FOTO/ Viitorii campioni sunt căutaţi la sate, urmaşii halterofilului Nicu Vlad cresc la Ijdileni

FOTO/ Viitorii campioni sunt căutaţi la sate,  urmaşii halterofilului Nicu Vlad cresc la Ijdileni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Ijdileni, comuna Frumuşiţa, câţiva puşti îşi fac încălzirea acasă cărând găleţile cu apă prin ogradă, iar apoi vin la sală pentru treburi serioase, să ridice bara încărcată cu greutăţi


În vacanţă şi în condiţiile în care este în reabilitare, Şcoala Petru Rareş din satul Ijdileni pare, de la câţiva zeci de metri distanţă, chiar pustie. Totuşi, de undeva de la un geam din dreapta se aude zgomot de fiare şi răzbat voci vesele. Erau puştii de la haltere, veniţi chiar şi de la Tămăoani, din partea nordică a comunei Frumuşiţa, la antrenament. Podium asemănător celor de la concursuri, mochetă, condiţii decente pentru cei 14 sportivi de la Asociaţia Sportivă Cutezătorii, o grupare înfiinţată în 2010 de fostul halterofil Gheorghe Burgoci doar din pasiune, antrenorul în vârstă de 50 de ani lucrând cu puştii ca voluntar, fără salariu. „Am fost susţinuţi pentru a amenaja sala de primarul comunei Frumuşiţa, Ioan Munteanu, iar federaţia, graţie lui Nicu Vlad (n.r. – preşedintele FRH), ne-a ajutat cu tot ce am avut nevoie ca dotare tehnică”, spune antrenorul, care a fost coleg de generaţie cu Nicu Vlad şi consăteanul său, Mihai Nicolae, acum antrenor la lotul naţional de junioare.

Pereţii sunt plini de postere şi fotografii cu idolii copiilor din sală, foştii sau actualii campioni Nicu Vlad, Valeriu Calancea, Elena Andrieş… „Acesta este Mihai Rolea al nostru”, ne arată antrenorul unul dintre tablouri, mândrindu-se cu primul său sportiv ajuns să concureze la un Campionat Mondial, cel de cadeţi. „După doi şi jumătate au început să apară şi rezultatele, Mihai Rolea şi Mădălin Badic la ultimul campionat naţional al juniorilor II au luat şapte medalii de argint, iar Alexandru Boubătrân una de bronz”, a adăugat imediat Gheorghe Burgoci.

La antrenament erau şi dintre cei mari, dar şi începători, toţi plini de entuziasm. „Mami m-a trimis să fac haltere, îmi place şi vreau să ajung campion”, ne-a răspuns fără timiditate  Alexandru Cahu (11 ani). Ca să continue, n-are de ales, trebuie să tragă tragă tare şi la şcoală, altfel i se va închide uşa-n nas. „Fiind mai mereu în şcoală, le ştiu situaţia de la clasă foarte bine şi n-au cum să scape, mai ales că sunt localnic şi le cunosc foarte bine părinţii. Ei ştiu că nu mai sunt primiţi la sală, dacă nu învaţă bine. De altfel, mulţi dintre ei sunt premianţi”, a spus antrenorul.

Palmele bătătorite, criteriu de selecţie

La fel ca majoritatea specialiştilor din sportul românesc, antrenorul Gheorghe Burgoci este de părere că baza selecţiilor o reprezintă mediul rural. „Copii de la ţară sunt învăţaţi de mici cu munca, mult mai puţini renunţă când dau de greu faţă de cei proveniţi din mediul urban. Mai toţi taie un lemn pentru sobă sau cară câte două găleţi cu apă de la fântână să dea la vacă. Spre exemplu, la selecţie un criteriu de care ţin cont este dacă are sau nu bătături în palmă”, şi-a explicat antrenorul punctul de vedere.

Rezultatele selecţiilor făcute la Ijdileni nu au rămas fără ecou, AS Cutezătorii devenind unul dintre cele şase astfel de centre din ţară care au fost incluse recent în Programul „Pierre de Coubertin”, derulat de Ministerul Tineretului şi Sportului, prin care se susţine financiar activitatea de selecţie şi formare a copiilor din intervalul de vârstă 9-12 ani.

Citit 5334 ori Ultima modificare Marți, 06 August 2013 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.