţământul profesional


După mai bine de zece ani de la distrugerea învăţământului profesional de către Ecaterina Andronescu (aceasta a desfiinţat şcolile profesionale în 2003), se revine la vechea formă de educare a meseriaşilor. De anul viitor, şcolile profesionale vor avea tot trei ani, ca înainte de 2003, urmând ca elevii să poată continua  studiile la liceu.

Conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei, în învăţământul profesional, care va începe din clasa a IX-a în loc de X-a, se pot înscrie elevii care se află în clasa a VIII-a şi absolvenţii de clasa a VIII-a din seriile anterioare, se arată în metodologia de admitere.

Ce şcoli au voie să organizeze învăţământ profesional

Unităţile de învăţământ care organizează învăţământ profesional cu trebuie să  aibă o bază materială necesară desfăşurării pregătirii elevilor pentru dobândirea calificării profesionale şi resurse umane calificate, prin personal didactic propriu sau personal didactic asociat.

Învăţământul profesional cu durata de trei ani se organizează numai în unităţile de învăţământ care au contracte încheiate cu operatorii economici sau instituţii publice, contracte prin care se stabilesc obligaţiile privind organizarea şi desfăşurarea procesului de formare pentru obţinerea calificării profesionale a elevilor şi a stagiilor de pregătire practică şi asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pregătirii practice a elevilor din învăţământul profesional şi asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de certificare a calificării.

Ofertele şcolilor pentru organizarea învăţământului profesional trebuie transmise la Inspectoratul Şcolar până cel târziu 5 februarie.

Bursă profesională pentru toţi anii de studiu

Pe tot parcursul celor trei ani, elevii beneficiază de bursa profesională de 200 de lei lunar, acordată conform HG 1062/2012. Metodologia prevede că elevii pot beneficia şi de susţinerea financiară, stimulentele sau alte forme de sprijin acordate de partenerii de practică, dacă acestea vor fi stabilite printr-un contract de practică.

În primul an, elevii vor face pregătire profesională de bază într-un domeniu ales, iar în următorii doi ani vor face pregătire profesională generală de specialitate într-o calificare profesională. Într-o clasă pot exista elevi care urmează cel mult două calificări profesionale din acelaşi domeniu şi numai în cazuri excepţionale, cu aprobarea Ministerului Educaţiei Naţionale, se poate organiza o formaţiune de studiu şi pentru două calificări profesionale din domenii diferite de pregătire.

Calendarul desfăşurării admiterii

În perioada imediat următoare, conducerile unităţilor care vor organiza şcoli profesionale în anul şcolar 2014-2015 trebuie să hotărască dacă vor aplica proceduri de selecţie a candidaţilor, iar în perioada 7-11 aprilie vor organiza „Săptămâna meseriilor”, pentru a-i informa pe toţi elevii de clasa a VIII-a cu privire la oportunităţile pe care le au după absolvirea unei astfel de forme de învăţământ.

Înscrierea candidaţilor se va face pe 26 şi 27 mai. Între 29 şi 6 iulie se va realiza prima etapă de selecţie a candidaţilor, urmând ca a doua etapă de admitere să aibă loc între 25 iulie şi 13 august. Dacă vor rămâne candidaţi nerepartizaţi şi locuri libere, se va desfăşura şi o a treia etapă de înscriere, între 25 august şi 8 septembrie.

Citit 4580 ori Ultima modificare Marți, 04 Februarie 2014 20:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.