Ca la noi la nimeni/ Consilii de administraţie, în aer

Ca la noi la nimeni/ Consilii de administraţie, în aer
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi Legea Educaţiei a intrat în vigoare în urmă cu trei ani şi prevede regulamente noi de constituire a consiliilor de administraţie din şcoli, tot de atâţia ani, Ministerul Educaţiei nu a reuşit să elaboreze o nouă metodologie de funcţionare a acestora. Ca urmare, cel mai important factor de decizie din toate şcolile din România funcţionează în prezent cam ilegal. Adică prin aplicarea unei metodologii vechi la o lege nouă.

„La sfârşitul acestei săptămâni ne vom întâlni la Bucureşti toţi liderii din ţară ai Federaţiei „Spiru Haret”. Am invitat şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei pentru a discuta punctual mai multe aspecte printre care şi acesta. Nu se poate ca deciziile din şcoli să fie luate la nesfârşit de consilii de administraţie constituite în mod eronat, fără o bază legală clară”, spune preşedintele executiv al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Lidia Antoniu.

Citit 2069 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Februarie 2014 18:03

2 comentarii

 • postat de om m-am facut
  Duminică, 16 Februarie 2014 04:10
  83.103.238.***
  Toate deciziile consiliilor de administratii din perioada 2011-2014 pot fi contestate in instant cu sanse de 100% castig de cauza pentru ca sunt ilegale . Chiar si membrii din consiliu sunt alesi pe sprinceana de directorul scolii pentru a-I vota toate deciziile . In unele consilii ( vezi Liceul theoretic " Mircea Eliade", Gr. sc " Dumitru Motoc", Liceul energetic , Scoala 12 - toate gestionate ,indrumate, verificate , preluate de avocatul BOLDEA pe a carui mosie se afla aceste unitati scolare, deciziile erau aparate de BOLDEA . Directorilor li se spunea : Faceti lucrul acesta .... . Eu va apar > Nu veti avea nicio problema . Totul era supervizat de inspectorul general Dorulet Resmerita . Noua conducere ISJ nu a schimba nimic . Sunt aceeasi oameni in functie - mai putin la Dumitru Motoc unde sunt altfel de profesori, mai combatanti, mai interesati de soarta liceului. In rest , nimeni nu spune mnimic, profesorii sunt amenintati mereu ca raman fara ore , sunt mai putini elevi si directorii fac ce vor. Daca ati fost ales in CA -ul unei scoli, om v-ati facut .
  1
  3
  Raportează
 • postat de Educaţia - preşedinte
  Joi, 13 Februarie 2014 19:27
  89.137.139.***
  Bine grăit-a românul: "după război mulţi viteji s-arată". Problema abordată în acest material a fost semnalată la MEN de FSLI imediat după ce au fost constituite primele consilii de administraţie, după septembrie 2011. De 3(trei) ori până săptămâna trecută, federaţia noastră a cerut imperativ domnului ministru Remus Pricopie, atât verbal cât şi în scris să elaboreze metodologia de formare şi de funcţionare a consiliilor de administraţie în baza Legii nr. 1/2011. La începutul lunii aprilie 2013 (deci cu 10 luni în urmă!) am atacat în justitie o decizie a unui consiliu de administraţie tocmai pentru un asemenea motiv: decizia purta nulitate absolută datorită nelegalităţii componenţei şi a funcţionarii consiliului de administraţie. Acţiunea noastră a fost admisă, sentinţa a rămas irevocabilă (dosar 3097/121/2013) oricât s-au dat cu fundul de pământ juristul ISJ şi alţii care acum au descoperit roata. Curtea de Apel Galaţi a spus clar şi răspicat: metodologia de formare şi funţionare a consiliilor de administraţie din şcoli nu poate fi luată în considerare deoarece nu poate modifica LEGEA nr. 1/2011.
  Luni, 10.02.2014 am prezentat în C.A. al I.S.J. decizia respectivă şi am exemplificat la ce situaţii aberante se poate ajunge dacă nu se va intra în legalitate. În afară de liderul FSLI din zona Tecuci, d-l Mircea Petică, toţi au tăcut ca mortu-n popuşoi. D-na inspector general mi-a cerut să prezint situaţia şi d-lui ministru. Am promis că voi mai face acest lucru şi pe data de 20.02.2014 când voi participa la un simpozion internaţional la care va fi şi d-l ministru. N-am avut însă răbdare şi, în aceeaşi seară, am discutat cu d-l Simion Hăncescu, preşedintele FSLI care, a doua zi, 11.02.2014, a trimis o adresă domnului ministru cu cererea imperativă de elaborare a metodologiei în cauză şi cu avertizarea că se poate ajunge la situaţii extrem de delicate pentru minister. A ataşat şi decizia obţinută de noi. Aşa că, până la sfârşitul acestei săptămâni, ministerul a intrat deja în călduri.
  Azi am auzit că deja învăţătoarea de la Şcoala 10 din Bucureşti a câştigat în primă instanţă anularea deciziei consiliului de administraţie prin care a fost exclusă din învăţământ. Se va reîntoarce la catedră spre stupefacţia întregii opinii publice. Judecătorii au dat o sentinţă corectă, conform legilor în vigoare. Vinovaţii sunt la minister şi prin partidele politice.
  P.s. Doamna Roxana, pentru conformitate, dacă doriţi vă transmit pe e-mail şi decizia respectivă şi adresa FSLI din 11.02.2014 către Men.
  1
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.