Cum e să dai BACALAUREATUL la 51 de ani, când matematica e mai GREA decât ridicatul halterelor

Cum e să dai BACALAUREATUL la 51 de ani, când matematica e mai GREA decât ridicatul halterelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fost sportiv de performanţă, fost consilier local, tată a trei fete şi antrenor de haltere al puştilor din Frumuşiţa, Gheorghe Burgoci trece zilele acestea prin marile emoţii ale examenului de absolvire a liceului


Pe Gheorghe Burgoci n-ai cum să nu-l remarci printre tinereii care susţin zilele acestea bacalaureatul la Liceul Tehnic „Anghel Saligy”. Se vede de departe că e un om cu „greutate”. Şi când spun asta nu mă refer doar la statura sa impozantă, la tâmplele albe, la cei 51 de ani ai săi, la faptul că a fost consilier local, ci şi la pasiunea sa - ridică haltere de la vârsta de 13 ani, iar de câtva timp îi şcoleşte pe puştii din comuna Frumuşiţa în acest sport. A fost coleg de generaţie cu Nicu Vlad, care i-a dotat o sală la Şcoala din Ijdileni, unde adună copiii să exerseze sportul cu greutăţi.

"Am fete care au luat de mult timp bacalaureatul"

Aşteaptă să intre la proba de competenţe digitale şi recunoaşte că este destul de emoţionat. "Acasă nu prea am loc la calculator din cauza fiicei mele de numai 6 ani. Dar sper să mă descurc. Mai am două fete mai mari, care şi-au dat de mult timp bacalaureatul. Cea mijlocie, Lăcrămioara Holban, a terminat o facultate de sport şi este vicecampioană naţională la haltere", ne povesteşte omul cu mândrie, în timp ce ceilalţi candidaţi, mult mai tineri, se adună curioşi în jurul nostru, ca şi cum ar asculta poveşti în jurul focului.

De la consilier local la antrenor

Gheorghe Burgoci a fost consilier local la Frumuşiţa în mandatul trecut, dar a renunţat la politică, pentru că nu mai are timp. "Importanţi sunt aceşti copii, visez să descopăr sportivul campion. Deja am rezultate foarte frumoase la nivel naţional şi am şi un băiat - Mihai Rotaru - care a participat anul trecut la Campionatul Mondial de juniori”, spune fostul halterofil, care la rândul său a fost medaliat cu bronz la juniori şi cu argint la seniori, în 1984, pe vremea când Nicu Vlad devenea campion olimpic.

De liceu, la seral, s-a apucat la îndemnul fostei directoare a Şcolii din Ijdileni, Daniela Radu. Pentru că tot vine în fiecare zi la şcoală, de la 8,00 la 14,00, la Asociaţia Sportivă „Cutezătorii” pentru a lucra voluntar cu copiii, fără niciun salariu, fosta directoare a şcolii l-a motivat să-şi termine liceul, pentru a deveni antrenor cu acte în regulă. „Pe vremea când am făcut eu şcoală, zece clase erau mai mult decât suficiente. Am lucrat ca forjor la Navrom Galaţi. Şi acum mai fac câte o lucrare din fier forjat. Nu stau nicio clipă. După antrenamente, lucrez în gospodărie. Am animale şi cultivăm pământul, aşa că nu cumpăr nimic de mâncare. Tot ce se mănâncă la mine se produce în curtea mea", ţine să mă anunţe cu mândrie.

Matematica - piatra de încercare

Pentru Gheorghe Burgoci, om obişnuit să tragă din greu de fiare, bacalaureatul e mai greu ca ridicatul halterelor. "La română şi biologie, te mai descurci, am mai citit. Dar cu matematica, dacă nu ţii şirul, e foarte greu", spune fostul consilier local, jumătate zâmbind, jumătate oftând.

Înainte să plece în sala de examen, mai aminteşte ceva de fetele sale, care au rămas uimite că la bătrâneţe s-a apucat de şcoală. Pe chipul aşezat şi hotărât, prejmuit de tâmple cărunte, dar cu nişte ochi neliniştiţi sub sprâncenele stufoase şi negre, i se citeşte o undă de emoţie. Dar nu e loc de dat înapoi. Are o responsabilitate faţă de băieţii pe care-i cară zilnic cu maşina, de acasă la antrenamente şi de la antrenamente acasă. Lor întotdeauna le-a spus că nu-i mai primeşte la haltere dacă nu învaţă bine.

 

Citeşte despre performanţele antrenorului Gheorghe Burgoci la Ijdileni

Citit 2094 ori Ultima modificare Marți, 17 Iunie 2014 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.